BDP ekimde Meclis’e gitmiyor

05 Eylül 2011 16:26  

 

BDP ekimde Meclis’e gitmiyor

BDP Kongresi’nden Meclis’e dönmeme kararı çıktı

Meclis boykotu, PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyon ve giderek tırmanan şiddetin gölgesinde dün gerçekleştirilen BDP 2. Olağan Kongresi’nde ‘Demokratik Özerklik’ kararı alındı. Eşbaşkanlığa yeniden Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın seçildiği kongrede Kürt sorununun çözümüne yönelik sekiz maddelik bir protokol açıklandı. Öneriler arasında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘orta vadede’ serbest bırakılması var. 1 ekimde açılacak Meclis’e dönüp dönmeyecekleri merak konusu olan BDP’nin kongresinde bu konuda olumlu bir gelişme olmadı. BDP olarak parlamentodan çekilmediklerini vurgulayan Demirtaş, ancak genel kurul çalışmalarına katılmaları için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. “Bugün itibariyle bu koşulların olgunlaştığını görmüyoruz” diyen Demirtaş Türkiye sınırları içinde kendilerini demokratik özerklikle yönetmek istediklerini söyledi.

Karayılan coşkusu

BDP kongresinde 170 kişilik parti meclisi de belirlendi. Kongre başlarken BDP eşbaşkanları Filiz Koçali ve Hamit Geylani, DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve BDP milletvekilleri, Ankara Balgat’taki Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’na birlikte girdiler. Parti yöneticileri, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşleri Fatma, Havva ve Mehmet Öcalan ile Murat Karayılan’ın kardeşi Bozan Karayılan’la protokolde birlikte oturdular. Karayılan’ın adı anons edildiğinde salonda büyük bir alkış koptu. Spor salonunun çevresi BDP bayraklarıyla donatılırken, salonun dört bir yanına Türkçe ve Kürtçe özerklik taleplerini içeren pankartlar asıldı.

Gazeteciler yuhalandı

Kongrede çatışmalarda ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada ayağa kalkmayan bazı gazetecilere bazı partililer “Yuh, basına yuh” diyerek tepki gösterdi.

Divan başkanlığına oybirliğiyle BDP eski Siirt Milletvekili Osman Özçelik seçildi. Özçelik’in, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren sözleri büyük alkış alırken Başbakana yuh sesleri yükseldi. MHP’nin yine çağrılı olmadığı kongreye davetli olan AKP’nin ilgi göstermediği gözlenirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz kongreyi izledi.

Bengi Yıldız salonda yoktu

Bu arada BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın salonda olmaması dikkat çekti. Yıldız TSK’nın hava operasyonu yaptığı sırada Bodrum’da bir kadınla güneşlenirken görüntülenmişti. Bu görüntüler parti tabanında büyük tepkiye neden olmuştu.

Öcalan ile yola devam

Kongredeki konuşmasında barış konusunda Öcalan ile başlatılan sürecin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, “Hükümet kendisine sunulan protokollere cevap vermelidir. İmralı’daki hukuksuz tecrit derhal sonlandırılmalıdır. Haftalardır yapılmayan avukat ve aile görüşmelerinin yanı sıra sivil heyetlerin İmralı’ya gidişine izin verilmelidir” dedi. Yeni anayasa sürecinde BDP ile açık ve şeffaf bir diyalog sürecinin başlatılmasını isteyen Demirtaş, “Hükümet BDP’nin desteğini almak için önerilerimize kulak kabartmalıdır” diye konuştu. Demirtaş, konuşmasında iki tarafa da bir çağrıda bulunarak, “Bu savaş derhal durmalıdır. Hükümet askeri operasyonlarını, PKK da eylemlerini durdurmalıdır” dedi.

Mehmet Öcalan PM’ye girdi

Parti yönetimine katılan isimler arasında en öne çıkanı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan oldu. Dört KCK tutuklusu da PM’ye girdi. Kongreye damgasını vuran ise BDP’nin tüzüğünden ‘kardeşlik’ ibaresinin çıkarılması oldu. ‘Kardeşlik’ ibaresi yerine ‘özerklik’ getirildi. Gerekçe olarak “ Bizim sözde kardeşliğe ihtiyacımız yok” dendiği belirtiliyor. Genel Başkanlığına seçilen Selahattin Demirtaş 629 delegeden 627’sinin oyunu aldı.

Çözüm için özerklik

Gültan Kışanak konuşmasında BDP’nin Çözüm Önerileri Protokolünü kamuoyuna açıkladı.

Öneriler özetle şöyle:

1- Üst kimlik olarak hiçbir etnik kimliğe vurgu yapmayan anayasal vatandaşlık esas alınmalıdır.

2- Anadilde eğitim anayasal bir hak olarak tanınmalıdır.

3- Tüm kültürlerin korunması, kamusal bir sorumluluk olarak tanımlanmalı.

4- Bölgesel düzeyde tanınacak özerkliklerle bölge, il ve belediye meclislerinin yetkileri merkeze oranla arttırılmalıdır.

5- Çalışanların emeğini ve sosyal haklarını koruyabileceği örgütlenmelere devlet ve hükümet müdahalesi önlenmeli.

6- Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık insanlık suçu olarak tanımlanmalı.

7- Düşünce açıklama özgürlüğü anayasal düzenlemeye kavuşturulmalıdır.

8- Doğanın korunması, ekolojik dengenin bozulmasını önleyecek tedbirlerin alınması Anayasal düzeyde teminat altına alınmalıdır. Alt maddeler olarak da seçim barajının kalkması, KCK tutuklularının serbest bırakılması, Hatip Dicle’nin vekilliğinin iade edilmesi, İmralı’ya gidiş izni, Öcalan’ın orta vadede serbest bırakılması istendi.

Arda’ya büyük alkış

Kongreye katılan konuk siyasi parti temsilcilerinden ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Türkiye-Kazakistan milli futbol maçından sonra “Attığım golü Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün halkların şehit olan evlatlarına armağan ediyorum” diyen milli futbolcu Arda Turan’a selam göndererek “Arda Turan kardeşime buradan selam olsun” dedi. ÖDP Genel Başkanı Taş’ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0