ÞÝMDÝ BARIÞ ZAMANI

10 Nisan 2020 00:05 / 2723 kez okundu!

 

 

Bir virüs dünyayý dize getirdi.

Hepimizin mücadele ettiði, insana ve emeðe düþman kapitalist sistemi bir virüs yerle bir etti.

Her ne kadar bu virüsün de kapitalist sistemin bir oyunu olduðu iddialarý olsa da, bir kez daha anlaþýldý ki “kahrolsun “demekle kapitalizm yok olmuyor.

 

****

 

ÞÝMDÝ BARIÞ ZAMANI!..

 

Bir virüs dünyayý dize getirdi.

Hepimizin mücadele ettiði, insana ve emeðe düþman kapitalist sistemi bir virüs yerle bir etti.

Her ne kadar bu virüsün de kapitalist sistemin bir oyunu olduðu iddialarý olsa da, bir kez daha anlaþýldý ki “kahrolsun “demekle kapitalizm yok olmuyor.

Kapitalist sistemi kendi uzlaþmaz çeliþkileri zora sokuyor.

Endüstri devriminden dijital devrime, oradan da yapay zekayý kullanarak yeni bir küresel sisteme geçmeyi amaçlayan karanlýk güçler, en son bilimsel teknolojik sistemin ürettiði virüslerle mücadele etmek zorunda kaldý.

Ya da yeni bir kar ve sömürü alaný açmak uðruna yenidünya düzenine uygun nüfus planlamasý ve ekonomik düzenlemeler yapýyor.

Her iki durumda da görülen o ki; artýk yenidünyada hiçbir þey eskisi gibi olmayacak.

Aþýrý iyimser bir yaklaþýmla, kapitalist sistemin sonuna geldik, buradan sosyalizme geçilecek gibi bir varsayým elbette doðru olmaz.

Ancak insaný önceleyen sosyal politikalarýn kapitalist sistemin devamý için bile ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduðu gerçeðiyle yüzleþmek zorunda kaldýk.

Eðitim sisteminden, saðlýk sistemine, üretim politikalarýna kadar hayatýn her alanýnda tüm iliþkiler yeniden gözden geçirilecek.

Ve hatta demokrasi, insan haklarý ve özgürlük kavramlarýyla birlikte toplumsal yaþama yön veren hukuk sistemi bile deðiþmek zorunda kalacak.

Kuþkusuz küresel sermaye her zaman olduðu gibi bu yeni düzene uygun yeni sömürü araçlarý ve politikalarýný devreye sokacaktýr.

Peki, bu durumdan insanlýk nasýl yarar saðlayacak?

Bu virüsle baþlayan kriz ortamý gösterdi ki, dünyaya egemen olmaya çalýþan çok küçük bir azýnlýðýn dýþýndaki tüm insanlarýn kurtuluþu dayanýþma ve örgütlenmeden geçiyor.

Adý ne olursa olsun, bu virüs; iþte bize bunu öðretti.

Yitirdiðimiz ve bundan sonra da yitireceðimiz on binlerce insana mal olan bu bedel elbette çok aðýr oldu.

Ama tarihe baktýðýmýzda dünyayý etkileyen büyük deðiþimler, devrimler ve de darbeler sýrasýnda milyonlarca insan yok oldu.

Eðer, dünyadaki demokrasi güçleri, barýþ yanlýlarý geçmiþten ders almayý baþarabilirlerse belki de dünyanýn en az kayýpla sonuçlanan savaþý olacaktýr, Corona virüsüyle yaptýðýmýz savaþ.

Bir yanda ilaç endüstrisinin devlerinin kýyasýya savaþý sürerken, kapitalist sistemin onarýlmaz çeliþkileri ve tükenmiþliði, dünyayý hýzla yeni bir düzene doðru sürüklüyor.

Önemli olan bu yenidünya düzeninde ipler kimin elinde olacak?

Ne aþýrý ve abartýlý bir iyimserlik, ne de anlamsýz ama tehlikeli bir karamsarlýk.

Þimdi barýþ zamaný!

Yenidünya düzeninde Türkiye de bu geliþmelerden fazlasýyla etkilenecek ve payýna düþeni alacak.

Ne yapay zeka, ne 5G endüstri devrimi, ne de küresel sermaye güçleri, hiçbiri insan aklýndan, daha da önemlisi vicdanýndan daha güçlü deðildir.

Kimi zaman kabuk baðlasa, nasýr tutsa da insan vicdaný hep iyilikten yanadýr.

Önemli olan bireysel iyiliðin yerine toplumsal faydayý koyabilmekte.

Bencillik ve kiþisel hýrs bazen gözlerimizi kör etse, yüreðimizi taþlaþtýrsa, vicdanýmýzý sustursa da böylesi zamanlarda dayanýþma ve örgütlülüðün yarattýðý sevgi ve barýþ ortamý hepimizin gözlerini açýyor, yüreðimizi yumuþatýyor, vicdanýmýza iyilik tohumlarý serpiyor.

Þimdi eski alýþkanlýklarýmýzdan kurtulma, yapay düþmanlýklarý bir kenara koyma, barýþ içinde bir arada yaþama kültürünü yeþertme zamanýdýr.

Daha dün türkülerini özgürce söyleyebilmek uðruna ölüm orucunda yitirdiðimiz Helin için, yazdýklarý, söyledikleri, düþündükleri için cezaevlerinde olan gazeteci, yazar, siyasetçiler için, yitirdiðimiz tüm demokrasi yanlýlarý için,

Bir yeni dönemin baþlamasýna neden olan bu virüsle mücadelede, canlarý pahasýna, her türlü riski alarak savaþýrken yitirdiðimiz saðlýk çalýþanlarý için,

Analar, kadýnlar, çocuklar için,

Geleceðimiz, umutlarýmýz, hayallerimiz için,

Her türlü siyasi tartýþma ve polemikleri, aramýza sokulan nifak tohumlarýný, düþmanlýklarý unutup, daha özgür, daha mutlu, daha insanca bir yaþam ve huzur içinde, birlikte yaþayabileceðimiz bir Türkiye ve dünya için,

Þimdi barýþ zamanýdýr, barýþmak zamanýdýr.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

07.04.2020, BODRUM

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.