CHP'de eksen kayması

07 Kasım 2013 13:44 / 1186 kez okundu!

 


Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir yazıda “CHP merkez sağda mı kendisine yer arıyor?” diye sormuştum.

Bu soruyu sorarken, endişelerime kaynaklık eden argümanları da sıralamış, Ayaydın, Haberal, Batum, Ayman gibi milletvekilleriyle birlikte Demirel kontenjanından milletvekili yapılmış, grup kuracak sayıda kişinin varlığından söz etmiştim.

Sorgulama ve araştırma alışkanlığı olmayan kimi CHP liler bu yazıya tepki gösterip, CHP nin ne kadar sosyal demokrat olduğunu kanıtlamaya çalışmışlardı.

Son günlerde parti içerisinde Kılıçdaroğlu’na yapılan abluka ve özellikle İstanbul sermayesinin baskısı son iki günde hepten açığa çıktı.

Düşünebiliyor musunuz; CHP kurumsal kimliği adına, o dönem genel başkanının talimatıyla, üç hukukçu milletvekilinin hazırlayıp, savcılığa suç duyurusunda bulunarak, verdiği yolsuzluk dosyası orta yerde duruyor., Yolsuzlukla suçlanan, partiden ihraç edilmiş Sarıgül’ün ayağına kadar bir Genel başkan yardımcısını gönderip, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığını açıklayan bir partide ne eksen kalır, ne ayar, ne ilke, ne de siyasi tutarlılık!

Daha MYK da görüşülüp, parti Meclisinde karar alınmadan, bu ne aceledir, bu ne işgüzarlıktır! Adam daha parti üyesi bile değil. En azından şekil olarak da olsa tüzük kurallarını yerine getirin.

Sonra da ”CHP iktidar olacak” diye parti tabanına umut pompalayın bakalım.

Bu panik havası da gösteriyor ki, CHP genel merkez yöneticilerinin derdi ülkeyi yönetmek değil, partiye hakim olup, partiyi yönetmek.

Aynı benzer bir uygulama Bodrum da yaşanıyor.

Mehmet Kocadon’u yeniden belediye başkanı seçtirebilmek için akla gelmedik oyunlar, denenmedik yöntemler bırakmayanlar, sonunda amaçlarına ulaştılar.

Parti içerisinde tetikte bekleyen Truva atları, Kocadon için çalışan çakma aday adayları, il başkanı, ilçe başkanı el ele verip öyle güzel tezgah hazırladılar ve parti tabanından gelecek tepkileri önlemek için öyle sinsice davrandılar ki, takdir etmemek mümkün değil.

Kocadon dışındaki beş aday adayını Ankara da kabul edip,"benim kimseye verilmiş sözüm yok, mutlaka sandık konacak, örgüt karar verecektir, gidin bölgenizde çalışmalarınıza devam edin" diyen koskoca genel başkana mı inansınlar, daha bir hafta önce "genel merkeze eğilim yoklaması yapılması, 17 kasımda sandık konması için dilekçe verdik" diyen il başkanına mı, ilçe kongresinde yaptığı konuşmada "merkez ataması olursa yönetimimle birlikte istifa ederim" diyen ilçe başkanına mı, kime inansınlar!

Daha dün, Açık Görüş tv programına CHP den bir konuşmacı talep ettiğimde, yönetime bile sorma gereği duymadan "böyle programların bir anlamı olduğunu düşünmüyorum, bu aşamada CHP yi ekranda tartıştırmam" diyen İlçe başkanının niye böyle davrandığı şimdi çok daha net ortaya çıkıyor.

Böylesine ilkesiz, bu denli tutarsız tavırlar sergileyen il ve ilçe örgütüne söyleyecek söz yok. ”Balık baştan kokarmış.”

Bu koskoca partiyi kişilere mecbur bırakan, birilerini bir yerlere getirmek için bırakın tüzüğünü, ilkelerini, kurultay kararlarını, kendi hazırladıkları raporları, en basit etik kuralları bile çiğneyen, yok sayan bir zihniyet bu partinin başında olduğu sürece CHP li dostlarım kusura bakmasın, boş yere iktidar hayalleri kurup, umutlanmasınlar.

CHP bir kere yörüngesinden çıkmış, politik ve ideolojik tutarlılığını yitirmiş, rotasını kaybetmiş durumda.

Daha doğrusu, fabrika ayarlarına geri dönmüş; her türlü yenilik ve değişime kendisini kapatmış, tüm evrensel değerlere sırtını dönmüş, İstanbul sermayesine teslim olmuştur.

Koçların, Doğan grubunun siyasi şubesi haline getirilmeye çalışılan CHP, aslına dönüyor demek daha doğru olacak sanırım.

Parti içerisindeki idealist, fedakar, samimi sosyal demokratların hala bu gerçeği görüp, tepki koymamaları, tavır almamaları anlaşılır gibi değil.

Her olumsuzluktan bir olumlu yan çıkarmış.

Belki de bundan sonra solun önünde "sürekli bir iktidar alternatifi olarak" engel olan CHP, bu yaptıklarıyla yeni bir oluşumun doğmasına neden olarak, hayırlı bir iş yapmış olur.


Ayhan ONGUN
(Gazeteci-Yazar)

02.11.2013, BODRUM

Son Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2013 13:54

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.