BOÐAZÝÇÝ'NDE NELER OLUYOR?

03 Þubat 2021 22:05 / 2361 kez okundu!

 

 

Son günlerde yeni atanan rektöre karþý yapýlan protestolarla gündemden düþmeyen Boðaziçi Üniversitesi’nde yaþananlarý anlayabilmek için önce üniversiteyi iyi tanýmak gerekiyor.

 

****

 

BOÐAZÝÇÝ’NDE NELER OLUYOR?

 

Son günlerde yeni atanan rektöre karþý yapýlan protestolarla gündemden düþmeyen Boðaziçi Üniversitesi’nde yaþananlarý anlayabilmek için önce üniversiteyi iyi tanýmak gerekiyor.

Boðaziçi Üniversitesi’nin temelleri 1863 yýlýnda bir eðitmen, mucit, teknisyen ve mimar olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanýnmýþ hayýrsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafýndan Birleþik Devletler sýnýrlarý dýþýndaki ilk Amerikan koleji olan Robert Kolej’in Ýstanbul’da kurulmasý ile atýlmýþtýr.

Baðýþlar ve yardýmlarla finanse edilen Robert Kolej’in ilk binasý Hamlin Hall’un inþaatý 1871 yýlýnda tamamlanmýþtýr.

Boðaziçi Üniversitesi, yüz yýldan fazla Robert Kolej'in kampüsü olarak kullanýlan alana 1971 yýlýnda resmi olarak kurulmuþtur.

4 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Enstitü içinde 33 Lisans, 67 Yüksek Lisans ve 33 Doktora Programý olan Boðaziçi Üniversitesinde tam zamanlý 429 öðretim üyesi (Prof.Dr., Doç., Dr.Öðr.Üyesi), 136 öðretim görevlisi, 88 yabancý uyruklu öðretim elemaný, 262 araþtýrma görevlisi, 811 idari personel bulunmakta.

12 887’si Lisans, 3 031’i Lisansüstü olmak üzere toplam 15 918 öðrenci; 2 744 mezun

Dünya üniversiteleri ile yapýlmýþ 500 anlaþma kapsamýnda yaklaþýk 40 ülkeden 1200 yabancý öðrenci, 44 öðrenci kulübü bulunmakta.

Dünyanýn sayýlý kütüphanelerinden birine sahip Boðaziçi Üniversitesi eðitim kalitesi bakýmýndan da ülkemizin en iyi birkaç okulundan biri olmakla birlikte akademisyenleri ve uyguladýðý projelerle de dünyaca kabul görmüþ bir eðitim kurumudur.

Ülkemizin en karanlýk dönemlerinde okullarýmýzda kavga ve terör olaylarýnýn en çok týrmandýðý zamanlarda bile mümkün olduðunca öðrenci eylemlerinden uzak kalabilmeyi baþarmýþ bir üniversitedir.

Bu demek deðildir ki, Boðaziçi Üniversitesi gençlik, eðitim ve ülke sorunlarýna duyarsýz bir kurumdur.

Aksine bu konulardaki duyarlýlýðýný öðrencilerinin ve öðretim üyelerinin yaratýcý eylem biçimleri ve aktiviteleriyle ortaya koymaktan da geri kalmamýþtýr.

Böylesine tarihi geçmiþi olan, bilim dünyasýnda kabul görmüþ, en çok bilimsel araþtýrma ve projelerin gerçekleþtiði bir okulda þimdi ne yapýlmak isteniyor.

Bir kez þu gerçeði baþtan kabul etmek gerek.

Boðaziçi Üniversitesi her zaman ve her koþulda bireysel ve örgütsel teröre karþý mesafeli olmuþ ama demokratik, akademik hak ve özgürlüklerinden de hiçbir dönem de ödün vermemiþtir.

Þimdi birilerinin çýkýp da ülkemizin en yetenekli, en zeki, en baþarýlý gençlerine “akýllý olun!” diye parmak sallamasýnýn hiçbir karþýlýðý yoktur.

Uluslararasý düzeyde ve platformlarda da baþarýlarýný kanýtlamýþ bu güzide kurumumuzda belli ki birileri þimdilerde huzuru bozmaya çalýþýyor.

Her toplumsal olayda olduðu gibi buradaki demokratik protestolarda kimi provokatörler, örgüt üyeleri fýrsattan istifade kendi amaçlarý doðrultusunda kimi yasal olmayan eylem ve davranýþlarda bulunabilir.

Öðrenci ve öðretim üyelerinin bu konularda gerekli duyarlýlýðý göstermeleri elbette gerekir ancak asýl bu konunun muhatabý güvenlik güçleridir.

Akademisyen ve öðrencilerin büyük çoðunluðunun masum talepleri ve itirazlarýný uygun biçimde dinlemek, deðerlendirmek ve çözüm bulmakla görevli kiþi okulun en yetkili kiþisi rektördür.

Ancak iþte sorun da tam burada baþlýyor.

Geçmiþteki tüm akademik geleneklere, uygulamalara raðmen atanan rektörün kendisi sorunun kaynaðý.

Sorunun kaynaðýndan sorunu çözmesini beklemek mümkün olamayacaðýna göre o rektörü atayan siyasi iradenin þimdi bu soruna bir çözüm bulmasý gerekiyor.

Mevcut sistem içerinde yasal bir atama gibi görünse de kurumdaki tüm akademisyenlerin ve öðrencilerin itirazýna raðmen bir rektörün görev yapabilmesi ya da iddia ettiði gibi baþarýlý olmasý mümkün olmayacaðý açýktýr.

Bu atamayý gurur ve itibar sorunu yaparak gençleri ve toplumun büyük kesimini huzursuz etmek doðru olmayacaðý gibi toplum; Sayýn Cumhurbaþkanýnýn siyasetin ateþinin hayli yükseldiði þu günlerde atanan rektörü de daha çok yýpratmama adýna bu soruna makul ve adil bir çözüm bulmasýný bekliyor.

Gençler geleceðimizdir, demek yetmiyor.

Geleceðimizin güvencesi gençleri bu kutuplaþmanýn bir siyasi malzemesi yapmak doðru deðil.

Umarým bu konuda akýlcý çözümler, duygusal inatlaþmalarýn önüne geçer.

Umarým neredeyse tüm gençleri terörist gibi gören zihniyetlerin toplumu geren, kaygýlandýran oyunlarý boþa çýkar.

Varsa suç teþkil eden eylemler, sorumlularý cezalandýrýlýr ama böylesine önemli bir kurumumuzu gereksiz ve anlamsýz bir siyasi kavganýn ortasýna atmak gençlerimize yapýlabilecek en büyük kötülüktür.

Gençliðin karakteristik özelliklerinden kaynaklý heyecanýný, coþkusunu, muhalif duruþunu, hak aramadaki aceleci ve duygusal tavýrlarýný hoþgörüyle karþýlamamýz gerekir.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

02.02.2021/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Þubat 2021 15:21

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.