ForumSeçim Kürsüsü  Yeni Konu 

"PARTÝNÝN DEÐÝL, HALKIN TALEBÝ ÜZERÝNE ADAYIM"

22 Haziran 2007

editor

DP 1.Bölge 1.Sýra Milletvekili Adayý Iþýlay Saygýn, “Yaptýklarým, yapacaklarýmýn teminatýdýr’ demeye hak kazanmýþ, gerçek Ýzmirlilerden oluþan liste DP’nindir” dedi.

“PARTÝNÝN DEÐÝL, HALKIN TALEBÝ ÜZERÝNE ADAYIM”

RÖPORTAJ:

Uzun bir aradan sonra tekrar siyasete dönme kararýnýzda etken olan neydi?

Baþbakan Erdoðan’ýn bana Büyükþehir Belediye Baþkanlýðýný teklif etmesi üzerine ANAP’lý arkadaþlarýmýn gösterdiði tepkilere çok üzüldüm ve ‘Disiplin kuruluna falan gitmeyin, ben istifa ediyorum’ deyip ANAP’tan ayrýldým. Ben kendisine gidip ‘Beni belediye baþkan adayý olarak göster’ demedim ki; Sayýn Erdoðan beni arayýp, ‘Ýzmirli sizi istiyor, ekibinizle beraber Ýzmir’i size emanet etmek istiyoruz’ dedi. Bu 4,5 yýl boyunca hiçbir partinin üyesi olmadým ama her zaman da seçilmiþ insan muamelesi gördüm; halk beni hiç yalnýz býrakmadý, her þeylerini benimle paylaþtýlar. AP çizgisinden gelen biriyim. Bütün partilerden adaylýk konusunda talep geldi. Ancak DYP-ANAP çizgisine baðlý bir kiþi olarak misyonumu deðiþtirmeyi düþünmediðim için, DP’nin teklifini kabul ettim.

Bazý çevrelerden yine eski isimlerin ön sýralarda yer almalarý ve adaylarýn Ýzmirli olmamalarý yönündeki eleþtirileri siz nasýl deðerlendiniz?

Eski isimlerin yine ön sýralarda yer aldýðý yolunda eleþtiri yapan kiþilerin bir kere çok iyi düþünmeleri lazým, ‘Iþýlay Saygýn kim? Ben kimim?’ diye. Aday olmayý aklýmýn ucundan geçirmediðim için hala seçim bürom bile yok. Ben insanýma her zaman sahip çýkýyorum. Hiç kimseye faydasý olmayan insanlar kendilerini iddialý yerlerde görüyor olabilirler ama burada sizi halkýn talep etmesi önemlidir. Ýzmirli olmayan adaylar basýnýn ve halkýn karþýsýnda sorularý yanýtlarken konularý bilmediklerinden notlarýný kaðýtlarýndan okuyorlar. Onlar bölgeyi ve insanýný tanýyýncaya kadar yine bir 5 yýl geçer. Bölge insanýný en iyi tanýyan kiþilerin DP’den aday olmalarý sebebiyle DP listelerinin en iyi liste olduðuna inanýyorum. Hepsi deneyimli, kendisini ispatlamýþ insanlar, ‘Yaptýklarým, yapacaklarýmýn teminatýdýr’ demeye hak kazanmýþ kiþilerden oluþuyor ki bu da çok önemlidir.

“”

25 yaþýnda belediye baþkaný seçildiðimden bu yana hep kadýnlara yönelik projelerde yer aldým; zamaným gecekondularda geçti, fakir, tecavüze uðramýþ, dövülmüþ kadýnlarýn sorunlarý ile uðraþtým. Zamaný geldi ‘Kadýndan Sorumlu Bakan’ oldum. Toplumun % 51’ini oluþturan kadýn nüfus sayýsýnýn % 39 gibi bir kýsmý baþarýlý üst düzey yönetici pozisyonlarýnda görev alsa da erkek egemen bir toplum olduðumuz için karar mekanizmalarýnda maalesef yer alamýyorlar. Meclise de yeterli sayýda kadýn milletvekili gireceðine inanmýyorum. Ýzmirli kadýn milletvekillerinin tespiti konusunda CHP’nin çok ayýp ettiðini düþünüyorum. Ýzmir’de aday olabilecek düzeyde kadýn yokmuþ gibi gidip Rahmetli Uður Mumcu’nun eþini aday göstermeleri Ýzmirli kadýnlara hakarettir. Ben kadýn olduðum için deðil, hizmet insaný olduðum için, partinin deðil halkýn talebi olduðu için yeniden aday olmayý göze aldým. Halk ýsrar etmeseydi beni arayan soran olmazdý.

“”

Mahalli bir politikacý olarak söylüyorum ki halkýn içine inmezseniz sorunlarý göremez ve politika üretemezsiniz. Mesela özürlü bir vatandaþýmýza tekerlekli sandalye baðýþlayacak insaný buldum, kiþi sandalye bedelini ödüyor ancak %18 KDV’yi ödemekten rahatsýz oluyor. Bunu öðrendiðimde baðýþlanan mallarýn KDV bedelini %1’e indirtmeyi kanunlaþtýrttým. Yine bir gün kadýnlarla sohbet ederken bir maðdur kadýnýmýz kendisinin Baðkur’lu olduðunu ancak eþine baktýramadýðýný söyledi. Araþtýrdým; erkek Baðkur’lu ise eþine baktýrabiliyor ama kadýn baktýramýyor. Çünkü Medeni kanunda ‘Ailenin reisi kocadýr’ diyor. Kanunu ‘Aileyi karý koca birlikte temsil ederler’ diye deðiþtirttim. Böylece gerektiðinde kadýn kocasýna, kocasý karýsýna baktýrabiliyor. Ýnanýyorum ki Atatürk’ten sonra kadýn konularýna en çok sahip çýkanlar benim önderliðimde biziz; 120 kadýn derneði ile çalýþtým, hep onlarla hazýrladýk kanunlarýmýzý. Diðer bir baþarýlý yasa örneðim de nüfus cüzdanlarýndaki medeni durum ibaresini sadece evli-bekar olacak þekilde deðiþtirilmesini saðlamamdý; dul-boþanmýþ ibareleri kullanýlmýyor artýk.

Ýzmir’deki bebeðe yapýlan cinsel taciz konusunda ilgili bakanýn duruþu ve uygulanan yasal süreci siz nasýl deðerlendirdiniz?

Bebeðe cinsel taciz davasý baþladýðýnda ilgili bakanýn konuya verdiði önemi göstermesi açýsýndan derhal buraya gelmesi lazýmdý. Olayýn yasal süreci kapsamýnda uygulanan cezalar da bence yeterli olmadý. 17 aylýk bir kýz bebeðin hayatýný kararttýðý için cezayý iþleyenlere ömür boyu hapis cezasý verilmeliydi. Ýngiltere’de uygulanmasý düþünülen çocuklara yönelik cinsel tacizlerin cezasý sonucunda hadým edilmelerine karar verilmesi yönündeki tasarý bence aynen burada da kanunlaþtýrýlmalýdýr, çok güzel bir karar.

“”

Erken seçim kararý alýnmasý hakkýnda neler söylersiniz?

Bu hükümetin beceriksizliðinden bu hale gelindi. En sýcak günlerde milleti sandýða göndermek de, adaylarýn seçim faaliyetleri için çalýþmasý da iþkence. Baþbakan baþarýlý bir insan olsaydý uzlaþmacý tutumuyla meclisteki çoðunluðuyla cumhurbaþkanýný seçtirirdi. Millet meydanlara döküldü, laik anti-laik diye ikiye bölündü, gereksiz yere bütün insanlarý gerdi. CHP, ‘Uzlaþmaya açýðým’ diye belirtmiþti ve Mecliste cumhurbaþkaný seçilebilecek pek çok deðerli isim var. Milli görüþ çizgisindeki ille bu adam olacak diye tutturursan tabii ki hiç kimse istemez. Diðer siyasilerle görüþüp ortak bir isim üzerinde anlaþabilirlerdi. Basýndaki bazý kalemler Cem Uzan’ýn akýbetine uðramamak için AKP’ye yað çekip, çok baþarýlý olduklarý yolunda haber yapýyorlar. Biz de halkýn içindeyiz, esnaf akþama kadar siftah bile yapamýyor, halk periþan iken sen buna nasýl baþarýlý dersin?

Sayýn Vecdi Gönül’ün Ýzmir’den adaylýðý konusunda siz ne düþündünüz?

Vecdi Gönül’ün Ýzmir’den aday belirlenmesinde de Sayýn Baþbakan yine kendine göre bir taktik yaptý. Vecdi Gönül ile Burhan Özfatura çok samimi, çok iyi anlaþýyorlar. Vecdi Bey Ýzmir valisi iken Burhan Bey belediye baþkaný, ben de milletvekili idim. Sayýn Erdoðan, burada Vecdi Bey ile Burhan Beyi çarpýþtýrmayý amaçlýyor. Burhan Beyin bu konuda yaptýðý ‘Etik olmadý, eðer Vecdi Gönül’ü bu kadar çok seviyorsa Sayýn Baþbakan onu Cumhurbaþkaný seçtirirdi’ þeklindeki açýklamasýna ben de aynen katýlýyorum.

Ýzmir’den AKP’ye ciddi oy potansiyeli çýkar mý?

Göç ederek varoþlara yerleþen halktan AKP’ye oy çýkar. Sayýn Erdoðan fakir insanlara yiyecek, yakacak yardýmý yapýyor. Onu yapacaðýna insanlara iþ bul, insanlar aç. Bir de onlara baþörtüsü meselesini çözeceðine dair söz verdi. Bu meseleyi 4,5 yýldýr neden halledemedin Sayýn Erdoðan? Bu ülkede yapamayacaðýn iþin sözün vermeyeceksin. Türkiye ulu önderimiz Atatürk’ün koyduðu ilkelerle yönetilen Cumhuriyet ülkesidir. Böyle olunca da örtülüler, örtüsüzler diye ikiye bölündü insanlar. AKP dini gerçekten suistimal etti. Devletin kurallarý ortada. Atatürk zamanýnda kýlýk kýyafet reformu yapýlmýþ; camiye, denize, iþe, resmi bir kuruma giderken bir insanýn giyeceði kýyafet bellidir.

“”

AB’nin Türkiye’ye bakýþ açýsýný deðerlendirir misiniz? Türkiye AB’ye girmeli mi?

AB’ye bizi alacaklarýný hiç sanmýyorum ve ben þahsen girilmesini de istemiyorum. Türkiye’den talep ettikleri AB müzakerelerindeki maddeleri adice olarak deðerlendiriyorum. Milliyetçi bir vatandaþ olarak bizim iç iþlerimize karýþmalarýndan son derece üzüntü duyuyorum. Almanya’daki dostlarýmla konuþtuðumda AB’ne girdiklerine piþman olduklarýný, Mark’tan Euro’ya geçerken her þeyin iki misli pahalýlaþtýðýný söylüyorlar. AB’nin bize saðladýðý tek iyi þey, bazý yasalarýmýzý yeniden gözden geçirmemizdir.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0