TÜRKÝYE NEREYE KOÞUYOR?

25 Temmuz 2018 23:05 / 1431 kez okundu!

 

 

Gelelim CHP’nin durumuna! Bugün grup toplantýsýndaki konuþmasýný dinlediðim Genel Baþkan, orta sahada top çevirip duran ama takým oyununa hiçbir fayda saðlamayan futbolcular gibi hep sorunlarýn etrafýnda döndü, durdu. Sorunlarý sýralayýp durmanýn, çözüme bir katkýsý olmayacaðýný, gol atýlmadan galip gelinemeyeceðini öðrenemeden görevi býrakmak zorunda kalacak gibi.

 

****

 

TÜRKÝYE NEREYE KOÞUYOR?

 

Hýzla deðiþen siyasi gündemi takip etmekte gerçekten zorlanýyoruz.

Bu sabah itibariyle gündeme düþen haberlere bakýn.

ÝYÝ Parti'de Olaðanüstü Kurultay kararý alan Meral Akþener aday olmayacaðýný twitter hesabýndan duyurdu. Hemen ardýndan toplanan parti grubu Aðustos ayý içerisinde olaðanüstü kurultay yapýlacaðýný ve Meral Akþener’in tek aday olarak seçimlere katýlmasýna oybirliðiyle karar verildiðini açýkladý.

MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli, Ýyi Parti'ye ayar vermek isterken parti sözcüsünden cevabýný aldý."Bu ülkede demokrasiden söz edecek en son insan Bahçelidir. Bizim Genel baþkanýmýz kongreye giden, o kongreden kaçan kiþidir."

CHP'de sular durulmuyor. Olaðanüstü Kurultay talebinde bulunan muhaliflerin önünü kesmek için olmadýk oyunlar tezgahlanýyor. Parti Meclisi üyesi Haluk Pekþen de resmen adaylýðýný açýkladý.

AK Parti 11 Aðustos'ta büyük kurultayýný yapacaðýný açýkladý.

Yaþamým boyunca hiçbir dönemde siyasetin bu denli hýzlý deðiþtiðini görmedim.

Ýlginçtir, ekonomik anlamda toplumda ve özellikle emeðiyle geçinen kesimde, köylülerde, emeklilerde, iþçilerde son derece karamsar bir hava var.

Öte yandan iþsizlik ve istihdam sorunu en yakýcý biçimde orta yerde duruyor.

Gençler, geleceðiyle ilgili kaygýlý, toplumdaki kutuplaþma hiç olmadýðý kadar rahatsýz edici boyutlara ulaþmýþ.

Ýktidar, daha doðrusu Baþkan Erdoðan günübirlik, popülist politikalarla gündemi geçiþtirmeye çalýþýyor. Her sýkýþtýðýnda bir suni gündem yaratarak ya da halka þirin gelecek bir proje açýklayarak vaziyeti idare etmeye çalýþýyor.

Bedelli askerlik uygulamasý bunlardan birisiydi.

Önümüzdeki günlerde af konusunu ortaya atýp, bir süre de halký bu gündem üzerine yoðunlaþtýrýp, asýl sorunlarý unutturmaya çalýþýrlar.

Yaklaþýk yirmi yýldýr açýktan faaliyetlerini sürdüren, ahlaksýz TV programlarýyla göz önünde kadýn pazarlayan bir örgütsel yapýya operasyonun tam da þu günlerde yapýlmasý sizlere de biraz manidar gelmiyor mu?

Mecliste istediði anayasal çoðunluðu saðlayamayan Baþkan ve partisi yakýnda muhalefet partileri milletvekillerine yönelik bir operasyon yaparsa da hiç þaþýrmamak gerek.

Aslýnda bugün yapýlanlara da þaþýrmýyorum, bir anlamda Sayýn Erdoðan bu ülkede seçmenlerin yarýsýndan çoðunun oyunu alarak baþkan seçilmiþ biri olarak, eline geçirdiði iktidar erkinin keyfini sürüyor.

Benim asýl üzerinde durmak istediðim muhalefetin daðýnýklýðý ve politik öngörüsüzlüðü.

ÝYÝ Parti, bir anlamda kendi içinde sorunu çözeceðe benziyor.

Meral Akþener, Kýlýçdaroðlu’nun yapamadýðýný yaparak parti içerisinde güven tazelemek ve gücünü artýrmak için çok önemli bir hamle yaptý.

Aðustos ayý içerisinde yapýlacak olaðanüstü kurultayda tek ve tartýþmasýz aday gösterilmesini saðlayan bu siyasi manevranýn sonunda partisine daha çok hakim bir Genel Baþkan durumuna gelebilir.

HDP henüz kapalý bir kutu.

Ya eski alýþkanlýklarýndan arýnarak, Türkiye partisi olma yolunda adýmlar atacak, ya da toplumda tepki alacak kimi eylemleri ýsrarla ve inatla sürdürerek kendisi ve Türkiye için önemli bir fýrsatý heba etmiþ olacak.

Bu konuda baðlaþýklar adýna HDP listesinden milletvekili seçilmiþ sosyalist vekillere büyük görev ve sorumluluk düþtüðünü düþünüyorum.

Gelelim CHP’nin durumuna!

Bugün grup toplantýsýndaki konuþmasýný dinlediðim Genel Baþkan, orta sahada top çevirip duran ama takým oyununa hiçbir fayda saðlamayan futbolcular gibi hep sorunlarýn etrafýnda döndü, durdu.

Sorunlarý sýralayýp durmanýn, çözüme bir katkýsý olmayacaðýný, gol atýlmadan galip gelinemeyeceðini öðrenemeden görevi býrakmak zorunda kalacak gibi.

Diðer yandan parti tabanýnda bir heyecan yaratan imza giriþimi ve Muharrem Ýnce sempatisi giderek etkisini yitirmeye baþladý.

CHP’lilerin büyük bölümü artýk sorunun liderlik ya da genel baþkan deðiþimi olmadýðýný anladý.

Artýk büyük çoðunluk biliyor ki; CHP’nin asýl sorunu zihniyet deðiþimidir ve bu da ancak bir kadro hareketiyle mümkün olabilir.

En son Haluk Pekþen’in bir hafta ya da on günlük kurultay önerisiyle su yüzüne çýkan tüzük ve programýn yeniden geniþ kitlelerce tartýþýlarak demokratik hale getirilmesi fikri tartýþýlýr hale geldi.

Özetle ana muhalefet partisinin baþtan aþaðý kendini yenilemesi, topluma da deðiþtiði, yenilendiði algýsýný yerleþtirmesi zorunlu hale gelmiþtir.

Unutmamak gerekir ki; kendi içerisinde demokrasiyi uygulayamayanlarýn ülkeyi yönetme, demokratikleþtirme iddialarý kimseye inandýrýcý gelmez.

Ýktidarýn daha demokratik, muhalefeti dikkate alan bir siyaset anlayýþýný sürdürmesinin yolu da muhalefetin kendine çeki düzen vermesinden geçiyor.

Umarým bu kadar yaþanan olumsuz örneklerin ardýndan siyasi partiler ve özellikle de muhalefet gerekli dersi alýr ve toplumun, ülkenin normalleþmesine katký saðlar.

 

Ayhan ONGUN

(Gazeteci-Yazar)

25.07.2018/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.