ForumDemokratik İzmir Dosyası  Yeni Konu 

Tepki İzmir’in karakteridir - Nedim Bubik

01 Aralık 2009

hurkus

Tepki İzmir’in karakteridir - Nedim Bubik


“Demokratik düzenin yerine, aşırı bir ulusçuluk ve baskı düzeni kurmayı amaçlayan öğreti.

Gerici, ırkçı ve saldırgan anamalcı (kapitalist) öğelerin açık buyurganlığına dayalı düzen.
İtalya’da 1922-1943 yılları arasında etkinliğini sürdüren, meslek kuruluşlarına dayanan, devlet sınırlarını genişletmeyi amaçlayan, yetkinin tek partinin elinde toplandığı düzen.”
*****
Ne midir bu? Türk Dil Kurumu’nun faşizm tanımlamaları. Bunu benimseyene, savunana da faşist deniliyor. Önce sözlük anlamını ileteyim dedim, bilmeyen, unutan, anımsayamayan vardır diye. Son günlerde İzmir, İzmirli denilince bu sözcük geliyor ya akla, çoğunlukla da gereksiz yakıştırmalarla.
*****
Sözlük tanımına bakıldığında bile İzmirli’nin faşist olamayacağı ortadadır. Ne olmuştur? Bir pazar günü elleriyle kurt işareti yapan bir grupla, araç konvoyundan zafer işareti yapıp “Biji Apo” diye bağıranlardır sorun. Görüntüler belleklerdedir, atılan taşlar, insan üstüne sürülen araç. Açılım sunumuyla Habur’den ülkeye girenlerin şovunu da unutmayan İzmirliler, bayrak asarak, tencerelere vurarak konvoydakilere tepki göstermiştir. Ve de kıyamet kopmuştur.
*****
Oysa tepki İzmir’in karakterindedir. Gerektiğinde tepki göstermezse İzmir, o zaman bir gariplik vardır. Nitekim o pazar günü konvoyla Hatay’dan geçenler, daha önce de mitingler yapmış, hiçbir şey de olmamıştır. Son yerel seçimi unutmayalım. “İzmir’i istiyorum, İzmir’i alacağız” diyenlere gösterilen tepki sandığa da yansımıştır.
*****
Konu basit. Bir düşündüm. Kütahya doğumluyum. Can dostlarım var; Diyarbakırlı, Mardinli, Tuncelili. Eşim ve kızım İzmir doğumlu. Eşimin annesi Giresun, rahmetli babası Konya kökenli. Rahmetli babam Kütahyalı, annem İzmirli, Çiğli’de dayılarım var, Bornova’da kardeşlerim, ablalarım. Sonuçta bir mozaiktir İzmir.
*****
Bu yüzden İzmir’e, İzmir’de yaşayanlara yakıştırmalarda bulunmak, demokratlığını sorgulamak, eleştirilere kükremek gereksizdir. İzmirli hoşgörülüdür, soğukkanlıdır, kendisine faşist diyenlere de gülüp geçer...
*****
Son söz: Tanık olanların ilettiği ve görüntülerini izlediğimiz son olayla ilgili haksız yüklenmeler yüzünden görüşümü yansıtmak istedim. Yoksa, İzmir’le ilgili bazı haklı eleştirileri de, “Bizim boyozumuz var. Simite de ‘gevrek’ deriz” diye geçiştirmek bana göre yanlıştır.

Hürriyet Ege
01.12.2009

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13076404.asp?yazarid=203&gid=142

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0