23 HAZÝRANDA NELER DEÐÝÞECEK?

20 Haziran 2019 15:49 / 1027 kez okundu!

 

 

Sonuç olarak çok keyifli bir program olmasa da, 17 yýl aradan sonra ilk kez iki adayýn birlikte bir televizyon programýna çýkmýþ olmasý bile demokrasi açýsýndan bir kazanýmdýr.

 

****

 

23 HAZÝRANDA NELER DEÐÝÞECEK?

 

31 Mart seçimlerinde gösterdiði üstün performansla Türkiye’de kimi ezberleri bozan Ekrem Ýmamoðlu; yeni bir siyaset tarzýnýn da habercisiydi.

Çok baðýranýn çok haklý olmadýðýný, kimseye hakaret etmeden, aþaðýlamadan, kiþilik haklarýna saldýrmadan da, kin ve nefret söylemleri yerine barýþ dilini kullanarak da siyaset yapýlacaðýný kanýtlamýþ oldu.

Kuþkusuz bu yeni siyaset tarzý iktidarý ve yandaþlarýný rahatsýz ettiði gibi, CHP içerisinden kimi kariyer düþkünü siyasetçiler de pek memnun olmadýlar bu duruma.

Ordu havaalanýnda yaþanan gerginlikten yola çýkarak bir siyasi senaryo çýkarmaya niyetim yok. Ancak geçmiþinde pek bir defosu olmayan Ýmamoðlu’nu gözden düþürmenin tek yolu, onun sabrýný zorlayarak, sinir katsayýlarýyla oynayarak hataya zorlamaktý ve iktidar da seçimlere az bir zaman kala bunu yaptý.

Oysa býrakýn seçim ortamýnýn gergin atmosferinde kýzgýnlýkla söylenen bir sözü, bugün birlikte siyaset yapanlarýn geçmiþte birbirleri için söylediklerini hatýrlayacak olursak, Ekrem Ýmamoðlu’nun söylediði iddia edilen söz çok masum kalýr.

Olaylarýn yaþandýðý anda bile Ekrem Ýmamoðlu’nun ortamý sakinleþtirmek için çaba gösterdiðini görmezden gelip ýsrarla tek bir söz üzerinden tartýþma yürütmek ya da bu polemiði sürdürmek elbette iktidarýn iþine geliyor.

Çünkü ellerinde baþka bir kozlarý yoktu ve koro halinde bu konuyu ýsýtýp medyada kullanmaya devam ediyorlar.

Ýsmail Küçükkaya’nýn moderatörlüðünde gerçekleþtirilen ortak yayýnda da görüldüðü üzere; bu tartýþmalarýn etkisiyle” yeni bir pot kýrar mýyým endiþesiyle çok atak davranamayan Ýmamoðlu, daha çok defans uyguladý.”

Oysa algý yönetimi açýsýndan baktýðýmýzda Sayýþtay raporlarý üzerinden daha çok yüklenebilir ve hazýrlýksýz yakalanan Yýldýrýma karþý daha fazla üstünlük saðlayabilirdi.

Gol yememek üzerine taktik geliþtiren bir teknik direktörün yönetiminde oyuncularýn gol yollarýnda etkisiz kalmasý gibi bir durum vardý.

Ancak Binali Yýldýrým’ýn hali de týpký, iddiasý olmayan bir takýmýn yorgun ve umutsuz oyuncusunun “þu maç bitse de gitsek!” halinden farksýzdý.

Uygulanan format gereði her iki aday da yeterince kendilerini ifade edemedikleri gibi, moderatör de ayný nedenlerle programa bir dinamizm kazandýramadý.

Sonuç olarak çok keyifli bir program olmasa da, 17 yýl aradan sonra ilk kez iki adayýn birlikte bir televizyon programýna çýkmýþ olmasý bile demokrasi açýsýndan bir kazanýmdýr.

23 Haziran sonrasý nelerin deðiþeceðine gelince;

Kuþkusuz Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný deðiþecek. Þu an vekaleten yürüten bir hükümet memurunun yerine seçimle iþ baþýna gelmiþ bir belediye baþkanýmýz olacak.

Binali Yýldýrým kazanýrsa, uygulamalarda bir deðiþiklik olmayacak. Sayýþtay raporlarýna da yansýyan iddialar, israf, yolsuzluk, ihale vurgunlarý, bankamatikçiler yine eskisi gibi devam edecek.

Ekrem Ýmamoðlu kazanýrsa, yeni bir yönetim tarzý, yeni sosyal politikalar uygulanacak, þeffaf, katýlýmcý bir belediye ve halkýn içinde, halkla beraber yaþayan bir belediye baþkaný olacak.

Tüm iyi niyetine, çaðdaþ vizyonuna, barýþ ve sevgi diline karþýn Ekrem Ýmamoðlu Ýstanbul belediye baþkaný oldu diye; Türkiye de iþsizlik, yoksulluk, yolsuzluk bitmeyecek, ayrýmcýlýk, ötekileþtirme sona ermeyecek.

Yaný baþýmýzda devam eden sýcak çatýþmalar, uluslararasý sorunlar, hak ihlalleri, hukuksuzluk, baský ve zulüm devam ettiði sürece bizler yine barýþ, özgürlük ve demokrasi mücadelesine devam edeceðiz.

Yerel ya da genel olsun, iktidarda olmayý bir rant arayýþý, kiþisel ikbal alaný olarak görmeyen gerçek demokratlar için deðiþen fazla bir þey olmayacak.

Bizim payýmýza yine acý, yine yokluk, yoksulluk düþecek.

Kavga düþecek, mücadele düþecek payýmýza. Zaten de biz yaþamýmýz boyunca bunu yapýyoruz.

Deðiþen bir þey olacak elbet!

“Bu iktidarý demokratik yollardan indirmek mümkün deðildir” diye düþünenlere; “yeni ve yaratýcý yöntemler, halkta karþýlýk bulan söylem ve politikalar uygulanýlýr ve inanýlýrsa baþarýlamayacak hiçbir þeyin olmadýðýný “kanýtlayacaktýr.

Deðiþen dünya ve iliþkilerle birlikte insanlarýn da deðiþebileceðini, deðiþen koþullara uygun davranma becerisini göstermemiz halinde eski düzenin deðiþebileceðini, bu ihtimalin her zaman var olduðunu göstermesi açýsýndan bu seçimler önemlidir.

Yeter ki, çareyi, gizil güçlerde, kendi dýþýmýzda deðil, kendi örgütlü gücümüzde arayalým.

Bizi kurtaracak birilerini beklemek yerine kendimiz harekete geçebilelim.

Ýstanbul seçimleriyle birlikte eðer böyle bir zihniyet deðiþimini gerçekleþtirebilirsek eðer, iþte o zaman "her þey çok güzel olacak”.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

18.06.2019/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2019 11:39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.