KORONA GÜNLÜÐÜ- 1

15 Nisan 2020 12:01 / 1649 kez okundu!

 

 

Tüm dünyayý etkisine alan Korona virüsün insan davranýþlarýna yansýmasý kimi olumsuzluklara karþýn bence çok olumlu oldu.

En baþta kendisiyle baþ baþa kalan bireyler geçmiþiyle hesaplaþma, sorgulama ve hatalarýný görme olanaðý buldular.

Bunu ara sýra yaþamýmýz içerisinde yapmamýz gerekse de birçoðumuz yoðun iþ ve geçim kaygýlarý nedeniyle yapamýyoruz.

 

****

 

KORONA GÜNLÜÐÜ- 1

 

Tüm dünyayý etkisine alan Korona virüsün insan davranýþlarýna yansýmasý kimi olumsuzluklara karþýn bence çok olumlu oldu.

En baþta kendisiyle baþ baþa kalan bireyler geçmiþiyle hesaplaþma, sorgulama ve hatalarýný görme olanaðý buldular.

Bunu ara sýra yaþamýmýz içerisinde yapmamýz gerekse de birçoðumuz yoðun iþ ve geçim kaygýlarý nedeniyle yapamýyoruz.

Bahçede toprakla uðraþmanýn insaný bu denli rahatlattýðýný, yemek yapmanýn huzurunu, çekmeceleri düzenlemenin bile insana nasýl huzur verdiðini birçoðumuz þaþýrarak fark ettik.

Çok uzun zamandýr varlýðýný bile unuttuðumuz arkadaþlarýmýzý, dostlarýmýzý arayarak sevginin, ilginin bir kez daha ayrýmýna vardýk.

Her ne kadar yitirdiðimiz onlarca insan ve yardýma ihtiyacý olan hasta, yaþlý insanlarýn, yaþam alanlarýný ellerinden aldýðýmýz hayvanlarýn çektiði sýkýntýlarla üzülsek de, yaþam devam ediyor ve bizler yeni duruma uyum saðlamak zorunda olduðumuz kabul etmek durumundayýz.

Bu süreçte ismini bile hatýrlayamadýðým birçok kiþinin arayýp sormasý, dost biriktirmenin ne kadar önemli ve deðerli olduðunu bir kez daha gösterdi.

Zaman bol olunca geçmiþte ihmal ettiðiniz kiþileri arýyorsunuz, okuyamadýðýnýz kitaplara baþlýyorsunuz, merak ettiðiniz, ilginizi çeken konularda araþtýrmalar yapýyorsunuz.

Tüm bunlarý yaparken, geçmiþiniz, yaþadýklarýnýz, hayalleriniz bir film þeridi gibi geçiyor gözünüzün önünden.

Yapmak isteyip de yapamadýklarýnýz kadar, yapmamanýz gerekirken yaptýklarýnýz geliyor aklýnýza ve yeniden kendinizle yüzleþiyorsunuz.

Ben yaþamýmýn hiçbir döneminde bu karantina günlerindeki kadar geçmiþe dönük iç hesaplaþma yapmamýþým meðer.

Ancak sanýyorum önemli olan bu yüzleþmeden sonra ders çýkarýp, yaþayacaðýmýz yeni döneme iliþkin kendimizi hazýrlayabilmek.

Yalnýz ülkemizde deðil, inanýyorum ki tüm dünyada artýk hiçbir þey eskisi gibi olmayacak.

Ya insanlýðý bir felakete sürükleyen 1.Dünya savaþý sonrasý olduðu gibi ýrkçý, faþizan eðilimler artacak, daha otoriter yönetimler iþ baþýna gelecek, ya da 2.Dünya paylaþým savaþý sonrasý olduðu gibi daha paylaþýmcý, insan ve emek odaklý yönetimler çoðalacak.

Özgürlük, adalet, eþitlik, demokrasi gibi neredeyse unuttuðumuz ya da bize unutturulmak istenen kavramlarýn insanlýk için ne kadar önemli ve yaþamsal olduðunu bu virüs sayesinde biraz yýkýcý da olsa öðrendik.

Dayanýþmanýn, örgütlülüðün ayrýmýna varan kitleler artýk daha çok hak ve özgürlük talep edecekler.

Sözün özü, dünya; bir yol ayýrýmýna geldi.

Ne emperyal güçler, ne derin güçler ne de üst akýllar; bu yeni durumu ve dünyayý eskisi gibi yönetemeyeceklerini gördüler.

Þimdi birey olarak her birimiz, kendi konumumuzu yeniden deðerlendirmek, geleceðe iliþkin yaþam biçimimize yeniden yön vermek durumundayýz.

Saðlýðýmýzýn; arabamýzdan, yatýmýzdan, katýmýzdan çok daha önemli olduðunu öðretti bize bu virüs.

Çok basit, sýradan konular için kendimizi ve çevremizi ne kadar gereksiz üzdüðümüzü,  hayatý  zorlaþtýrdýðýmýzý görebilmek için demek ki, böyle bir felaketi yaþamamýz gerekiyormuþ.

Öte yandan bu kadar ders alýnacak olaylarý yaþadýðýmýz þu günlerde bile siyaset yapmaktan, yaþananlardan siyasi rant elde etmeye çalýþmaktan geri durmayanlarý anlamakta gerçekten zorlanýyorum.

Tüm dünyada bilim insanlarý bu virüsten kurtulmak için canla baþla çalýþýr, saðlýk çalýþanlarý canlarýný hiçe sayarak mücadele ederken hala siyasi hýrs ve çýkarlarýnýn derdine düþenleri gördükçe, bu tür insanlarýn korona virüsten daha tehlikeli olduðunu düþünmeden edemiyorum.

Yaný baþýnýzdaki sevdiklerinize ulaþamamanýn, yardýma ihtiyacý olan insanlara yararlý olamamanýn iç sýkýntýsýný yaþarken, birilerinin bu durumdan fayda saðlamaya çalýþmasý ne kadar acý bir durum.

Yüreðimin bir yaný, bu kriz dönemini yönetemeyen, bu kadar can kaybýna ve riske karþýn bedel ödeme pahasýna çaba gösterenlerin emeðini heba etme noktasýna getirenlere kýzgýn iken diðer yaný sevgi ve barýþa yönelik umutlar yeþertmeye devam ediyor.

Yeni ve yeniden hayaller kurmak istiyor yüreðimin bir yaný, diðer yaný haksýz yere özgürlükleri ellerinden alýnmýþ insanlar için yanýyor.

Türkülerini özgürce söyletmedikleri için direnen, bu uðurda yaþamýný yitiren Helin’in acýsý daha geçmeden, yeni acýlar yaþamak istemiyorum.

Bu virüsün yaþattýðý acýlar sonrasý oluþmasýný umduðumuz yenidünya düzeni, belki ülkemiz için de güzel günlere neden olur.

Gidenleri geri getirmez kuþkusuz ama hiç deðilse çocuklarýmýza, torunlarýmýza daha yaþanýr bir dünya, daha demokratik bir Türkiye býrakabilme umudumuzu yitirmemiþ oluruz.

Bu arada yaþadýðým Bodrum bir ilçe olmasýna ve nüfusuna oranla birçok ilden daha fazla nasibini aldý bu virüsten.

Ancak yerel yönetimin çok kýsýtlý olanaklara karþýn saðlamaya çalýþtýðý hizmet ve gösterdiði çabayý takdir etmeden geçemeyiz.

Saðlýklý günlerde görüþmek dileðiyle

Sevgiyle ve barýþ içinde kalýn.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

14.04.2020, BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.