Genosid üzerine...
16 Mayýs 2012 11:22 / 2398 kez okundu!
Modern zihniyette insan insanýn kurdudur. Bunun modern siyasi zihniyete yansýmasý ulusun ulusun kurdu olmasý, ulusun farklý olan dillerin, dinlerin, etnik kimliklerin kurdu olmasý bunlarýn da hem birbirlerinin hem de devletin kurdu olmasý halidir.
------------------------------------------------------------------------------------
Modern siyasetin merkezi kavramý ulus devlettir. Modern siyasetçilerin ilk görevleri ulus devletin inþasýdýr. Ulus devletin inþasýna teorik ve pratik olarak ulusun inþasý ile baþlanýr, buna paralel olarak da ulus referansýndan hareket eden devlet inþa edilir. Ulusun inþasý dil, din vs açýlarýndan bir homojenleþtirme sürecidir. Dil, din vs açýlarýndan farklý olan unsurlar ulusun tarihinde ve vatanýnda barýndýrýlmaz yok edilirler. Farklý olanlarýn yok edilmesi için devlet tarafýndan merkezi politikalar uygulanýr. Genel ve mecburi eðitim gazete ve radyo farklý olanlarýn yok edilmesi için geliþtirilmiþ yumuþak politik araçlardýr. Bunlarýn yanýnda cinayet, katliam, mübadele, mecburi iskan, sürgün, soykýrým gibi sert politik araçlar da geliþtirilmiþtir.
Her ulus devlet kendi tarihsel koþullarýna göre bu araçlarý kullanýr. Farklý kimlikler yok edilmeden ulusal birlik mümkün olmayacaðýndan ya ulus inþasýndan vaz geçmek ya da hangisi gerekiyorsa o aracý kullanarak farklý kimlikleri yok etmek modern siyasi zihniyet için kaçýnýlmaz bir zorunluluktur.
Modern zihniyette insan insanýn kurdudur. Bunun modern siyasi zihniyete yansýmasý ulusun ulusun kurdu olmasý, ulusun farklý olan dillerin, dinlerin, etnik kimliklerin kurdu olmasý bunlarýn da hem birbirlerinin hem de devletin kurdu olmasý halidir.
Gelner’e göre kadim devlet avcý-toplayýcý devlettir. Toplumsal kimlikleri kendisi üretmez. Toplumsal kimlikler toplumun kendisi tarafýndan üretilir. Kadim devlet sadece kendisinin toplumdan avladýðý, topladýðý, devþirdiði insanlar için modern bir terimle söyleyecek olur isek kendi bürokrasisi için kimlik üretir.
Modern devlet ise bahçývan devlettir. O toplumsal kimliklerin üretilmesi iþini toplumun kendisine býrakmaz. Kendisi üretir ve topluma zorla dayatýr. Bu kimliðe uymayanlarý imha eder.
Ýnsanlýk tarihi boyunca bir çok katliamlar olmuþtur. Genosit kurbanlarýn sayýsý ile ilgili bir mesele deðildir. Özetlemeye çalýþtýðým modern siyasi zihniyetle alakalý bir þeydir ve bu yüzden genosit modern bir fenomendir ve her milliyetçliðin içinde genosit potansiyeli vardýr ve tarihsel koþullar ve toplum mühendisliði ihtiyaçlarý gereði her an kuvveden fiile çýkabilir. Maalesef bu "büyük felaket" bizim baþýmýza gelmiþ ve bizim milliyetçiliðimiz içerisindeki genosit potansiyeli kuvveden fiile çýkmýþtýr. Bu "büyük felaket" kardeþlerimizin baþýnda patlamýþ, bizim de "baþýmýza gelmiþtir". Bu her þeyden önde kardeþlerimiz için korkunç bir trajedidir. Bizim için ise hala daha uyanmaya çalýþtýðýmýz "bir karabasan"dýr.
Her modern siyasetçi genositçi olabilir.
Avrupa'da ortaya çýkan modern fikirlerin, modern siyasi fikirlerin Osmanlý Ýmparatorluðuna sirayet etmesinden sonra Osmanlý'da yavaþ yavaþ modern siyaset özneleri oluþmaya baþladý. Yanlýzca Türkler arasýnda deðil Rumlar, Bulgarlar, Sýrplar, Ermeniler vs. arasýnda da.
Kadim kültürlerden hiç biri modern kültür karþýsýnda tutunamadý. Bu açýdan hiç bir kadim kültürün diðerine üstünlüðü maalesef olamadý.
Osmanlý Ýmparatorluðunda Modern siyasi fikirlere inanmýþ Türklerin, Ermenilerin, Rumlarýn, Bulgarlarýn vs sayýsý her geçen gün daha da arttý.
Her ulus devlet farklý kimlikleri imha etmek için gerek duyulduðu ve uygun ortam bulunduðu zaman genel ve mecburi eðitimden genoside uzanan bir tayfta politik araçlar kullanýr.
Ýttihat Terakki adýndaki modern siyasi öznesi gerek duyduðu ve cihan harbi sebebi ile uygun ortam bulduðu anda tehcir/büyük felaketi uyguladý.
Yunus Emre'de, Karacaoðlan'da ifadesini bulan Türkmen etnik kimliðinin, Mevlana'da, Arabi'de ifadesini bulan Müslüman kimliðinin, Sinan'da, Itri'de ifadesini bulan Osmanlý kimliðinin bu “büyük felaket”i yaratamadýðý, yaratamayacaðý bilinmelidir. Felaket Avrupa'dan yayýlan ve maalesef hiç bir halkýn önünde duramadýðý millet, milliyetçilik gibi yeni siyasal kavramlarýn ürünüdür. Maalesef hiç bir halk bu kasaplýk ideolojisine direnememiþtir. Demir yumruklarla ya da kadife eldivenlerle ama mutlaka etnik/dinsel kimlikleri yok edip ulusal kimlikleri inþa etmiþlerdir. Milliyetçiliðin olduðu her halkýn Talat Paþa yaratma potansiyeli vardýr. Bazý halklar þanslýdýr. Bu potansiyel kendini gerçekleþtirmemiþtir. Bazýlarý þanssýzdýr. Bu potansiyel kuvveden fiile çýkmýþtýr.
Talat Paþalar Türkmen, Osmanlý Müslüman olmadan önce moderndir. Ermeni, Osmanlý ve Hristiyan olmaktan önce Modern olan Ermeni siyasetçiler de vardý.
Maalesef Fransýz, Ýngiliz, Alman siyasi seçkinlerinden baþlayarak tüm dünyanýn siyasi seçkinleri modern siyasi fikirlerin etkisi altýnda kaldýlar. Giderek tüm dünyanýn siyasi seçkinleri bu zehirli zihniyetin etkisi altýna girdiler.
Türk siyasi seçkinlerini tüm dünyayý istila eden bu zehirli fikirlerin etkisi altýnda kaldýklarý için suçlayabilir miyiz? Hayýr ve evet. Hayýr çünkü bu zehirden mahsun kalan hiç bir halkýn siyasi seçkinleri maalesef olamadý. Evet çünkü modern siyasetçilerin hepsi suçludur. Bil fiil hepsi genosit suçlusu olmasa bile bil kuvve her modern siyasetçi genosit suçlusudur.
Ýttihat ve Terakki, cihan harbinden çok önce kendisine Ermenisiz bir Ermenistan hedefi yaratmak hedefini koymuþ, bunun için her türlü politik aracý kullanmýþ ve cihan harbinin yarattýðý uygun ortamda da bu araçlara tehcir/büyük felaket denilen en etkili aracý ilave etmiþtir.
Genosit mahkemesinde sanýk sandalyesinde asýl oturmasý gereken modern siyaset felsefesi ve teorisidir. Milliyetçilik ve milli devlettir. Hiç bir halk hiçbir din hiçbir etnisite deðil.
Tehcir yollarýnda veya der-zor çöllerinde alçakça býçaklanan, uçurumlardan atýlan, günlerce kokuþmuþ bir at toynaðýndan kemirdiklerinden baþka boðazýndan bir þey geçmeyen, gencecik kýzlarý tecavüze uðrayan insanlardan mucize kabilinde kurtulanlarýn torunlarýndan bana kýzabilecek olanlar çýkacaktýr. Onlarý anlýyorum.
Tehcir/büyük felaket katillerinin bir bölümünün annemin bana öðrettiði ve benim de çok sevdiðim bu dili konuþtuklarý, annem babam gibi oruç tutup namaz kýldýklarý aklýma geldikçe bir utanç duyusu içimi kaplamýyor deðil. Ama modern fikirler bu topraklara gelmeden önce bu dili konuþan, oruç tutan, namaz kýlan ayný insanlar bir tehcir/büyük felaket organize etmediler. Mahkum edilmesi gereken Türkmen etnik kimliði veya Müslüman dinsel kimliði veya Osmanlý kimliði deðil modern milli kimliklerdir, aklým bunlarý söylerken içimde gene de buruk bir þeyler kalýyor. Keþke benim toplumum da ulus devlet tehcir/büyük felaket denilen politik araç kullanýlmadan inþa edilebilseydi diyorum. Keþke modern siyaset teorisine içkin olan dolayýsý ile her ulus devlette bil kuvve mevcut olan bu büyük felaket benim toplumumda da bilkuvve bir þey olarak kalsa idi. Keþke Yunus Emre'nin dilinin, Mevlana'nýn dininin baþýna, keþke Süleymaniye camiinin fatihi Sultan Mehmet'in Osmanlý'nýn baþýna bu “büyük felaket“ gelmese idi.
Baha COÞKUN
16.05.2012