BÝR BAÞARI ÖYKÜSÜ: TÜRKÝYE küçük MÝLLET MECLÝSLERÝ

22 Eylül 2019 18:05 / 940 kez okundu!

 

 

“Toplantýlarla ilgili tüm görsel ve yazýlý bilgi, belgelerin hazýrlandýðý, çalýþmalarý yönlendiren bu mutfaðýmýz ne yazýk ki kapandý.

AB dahil, kimi uluslararasý kuruluþlardan, kimi zaman da Türkiye AB ofisinden proje karþýlýðý aldýðý desteklerle ayakta duran, bu kadar uzunca bir süre bu çalýþmalarý organize eden arkadaþlarýmýz gerekli finansmaný saðlayamayýnca zorunlu olarak Ýstanbul ofisini kapatmak zorunda kaldýlar.”

 

****

 

BÝR BAÞARI ÖYKÜSÜ: TÜRKÝYE küçük MÝLLET MECLÝSLERÝ

 

Sanatçý Þanar Yurdatapan’ýn giriþimleriyle 12 yýl önce baþlatýlan ve þu ana kadar gönüllü insanlarýn özverileriyle aralýksýz toplantýlar yapan Türkiye küçük Millet Meclisleri bileþeni platformlar, Türkiye’de çok zor bir iþi baþardýlar.

Kurulduðu yýllarda kutuplaþmanýn daha yaygýn olduðu ve insanlarýn diyalogdan kaçýndýðýný düþünecek olursak, farklý siyasal görüþlerden insanlarý bir araya getirerek belli bir gündem etrafýnda ortak akýl arama çalýþmasýnýn ne zor bir iþ olduðunu takdir edersiniz.

Israrla ve inatla hiç yýlmadan, vazgeçmeden bu kadar uzun bir süre devam eden böyle bir platform ya da çalýþmanýn baþka bir örneði sanýrým yoktur.

Kimi dönemlerde 30 ilin üzerinde bir örgütlenmeyle Türkiye ve bölge gündemlerini takip eden, yön veren, konuþmalarý raporlayan ve sonuçlarýný kamuoyuyla paylaþan bu efsane çalýþma az sayýda insanýn fedakar, cansiparene gayretleriyle ancak bu günlere gelebildi.

Kuþkusuz ilk günlerden itibaren topluma hakim olan önyargýlar bizim çalýþmalarýmýzý da etkilediði gibi çoðu zaman “bu deðirmenin suyu nereden geliyor?, Bu çalýþma kime hizmet ediyor?” türünden eleþtiri ve suçlamalarla karþýlaþmadýk deðil!

Ancak baþýndan itibaren þeffaf bir çalýþma sergileyen Türkiye Küçük Millet Meclisi tüm bu engellemelere, karþýlaþýlan maddi zorluklara ve önyargýlara raðmen; katýlýmcýlarýn önyargýlarýný salonun dýþýnda tutmayý baþarmýþ, Türkiye de örnek bir atölye çalýþmasý gerçekleþtirmiþtir.

Bir anlamda “vekil-müvekkil buluþmasý” da diyebileceðimiz aylýk eþzamanlý; deðiþik illerde gerçekleþtirilen toplantýlardan çýkan ortak payda raporlarýnýn TBMM .de farklý siyasi partilere mensup milletvekilleri tarafýndan kamuoyuna açýklanmasýnýn ötesinde, ilgili meslek kuruluþlarý, Sivil Toplum Kuruluþlarý, Siyasi Partiler ve Sendikalara gönderilmesi yapýlan iþin önemini gösteren en önemli kanýt oldu.

2012 yýlýndan itibaren kimi arkadaþlarýn destek ve katkýlarýyla sürdürdüðüm Bodrum Küçük Millet Meclisi toplantýlarýnda Bodrum da bulunan tüm siyasi parti ya da gruplara mensup kiþilerin katýlýmýný saðlamak kuþkusuz öyle kolay olmadý.

Ama bugün geldiðimiz noktada Bodrumda diyaloða dayalý bir konuþma, tartýþma kültürünün geliþmesinde bu toplantýlarýn çok büyük katkýsý olduðunu söylersem abartý olmaz diye düþünüyorum.

Giderek daha da kirlenen siyaset ortamýnda, kutuplaþmanýn, kin ve nefret söylemlerinin zirve yaptýðý günlerde birbirlerine düþman görünen kiþi ve gruplarý bir masa etrafýnda toplayabilmeyi baþardýk.

Kaldý ki ülkemizde en çok ihtiyaç duyduðumuz barýþ dilinin yerleþmesi için bu tür platform ve oluþumlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

Kimi kurum ve kuruluþlarýn bilinçli karþý duruþlarýna, özellikle de iktidar partisinin çok fazla ilgi göstermemesine karþýn Bodrum dahil yurdun dört bir yanýnda inançla sürdürdüðümüz bu çalýþmalarda bizlere önemli lojistik destek veren Ýstanbul’da bir avuç arkadaþýn çabalarýyla ayakta kalan bir mutfaðýmýz vardý.

Toplantýlarla ilgili tüm görsel ve yazýlý bilgi, belgelerin hazýrlandýðý, çalýþmalarý yönlendiren bu mutfaðýmýz ne yazýk ki kapandý.

AB dahil, kimi uluslararasý kuruluþlardan, kimi zaman da Türkiye AB ofisinden proje karþýlýðý aldýðý desteklerle ayakta duran, bu kadar uzunca bir süre bu çalýþmalarý organize eden arkadaþlarýmýz gerekli finansmaný saðlayamayýnca zorunlu olarak Ýstanbul ofisini kapatmak zorunda kaldýlar.

Ancak ayrýmsýz tüm iller mutfak olmasa da bu çalýþmalarý yerel imkanlarla sürdürme azim ve kararlýlýðýný sürdürüyorlar.

Kiþisel çýkar ve egolarýn hakim olduðu toplumsal iliþkiler aðý içerisinde temiz kalmayý baþarabilen, hiçbir güç odaðýna yaslanmadan bu çalýþmalarý bu güne kadar getiren arkadaþlara, baþta sevgili Þanar Yurdatapan’a hepimizin bir teþekkür borcu olduðunu düþünüyorum.

Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Bursa, Eskiþehir, Kocaeli, Sakarya, Malatya, Kayseri, Elazýð, Diyarbakýr, Batman, Iðdýr, Kars, Mersin, Adana, Hatay, Bodrum, Adýyaman, Muþ, Mardin, Trabzon, Van ve kimi zaman bu çalýþmalara katýlan diðer illerdeki sorumlu arkadaþlarýmýz, katýlýmcýlar belki de farkýnda olmadan iz býrakacak, örnek olabilecek bir projenin gönüllü neferleri oldular.

Diðer arkadaþlarým gibi ben de böylesine anlamlý, kalýcý toplantýlarý sürdürmeye gayret edeceðim. Bodrum Küçük Millet Meclis toplantýlarýna katýlan, katký koyan herkese ben de buradan teþekkür etmek istiyorum.

Sivil toplum kuruluþlarýnýn yararýna, iþlevine inanan tüm duyarlý yurttaþlarý da bu farkýndalýk yaratan çalýþmaya, Bodrum Küçük Millet Meclisi toplantýlarýna katýlmaya, destek vermeye çaðýrýyorum.

Türkiye Küçük Millet Meclisi türü platformlarýn, çalýþmalarýn daha da yaygýnlaþtýrýlmasý, ülkemiz demokratik yaþamýna da çok büyük katký saðlayacaktýr.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

17.09.2019/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.