NASIL BÝR BELEDÝYE BAÞKANI ÝSTÝYORUZ?

12 Aralýk 2018 14:48 / 1093 kez okundu!

 

 

Yerel yönetimlere iliþkin siyasi partilerin aday belirleme çalýþmalarýnda sona gelindi.

Þu ana kadar hiçbir siyasi partide önseçim ya da benzeri bir yöntemle seçmenin fikirleri sorulmadý. Bu konudaki çalýþmalar göstermelik anket çalýþmalarý, kamuoyu araþtýrmalarý, temayül yoklamalarý türünden, parti üyelerinin tepkilerini azaltmaya yönelik uygulamalarla sýnýrlý kaldý.

 

****

 

NASIL BÝR BELEDÝYE BAÞKANI ÝSTÝYORUZ?

 

Yerel yönetimlere iliþkin siyasi partilerin aday belirleme çalýþmalarýnda sona gelindi.

Þu ana kadar hiçbir siyasi partide önseçim ya da benzeri bir yöntemle seçmenin fikirleri sorulmadý. Bu konudaki çalýþmalar göstermelik anket çalýþmalarý, kamuoyu araþtýrmalarý, temayül yoklamalarý türünden, parti üyelerinin tepkilerini azaltmaya yönelik uygulamalarla sýnýrlý kaldý.

Görünen o ki, yine baþkan ve adamlarýnýn belirleyeceði adaylardan birini tercih etmek zorunda kalacaðýz.

Gerçi mevcut siyasi parti ve seçim yasalarý deðiþmeden, saðlýklý üye yapýlanmalarý gerçekleþmeden yapýlacak önseçimlerin de ne kadar saðlýklý ve gerçekçi olacaðý tartýþma götürür bir durum.

Yaklaþýk yedi yýldýr sivil toplum buluþmasý þeklinde, Türkiye Küçük Millet Meclisi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Bodrum Küçük Millet Meclisi'nin son toplantýsýnýn gündemi de yazýnýn baþlýðýnda olduðu gibi “Nasýl Bir Belediye Baþkaný Ýstiyoruz?” oldu.

Sivil Toplum Kuruluþlarýnýn yoðun ilgi gösterdiði toplantýya çaðrýlý olmalarýna karþýn tek bir belediye baþkan adayý katýldý. Bu durum bile aday adaylarýnýn seçmen yerine Ankara’yý tercih ettiklerinin bir kanýtýydý.

Yöntem olarak merkez atamasýnýn tercih ediliyor olmasý aslýnda hem aday adaylarýnýn hem de parti kadrolarýnýn enerjilerini gereksiz yerlerde harcamalarýna neden oluyor.

Oysa parti üyelerinin katýlýmýyla bir önseçim yapýlacaðý ilan edilmiþ olsaydý, belli sakýncalarýna raðmen, en azýnda aday adaylarý sahada halkýn içerisinde olacaklar ve doðal olarak toplumda bir coþku, heyecan ve umut yaratmýþ olacaktý.

Bu yapýlmayýnca, Türkiye için yaþamsal öneme sahip bu seçimler öncesi toplumda ne bir heyecan, ne bir coþku ne de umut var.

Bodrum Küçük Millet Meclisi'nde yapýlan konuþmalar sonunda Bodrum'da nasýl bir belediye baþkaný istendiðinin ipuçlarýný görebilme olanaðýmýz oldu.

“Nasýl bir baþkan” yerine “Nasýl bir belediye” sorusunun daha anlamlý hale geldiðinin görüldüðü konuþmalarda özetle þöyle bir baþkan profili çizildi.

“Öncelikle þeffaf bir belediye ve bu belediyeyi masa baþýnda deðil, sahada, halkýn arasýnda, halkla birlikte yönetecek bir belediye baþkaný. Planlamaya önem veren, vizyon sahibi, rantiyecilere prim vermeyecek denli cesur, ayrýmcýlýk yapmayan, kolektif çalýþma anlayýþýna sahip, proje odaklý çalýþan, yerelden yönetim tarzýný benimsemiþ, sorunun deðil, çözümüm parçasý olacak bir belediye baþkaný”

Bir yanda ittifak görüþmeleri, taktik hamleler derken; bu ayýn sonuna kadar büyük olasýlýkla belediye baþkan adaylarý netleþecek gibi.

Ardýndan belediye meclis üyelerinin belirlenmesi gündeme gelecek.

Belediye Baþkan adaylarýna odaklanýlmýþ bir ortamda meclis üyelikleri sanki pek önemsizmiþ gibi deðerlendirilse de aslýnda “Nasýl bir Belediye Meclis Üyesi?” tanýmýnýn da yapýlmasý gerekiyor.

Etnik, dini, bölgesel ayrýmlarýn yapýlmadýðý, liyakat ve emeðe saygýlý tercihlerin yapýlmasýný siyasi partiler ne kadar baþarabiliyor? Hepimiz görüyoruz.

Genelde “baþkanla uyumlu çalýþacak kiþi olsun” derken, üstlendiði görevi hazmedemeyen, politik tavrý ve duruþu olmayan, hele de parti disiplinine alýþkýn olmayan belediye baþkanlarý “koþulsuz biat edecek” meclis üyeleri istiyorlar.

Bodrum'da Belediye Meclis Üyeliðine aday adayý olmuþ biri olarak ben uyumlu çalýþmayý, baþkanýn her dediðini sorgulamadan kabul etmek olarak algýlamadýðým gibi, her koþulda baþkanýn adamý olacak bir meclis üyeliðini kabul edemem.

O zaman Belediye Baþkan Adayýndan beklenecek özelliklerden biri de, “belediye meclis üyelerinin görüþ ve önerilerini dikkate alan, Kent Konseyi baþta olmak üzere kentteki Sivil Toplum Kuruluþlarý, Meslek Odalarý, sendikalar ve sivil platformlarla, kamu kurum ve kuruluþlarýyla iþbirliði ve diyalog içerisinde olmak” diyebiliriz.

Kentte yaþayan herkesi hemþeri olarak gören, tüm yurttaþlara ayrýmsýz, eþit hizmet vermek için çaba gösteren, ortak bir kent kültürü oluþturulmasý için sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikleri önemseyen, seçmenine karþý sorumluluðu, halkýna karþý saygýsý olan bir belediye baþkaný, sanýrým benim gibi her yurttaþýn ortak talebidir.

Týpký insanlar gibi kentlerin de bir ruhu vardýr.

Kentin ruhuna, doðal yapýsýna, sosyal, kültürel, tarihi dokusuna uygun bir imar yapýsý; meydanlarý, park ve bahçeleri, spor alanlarýyla yaþayan bir kent yaratmak, ancak inanmýþ, mücadeleci kiþiliðe sahip kiþilerle mümkün olabilir.

Umarým Bodrum dahil tüm kentlerde, siyasi kaygý ve önyargýlardan baðýmsýz, eskilerin “þehr-i emin” diye adlandýrdýklarý gibi, kentlerimizin geleceðini emanet edebileceðimiz belediye baþkan adaylarý yarýþýr.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

11.12.2018/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 12 Aralýk 2018 17:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.