HER ÞEY BÝR VÝRÜSLE BAÞLADI

18 Mart 2020 19:41 / 2611 kez okundu!

 

 

Korona virüs doðal olarak hepimizi derinden etkiledi.

Alýnan önlemler, uygulanan koruyucu politikalar, tüm bunlarýn halk üzerinde yarattýðý etkiler öyle sanýyorum uzun yýllar konuþulacaktýr.

Bu tür kriz ortamlarýnda insanlar bir yanýyla endiþe ve panik yaþarken diðer yanýyla da daha çok düþünür, daha çok sorgular ve daha çok hayal kurmaya baþlar.

 

****

 

HER ÞEY BÝR VÝRÜSLE BAÞLADI

 

Korona virüs doðal olarak hepimizi derinden etkiledi.

Alýnan önlemler, uygulanan koruyucu politikalar, tüm bunlarýn halk üzerinde yarattýðý etkiler öyle sanýyorum uzun yýllar konuþulacaktýr.

Bu tür kriz ortamlarýnda insanlar bir yanýyla endiþe ve panik yaþarken diðer yanýyla da daha çok düþünür, daha çok sorgular ve daha çok hayal kurmaya baþlar.

Þimdi ben de bu boþlukta hayal ediyorum.

Yukarýdaki baþlýk bir romanýn adýymýþ.

Egemen güçlerin tüm dünyayý etkisine alan bu küresel saldýrýsý karþýsýnda kendilerini güçsüz, sahipsiz hisseden insanlar, zaman içerisinde kendi öz savunma mekanizmalarýný geliþtirmeye baþlar.

Daha çok düþünmeye ve geçmiþle hesaplaþmaya zaman bulduklarý için sistemi sorgulamaya baþlayan insanlar, dayanýþmanýn farkýna varýrlar.

Bu dayanýþma duygusu, yardým amaçlý örgütlenmelere yol açar.

Örneðin yaþlý ve sokaða çýkamayan kiþilerin günlük alýþveriþlerini yapmak, rutin saðlýk kontrollerine yardýmcý olmak, çocuklarýn bakým ve eðitimine katký vermek gibi basit, sýradan yardýmlaþma örgütlenmeleri, özellikle gençleri daha çok birbirlerine yaklaþtýracaktýr.

Bu tür kaos ortamlarýnýn genel özelliði olan geleceðe yönelik belirsizlik ve umutsuzluk halinin ortadan kalkmasýna çok büyük katkýsý olacak bu dayanýþma organizasyonlarý, giderek önyargýlarý da yok edecektir.

Bütün dünyada, tüm doðal zenginlikleri ve deðerleri sömürmeye, yok etmeye yönelik her türlü yöntemi deneyen emperyal güçlerin de boþ durmayacaðý kesin.

Ancak yaþamýn her alanýnda olduðu gibi kapitalist sistemin çeliþkisi gereði, bilimsel, teknolojik geliþme bir yanýyla daha çok sömürü, daha çok kar için uygun koþullar yaratsa da diðer yanýyla çaresiz ve sahipsiz kalan kitleler, her koþulda kendi öz savunmalarýný geliþtireceklerdir.

Bunu yapabilmenin yolunun kollektif davranmaktan geçtiðini gören kitleler, zaman içerisinde diyalektik düþünmenin, barýþ içinde bir arada yaþama fikrinin önemi ve gerekliliðine inanmaya baþlayacaklar.

Kapitalist sistemin insanlýðýn yararýna olmadýðýný gören geniþ halk yýðýnlarý doðal olarak sosyalist sistemi araþtýrmaya, yeni bir dünya düzeni üzerine kafa yormaya baþlayacaklardýr.

En tehlikeli savaþ biçimlerinden olan biyolojik ve kimyasal savaþýn hala acýlarýný çeken dünya vatandaþlarý, en büyük yýkýmý o dönemlerde yaþasalar da, dünyanýn dört bir yanýnda toplumsal uyanýþ, devrimci atýlýmlar, sosyalizme yöneliþ de hep bu tür olaylardan sonra geliþmiþtir.

Tarihte birçok örneðini gördüðümüz bu toplumsal deðiþim ve dönüþümlerin arka planlarýnda her türden baský, zorbalýk ve savaþlarýn olduðunu biliyoruz.

Olaðan dönemlerde yapýlan muhalefet ve iktidar mücadelelerinde siyasal düþünce ayrýlýklarýndan kaynaklý önyargýlar etkili olsa da, bu tür durumlarda korunma içgüdüsü, geleceðe iliþkin endiþe ve korkular nedeniyle önemli ölçüde önyargýlardan baðýmsýz dayanýþma ve ortak yaþam bilinci öne çýkýyor.

Bu bilinç ve beklentilerle ortak davranma kültürü geliþtiren toplumsal güçler; tüm kiþisel, grupsal hýrs ve çýkar beklentilerinden baðýmsýz olarak yakýn tehlikeye odaklanabilir ve yeni bir yaþam biçimi için arayýþlara girebilir.

En yalýn deyiþle “Her þerde bir hayýr vardýr”

Ülke ekonomisine de çok büyük darbe vuran bu virüs belki de, daha yaþanabilir bir dünyanýn habercisi de olabilir.

Çünkü biliyoruz ki bu tür ölümcül virüsler doðrudan beyne yönelmedikleri için insanlarýn düþüncelerini, ideolojilerini okuma imkanlarý yok!

Ciðerlerimizi hedef alan bu korkunç virüsler dil, din, ýrk, renk ayrýmý yapmadan tüm insanlara ve insanlýða saldýrýyorlar.

Bizlere bu korkunç virüsleri salan, dünyayý kendi çýkarlarý doðrultusunda yeniden þekillendirmek isteyen karanlýk güçlere karþý insanoðlunun tek silahý örgütlenmek olmalý.

Bu küresel savaþta yerel iktidar mücadeleleri kimseye yarar saðlamaz.

Bu acýmasýz düzene, vahþi kapitalizme, silah tröstlerine, ilaç kartellerine yönelik sürdürmeliyiz kavgamýzý.

Aksi halde yarýn bu virüsün aþýsýna baþka virüsler yükleyerek bizleri korkularýmýzla, salgýnlarýmýzla baþ baþa býrakýrlar.

Kime karþý mücadele etmemiz gerektiðini iyi görmek, hayatýn her alanýnda örgütlülüðümüzü yükseltmek, dayanýþma ve ortak yaþama kültürümüzü geliþtirmek zorundayýz.

Eðer bunlarý yapabilirsek bizim hayallerimizi, umutlarýmýzý hiçbir virüs yok edemez.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

17.03.2020/ADANA

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.