GERÇEKLERÝ NÝYE HALKLA PAYLAÞMIYORSUNUZ?

05 Ocak 2021 11:36 / 904 kez okundu!

 

 

Koronayla geçen bir yýlý daha geride býraktýk.

Umarýz 2021 yýlý yeni umutlarýn, barýþ ve huzurun öne çýktýðý bir yýl olur.

Dileriz, artýk eþit yurttaþlýk temelinde insanlarýn hukuka, adalete güven duyabildiði, hak ve özgürlüklerin serbestçe kullanýlabildiði yeni bir döneme geçelim.

 

****

 

GERÇEKLERÝ NÝYE HALKLA PAYLAÞMIYORSUNUZ?

 

Koronayla geçen bir yýlý daha geride býraktýk.

Umarýz 2021 yýlý yeni umutlarýn, barýþ ve huzurun öne çýktýðý bir yýl olur.

Dileriz, artýk eþit yurttaþlýk temelinde insanlarýn hukuka, adalete güven duyabildiði, hak ve özgürlüklerin serbestçe kullanýlabildiði yeni bir döneme geçelim.

Kadýn ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve þiddetin olmadýðý diyemeyeceðim ama yapanlarýn en aðýr þekilde cezalandýrýldýðý bir yýl olsun.

Kuþkusuz tüm bunlarýn olabilmesi için de halkýn güven duyduðu bir yönetimin olmasý gerekir.

Geçtiðimiz yýl ve yýllarýn en çok dikkat çeken sorunu nedir diye sorulsa sanýrým büyük çoðunluk yokluk, yoksulluk, iþsizlik, yargý ve adalete olan güvensizlik, daha da önemlisi demokrasinin kurum ve kurallarýyla iþletilmemesi diyecektir.

Tüm bunlarla ilgili daha da büyük sorun, devletin halkýna karþý þeffaf davranmamasýdýr.

Bunlarla ilgili yüzlerce örnek vermek mümkün.

Ancak þu günlerde bizi en çok ilgilendiren koronovirüs salgýný ve aþý konusuyla ilgili geliþmelere bakmak yeterli.

Aylarca salgýnla ilgili bilgiler açýk ve net olarak kamuoyuyla paylaþýlmadý.

Her ne kadar her akþam hava tahmin raporu gibi tablolar yayýnlansa da bunlarýn doðruluðuna iliþkin sürekli bir endiþe ve tartýþma eksik olmadý.

Saðlýk sistemi ve uygulanan saðlýk politikalarýna girmek istemiyorum ama böylesine yaþamsal bir konuda ilgili kurumlarýn ve halkýn þeffaf biçimde bilgilendirilmemesi hem Saðlýk Bakanlýðýna, hem de genel olarak devlete karþý olan güveni yeterince sarstý.

Daha sonrasý, bütün dünya ülkeleri aylar öncesinden aþý teminiyle ilgili görüþme ve anlaþmalarý yapmýþken bizim bu konudaki giriþimlerimiz yine muðlak açýklamalarla geçiþtirildi.

Sonunda Çin'de üretilen Sinovac aþýsýndan 50 milyon doz için anlaþma yapýldýðý ve 11 Aralýkta teslim edileceði duyuruldu.

Zaten yeterince endiþe ve panik halinde bulunan yurttaþlar sözü edilen tarihten sonra iki hafta hep bir açýklama bekledi.

En sonunda üç gün gecikmeli de olsa aþýlarýn 30 Aralýk günü Ýstanbul’da olacaðý açýklandý.

Bu noktada en çok merak edilen konulardan biri de bu aþýlarýn doðrudan devlet eliyle Saðlýk Bakanlýðý ya da Devlet Malzeme Ofisi aracýlýðýyla mý getirileceði, ya da iþin içinde bir aracý kurumun olup olmadýðýydý.

Tüm ýsrarlý sorulara karþýn Saðlýk Bakaný Koca, toplumu rahatlatacak, inandýrýcý cevaplar veremedi.

Öyle olunca da ister istemez bir dolu iddialar, söylentiler, komplo teorileri ortalýkta dolaþmaya baþladý.

En son iddia; bu aþýlarýn Türkiye de faaliyet gösteren Keymen Ýlaç isimli bir firma aracýðýyla getirtildiðine iliþkin.

Adý geçen firma, zaten Çin Aþýsý dediðimiz aþýyý üreten Sinovac firmasýnýn da iþ ortaðý.

Bu þirkette avukatlýk yapan Senanur Kapusuz’un yaptýðý bir açýklama tartýþmalarý daha da artýrdý.

Keymen Ýlaç olarak Türkiye’ye getirdiðimiz Çin Aþýsý olarak bilinen faz3 klinik çalýþmalarý devam eden korona aþýsý için bugün ben de gönüllü oldum. Birlikte çalýþmaktan gurur duyduðum Yönetim kurulu baþkanýmýz Sayýn Cantürk Alagöz’e gösterdiði olaðanüstü çaba için teþekkür ederim. Klinik çalýþmalarda yapýlan üç aþýdan biri plasebo aþýsý. Boþ aþý denk gelmediyse 23 gün sonra sonuçlarý net bir þekilde göreceðim. Þu ana kadar bir yan etki görmedim. Türkiye geneli 25 merkezde yapýlan gönüllü baþvurularý tamamlandý. Ýkinci doz 14 gün içinde herhangi bir yan etki gözlemlemedim. Ýlk doz ve ikinci doz vurulurken hafif bir yanma sonrasýnda da kolumda sýzý oldu.”

Tüm bu iddialara karþýn; bu firma iþ ortaðý sýfatýyla Sinovac aþýsýnýn Türkiye’de uygulanan Faz çalýþmalarýna katýlmýþ hatta yönetmiþ de olabilir.

Bununla ilgili gerekli açýklama yapýlmayýnca da doðal olarak "Çin aþýsý el altýndan getirildi ve AK Partililere ve bürokratlara uygulandý” türünden iddialar ortaya atýldý.

Ancak tüm bu konularda net, açýk, anlaþýlabilir açýklamalar yapýlmayýnca, yani hep söylediðimiz gibi þeffaf davranýlmayýnca bu tür söylentilerin önünü almak mümkün olmuyor.

Ama iddialar doðru ve toplum saðlýðý gibi hayati bir konuyu bile ranta dönüþtürmek gibi bir niyet ve giriþim var ise bunun da hesabýnýn verilmesi gerekir.

Keymen Ýlaç firmasýnýn sahibi iþ adamý Canberk Alagöz’ün açýkladýðý gibi Sinovac aþýsýnýn Türkiye’de üretilmesi için bir çalýþma yaptýklarý doðruysa söylenecek söz yok.

Ama þirket avukatý Senanur Kapusuz’un AK Parti Grup Baþkanvekili Salih Kapusuz’un akrabalýðý üzerinden bir ticari iliþki iddialarýnýn da soruþturulmasý gerekiyor.

Görüldüðü üzere siz halkýnýza karþý þeffaf olmazsanýz, yaptýðýnýz ya da yapacaðýnýz her olumlu uygulama bile aleyhinize dönebilir.

Hele de hayatýmýzda önemli deðiþiklikler yapabilecek önemli yasalarýn hazýrlanmasý ya da kararnamelerle uygulanmaya konmasýnda halkýn vekillerinin bile devre dýþý býrakýldýðý koþullarda halkýn endiþelerini gideremezsiniz.

Bu ülkede barýþ ve huzur isteniyorsa iktidarý, muhalefetiyle ülkeyi yöneten ya da yönetmeye talip olanlarýn halka karþý þeffaf olmalarý gerekir.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

29 Aralýk 2020/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.