Albay Dursun Çiçek tahliye edildi

02 Temmuz 2009 00:00  

 

Albay Dursun Çiçek tahliye edildi

'İrtica Planı' belgesinin altında imzası olduğu ileri sürülen ve dün örgüt üyeliği suçundan tutuklanan Albay Çiçek, avukatlarının itirazı sonucu tahliye edildi.

İSTANBUL - Kurmay Albay Dursun Çiçek, tutuklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden serbest bırakıldı.

'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası olduğu iddia edilen, Askeri Savcılığın hakkında 'kavuşturmaya gerek yok' kararı verdiği Çiçek, dün, 8 albay ile Ergenekon savcılarına ifade vermiş ve geceyarısında nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Albayın avukatlarının bugün aynı mahkemeye; 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundukları itiraz dilekçesi, 3 hakim tarafından karara bağlandı ve Dursun Çiçek tahliye edildi. Mahkeme, dün geceki tutuklama kararını ise tek hakimle almıştı.

Tahliye kararının ardından Albay Dursun Çiçek özel otomobille Hasdal Cezaevi'nden ayrıldı.

"HUKUK İÇİNDE HOŞ BİR GELİŞME"
Kurmay Albay Dursun'un tahliye kararını NTV'ye değerlendiren Ceza Hukuçusu Doç. Yılmaz Yazıcıoğlu, 'gelişmler size ne düşündürüyor? sorusuna şu yanıtı verdi: 

Netice itibarıyla, hukuğun işlediğini söyleyebiliriz. Hukukta yeri olmayan bir kararın kaldırılabileceğini gördük. Merak ettiğim konu, tutuklama kararını veren yargıcın bugün ne dediğidir. Delil karartma ya da kaçma şüpheleri yeterli görülmemiş olacak ki, tahliye kararı verildi. Ben bu durumu, hukuğun içinde hoş bir gelişme olarak değerlendiriyorum."

"BAŞBUĞ'UN ELİ GÜÇLENDİ"
NTV Siyaset Danışmanı Ruşen Çakır ise, 'Birbirinin zıttı gelişmeler yaşanıyor, siyaseten nasıl yorumlarsınız?' sorusuna, "Kamuoyu, her ne kadar yargı bağımsız ise de, bu işte bir siyasi parmak arayacaktır. MGK'da ve sonrasında yapılan mini zirvede ne konuşulduğunu bilmiyoruz. Bu durum hükümetin geri adımı olarak algılanabilir. Hukuk politize edildi ve kamuoyu hukuğu politik olarak algılıyor; bu önemlidir.

Albayın tutuklanması, İlker Bağbuğ'un söylediği birçok şeyi geçersiz kılmıştı. 'Kağıt parçası', 'yeni deliller çıkarsa yine askeri mahkemede görülür' gibi saptamaları, tutuklama kararı ile geçersiz kılınmıştı. Tahliye ise, Başbuğ'un elini güçlendirecek diyebiliriz. Bir günlük tutuklama asker-sivil ilişkilerinde yara açmış durumda" yanıtını verdi.

"HEPSİ RUTİN İŞLEM"
Eski Askeri Yargıtay Üyesi Ali fahir Kayacan da, NTV'ye yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

"Tüm yaşananlar yargı faaliyetleri içerisinde rutin işlemlerdir; tutuklama kararı, itiraz, 3 kişilik heyet tarafından inceleme ve tahliye kararı... Soruşturma dosyası ve ileride açılabilecek dava dikkate alındığında, yargı erkini etkileme yönünde spekülasyon olmaması gerekir. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği kararla ilgili dosyaya ek bir delil girmediyse, iki hukukçu, o delillerin albay Çiçek'in örgüt üyeliğini kanıtladığı kararında iken, diğer 3 hakim ve askeri hakimler tersi kanaatte. Buradan, aksi düşüncede olan hakimler haklıdır sonucu çıkmaz ama, demek ki mevcut kanıtların örgüt üyeliği yönünden kuvvetli suç şüphesine kanıt olmadığı kanaatine varıldı.

Yeniden tutuklama talep etmek, yeni delil elde edilmesi halinde teorik ve yasal olarak mümkündür. Ama yeni delil şarttır. Bu olmadan yeniden yapılacak tutuklama talebini görüşülmez. Zaten savcı da, yeni delil elde etmeden tutuklama talebinde bulunmaz."

MAHKEMEDEN TEPKİ
Öte yandan, Beşiktaş Adliyesi'ndeki başka bir süreç de hakimlerin rahatsızlığı oldu. 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde atanan yeni üyenin basında yer alması hakimleri rahatsız etti. Dursun Çiçek davasının görüleceği mahkeme üyelerinin rahatsızlıklarını adliye önündeki gazetecilere sezdirdiği belirtildi.

Ayrıca alınan bilgiye göre, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir üyesinin izinli olması nedeniyle hakim Faik Saban'ı, bu mahkemede hafta başından itibaren geçici üye olarak görevlendirdi.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0