23 HAZÝRAN SEÇÝMLERÝ VE HDP GERÇEÐÝ

28 Mayýs 2019 15:29 / 1254 kez okundu!

 

 

Ýlginçtir; herkesin Kürtlere ihtiyacý var ama hiç kimse de Kürtlere yakýn görünmek istemiyor.

“Benden uzak dur ama oylarýný da bana ver” þeklinde somutlanan bu popülist politikaya karþý þimdi en çok merak edilen HDP’nin tavrý.

 

****

 

23 HAZÝRAN SEÇÝMLERÝ VE HDP GERÇEÐÝ

 

Ýstanbul seçimlerine 25 gün kala, siyaset kirli yüzünü göstermeye baþladý.

Özellikle de sosyal medyada kiþilere yönelik kaynaðý belli olmayan, çoðu montaj bilgi, belge ve videolar paylaþýma sunuluyor.

Ýktidar kanadý, devletin tüm olanaklarýný kullanmaktan çekinmediði gibi, dýþ iliþkiler ve güvenlik alanlarýnda ve terör sorununda yeni projelerle oy avcýlýðý yapýyor.

Ýmralý görüþmeleri sonucu ölüm oruçlarýnýn, açlýk grevlerinin sona ermesi kuþkusuz sevindirici geliþmeler ancak bu olayýn perde arkasýna iliþkin, AK Parti'nin beklentilerine yönelik çok çeþitli söylentiler var.

Þu bir gerçek ki; CHP nin kazandýðý tüm büyükþehirlerde HDP’nin stratejik oy kullanma kararýnýn çok büyük etkisi var. Yaklaþan Ýstanbul seçimlerinde de Kürt oylarý yine belirleyici olacak.

Bir yandan Ýstanbul’a yerleþmiþ Anadolu insanlarýyla ilgili özel bir çalýþma baþlatan Cumhur ittifaký, diðer yandan Kürt yurttaþlarýn oylarýný alabilmek adýna bir dolu siyasi ve sosyal hamleler yapmaya baþladý.

Þu günlerde ekonomik ve toplumsal yaþamla ilgili atacaðý bazý adýmlarla da seçim sonuçlarýný etkilemeye çalýþacaðý gözleniyor.

Irak’a yönelik baþlatýlan sýnýr ötesi harekatýn da Ýstanbul seçimleriyle ilintisini görmezden gelemeyiz.

Gelinen bu nokta da herkesin derdi Kürt oylarý ama bir yandan da Pençe operasyonuyla belli yerlere mesajlar gönderiliyor.

Ýlginçtir; herkesin Kürtlere ihtiyacý var ama hiç kimse de Kürtlere yakýn görünmek istemiyor.

Benden uzak dur ama oylarýný da bana ver” þeklinde somutlanan bu popülist politikaya karþý þimdi en çok merak edilen HDP’nin tavrý.

Bir yanda Kandil ve Ýmralý’yla yapýlan pazarlýklar, öte yandan demokratik siyaset rotasýný sürdürmeye çalýþan Selahattin Demirtaþ ve ekibi.

Kuþkusuz bu seçimlerin belirleyicisi olarak alacaklarý tavýr çok önemli ama karar ne olursa olsun, HDP içerisinde bir ayrýþmayý da beraberinde getirebilir.

Kýsa vadede, içinde bulunduðumuz siyasi iklimden dolayý pek dýþarýya yansýmayabilir ama uzun süre gizli kalmasý da pek mümkün görünmüyor.

HDP yönetim kademelerinde bu çeliþkiler yaþanadursun Kürt seçmenlerin her zamankinden daha objektif davranacaklarýný düþünüyorum.

Millet ittifaký içerisinde ÝYÝ Parti ve özellikle de Meral Akþener’in HDP karþýtý tavýrlarý, Kürt seçmende sýkýntý yaratýyor.

Bu duruma tepkilerini Balýkesir, Manisa gibi ÝYÝ Parti adaylarýnýn yarýþtýðý büyükþehirlerle kimi baþka kentlerde açýk biçimde gösterdiler.

Hiç kimsenin bu konuda HDP nin tavrýný eleþtiri hakký olamaz.

Türkiye siyasi tarihinde bu denli önyargýsýz, hiçbir koþul dayatmadan, demokrasi ve özgürlük uðruna bir fedakarlýk görülmüþ deðildir.

Ancak bu ilkeli ve özverili yaklaþýmýna raðmen HDP ne iktidara ne muhalefete yaranabilmiþ deðil. Öyle olunca da bu kez daha dikkatli bir politika izlediklerini görüyoruz.

Yalnýz þurasý bir gerçek ki, HDP yönetiminin kararý ne olursa olsun Ýstanbul seçimlerinde Ýmamoðlu, Kürt seçmenden önemli bir destek görecektir.

Bu yüzden iktidar medyasý bir yanýyla muhafazakar ve milliyetçi oylarýn önünü kesmek için Ýmamoðlu’nun Selahattin Demirtaþ’la ilgili açýklamalarýný çarpýtarak veriyor, diðer yandan CHP içerisindeki ulusalcý kesimin hassasiyetlerini kaþýyorlar.

Daha da önemlisi; iptal ettirerek zaman kazandýklarý bu süreçte son güne kadar deðiþik senaryolarýn peþinde olmaya devam edecekler.

Önümüzdeki iki hafta içerisinde çýkacak Cumhurbaþkanlýðý kararnameleri ve Erdoðan’ýn talimatýyla meclisten geçirilecek yasalara iyi bakmak gerekiyor.

Peki! HDP bu karmaþýk siyasi ortamda nasýl bir tavýr sergileyecek?

Aslýnda kendilerine uygulanan bu sahte, ikiyüzlü politikalar karþýsýnda alacaklarý kararlarýn hiç biriyle ilgili kimsenin söyleyecek tek sözü olamaz.

Ama Türkiye siyasetinin ihtiyacý olan bir siyasi parti olarak eðer kendileri de hala bir Türkiye partisi olmak istiyorlarsa 31 Mart seçimlerde uyguladýklarý “stratejik oy kullanma” kararlarýný sürdürmeleri gerekir.

Her ne kadar, siyasi karizmasý tavan yapmýþ bir lider olarak Selahattin Demirtaþ’ýn ve binlerce siyasi tutuklunun özgürlüklerine kavuþabilmeleri için muhalefet kýlýný bile kýpýrdatmamýþ olsa da, demokratik siyaset içerisinde yoluna devam etmesini beklediðimiz HDP’nin ve Kürt seçmenlerin bir kez daha Ekrem Ýmamoðlu’na destek vermelerinde yarar vardýr diye düþünüyorum.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

28.05.2019/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Mayýs 2019 18:21

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.