ForumSol, Sosyalizm ve Marksizm  Yeni Konu 

PANCARCILAR KAYBETTÝ , CARGÝLLER (NBÞ) KAZANDI.

02 Ocak 2018

Kocero

PANCARCI KAYBETTÝ,CARGÝLLER KAZANDI Son 15 yýlda mazot fiyatý 4 kat, gübre fiyatý ise 5 kat artarken þeker pancarý alým fiyatý yalnýzca 3 kat attý. Artýþýn kazananý ise Cargill oldu. AKP'nin iktidarý dönemi boyunca en çok maðdur edilen çiftçilerin baþýnda pancar ekicileri geliyor. 15 yýllýk iktidar boyunca Türkiye Þeker Fabrikalarý AÞ tarafýndan belirlenen þeker pancarý alým fiyatý 3 kat artarken, mazot fiyatýndaki artýþ 4 kat, gübre fiyatlarýndaki artýþ ise 5 kat oldu. Öte yandan 2017 yýlý için açýklanan pancar alým fiyatý da enflasyonun altýnda kaldý. Geçen yýl 190 TL/ton olan pancar alým fiyatý 2017 yýlý için ton baþýna 210 TL/ton olarak açýklandý. Alým fiyatýndaki artýþ oraný yüzde 10.5 seviyesinde kaldý. Buna karþýlýk son bir yýlda mazot fiyatý yüzde 20, kimyasal gübrelerden DAP'ýn fiyatý yüzde 30, ürenin fiyatý yüzde 40 oranýnda arttý. Rakamlar pancar üreticisinin üretim maliyet enflasyonu altýnda ezildiðinin göstergesi. Söz konusu dönemde pancar üreticisinin yüzde 70 oranýnda azaldý: “1998 yýlýnda pancar eken çiftçi sayýsý 490 bin iken günümüzde 105 bine düþmüþtür. Pancar ekim alanlarý ise 500 bin hektardan 320 bin hektara gerilemiþtir.” TATLANDIRICI KOTASI HER YIL ARTIRILIYOR Türkiye'de sakaroz kökenli pancar þekeri ve belli bir kota dahilinde niþasta kökenli þeker (NBÞ) üretiliyor. Geçen yýl kendilerine tahsis edilen kotayý dolduramayan üreticilere ceza kesilmesine karþýlýk, 2017 yýlýnda kotanýn üzerinde üretim yapan çiftçilerin ürünleri ucuza alýndý. 2017'de kota fazlasý üretim A kotasý fiyatý olan ton baþýna 210 lira yerine C kotasý fiyatý olan ton baþýna 110 liradan alým yapýldý. Þeker Kanunu'nun 3. maddesine göre, NBÞ için ülke toplam þeker kotasýnýn yüzde 10'u kadar kota tahsis ediliyor. Bakanlar Kurulu bu oraný, yüzde 50'sine kadar artýrýp eksiltebiliyor. Pancar üreticilerinin yaþadýðý maðduriyetler hakkýndaki açýklamasýnda, NBÞ kotasýnýn sürekli artýrýldýðýna ve artýþtan en çok Cargill'in yararlanýyor.“2015-2016 pazarlama yýlýnda NBÞ için Þeker Kurulu tarafýndan 250 bin ton olarak belirlenen kota Bakanlar Kurulu'nca yüzde 25 oranýnda artýrýlarak 313 bin tona çýkarýldý. 2016-2017 pazarlama yýlýnda NBÞ kotasý 265 bin ton olarak belirlenmiþ olup; bunun 116 bin tonu (yüzde 44'ü) ABD'li gýda devi Cargill tarafýndan kullanýlacak.” ÖZELLEÞTÝRMEDEN VAZGEÇÝLMELÝ Þeker pancarý tarýmýnýn ülke ekonomisine çok önemli katkýlar saðlar, “Pancar yalnýz sanayi hammaddesi deðil, ayný zamanda besi hayvancýlýðýnda çok deðerli bir yem olan yaprak, baþ ve posa ile bir yem bitkisidir” ■ NBÞ kotalarýnýn artýrýlmasý durdurulmalý ve AB kota seviyelerine uygun hale getirilmeli (Avrupa Birliði'nde niþasta bazlý þeker kotasý yüzde 5.1). ■ Þeker üretim maliyetlerini düþürmek için pancar tarýmý desteklenmeli. ■ Pancarýn ekiminden þeker üretim ve pazarlamasýna kadar olan süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacaklarý örgütlenmeler hâkim olmalý. ■ Kamuya ait þeker fabrikalarýnýn özelleþtirilmesinden vazgeçilmeli. PANCARIN FAYDALARI SAYMAKLA BÝTMÝYOR ■ Ekildiði alana eþdeðer bir orman alanýna göre 3 kat daha fazla oksijen saðlar. ■ Buðdaya göre 6, ayçiçeðine göre 3,5 kat fazla katma deðer yaratýr. ■ Buðdaydan 13, mýsýrdan 8 ve ayçiçeðinden 5 kat daha fazla istihdam yaratýr. ■ Melas (doðrudan hayvan yemi olarak, etil alkol üretiminde) ve posa gibi deðerli yan ürünlere sahiptir. ■ Dekara 4 kg saf fosfat, 15 kg saf potasyuma eþdeðer besin maddesi saðlar. ■ Kendinden sonra ekilen hububatta yüzde 20 verim artýþý saðlar. ■ Çapa ve hasat dönemlerinde 250 bin kiþiye, fabrikalarda 100 gün süre ile 30 bin kiþiye istihdam saðlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0