DENK PARTÝSÝ / 2

05 Mayýs 2020 00:59 / 1413 kez okundu!

 


DENK Partisinin kurucularýndan Kuzu ve Öztürk‘ün PvdA’nýn (Ýþçi Partisi) uyum politikasýna eleþtirileri neydi ve hangi somut konulara iliþkin fikir ayrýlýklarý PvdA ile bir yol ayýrmýna gelmelerine sebep oldu? 

 

***

DENK PARTÝSÝ / 2
 

Yerleþik partilerdeki olumsuz tecrübeler ve baðýmsýz göçmen partileri süreci

DENK kurucularý Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, Kasým 2014 yýlýnda, þimdiye dek göçmenlerin karþýlaþtýklarý onlarca sorunun benzeri bir durumla karþýlaþmalarý sonucu, o zamanlar üyesi olduklarý PvdA’nýn uyum politikasýný onaylamadýklarý için parti meclis gurubundan ihraç edildiler ve parti üyeliklerine son verme süreci baþlatýldý. PvdA, Kuzu ve Öztürk‘ten partinin uyum politikasýný desteklediklerine dair yazýlý bir döküman imzalamalarýný talep etti, daha doðrusu kendilerine dayatýldý ve bunu red edince ihraç edildiler. Bunun akabinde mecliste PvdA’dan baðýmsýz milletvekilleri olarak görevlerine devam ettiler ve DENK partisinin kuruluþ ve oluþum süreci baþlattýlar.

 

Hollanda partilerinin çizgilerini benimsemedikleri için akibetleri ayný olan göçmen asýllý siyaseçilerin sayýsý bir hayli kabarýk diyebiliriz. Bu fenomeni bütün Hollandalý siyasi partilerde görmek mümkündür.

 

Kuzu ve Öztürk‘ün PvdA’nýn uyum politikasýna eleþtirileri neydi ve hangi somut konulara iliþkin fikir ayrýlýklarý PvdA ile bir yol ayýrmýna gelmelerine sebep oldu?

 

‘Türk gençlerinin Ýslami cihad sempatisi’

Motivaction araþtýrma bürosunun yapmýþ olduðu araþtýrmanýn ilk beyan edilen sonuçlarýna istinaden, zamanýn PvdA bakaný ve bugün PvdA muhalefet lideri olan bay Asscher’ýn sözkonusu araþtýrma sonuçlarýný körükörüne olduðu gibi kabul ederek Hollanda’da yaþamakta olan Türk gençlerinin Ýslami cihad hareketlerine yönelik sempati taþýdýklarýný basýna beyan etmesi ve basýnýn bunun üzerine PvdA bakaný adýna ‘Türk gençlerinin islami cihada sempatisi korkutucu bir geliþmedir’ türden manþet atmýþ olmasý, ve bakanýn, araþtýrma bürosu tarafýndan sözkonusu araþtýrmanýn sonuçlarý geri çekilmiþ olmasýna raðmen bu basýn beyanýný yapmýþ olmasý bardaðý taþýran son damla olmuþtur. Motivaction araþtýrma bürosunun internet sitesinde ilk açýklamasýný geri çekme metni halen mevcuttur. (https://www.motivaction.nl/kennisplatform/archief/statement-onderzoeksrapport-n-a-v-forum-verkenning).

 

Ancak PvdA’nýn o sýradaki siyasi lideri Samson, Öztürk ve Kuzu‘nun PvdA dan ihraç edilmeleri üzerine; söz konusu araþtýrmadan ve Ascher’in basýna yaptýðý açýklamadan bahsetmeden ‘Dayanýþma, katýlýmcýlýk, homoseksuel-hetroseksüel ve kadýnlara eþit haklar gibi konulara iliþkin derin fikir ayrýlýklarýmýz vardýr ve bu sebeple yollarýmýz ayrýlmýþtýr’ þeklinde açýklama yapmýþtý.

 

Öztürk, “PvdA’da özgürce düþüncelerini beyan edemediðinden” þikayet etmiþti. Kuzu ise “mecliste sesi duyulmayan halk kitlelerinin meclisteki sesi olmaya devam edeceðini” açýklamýþ ve devamla “PvdA’nýn uyum politikasýnýn saðcýlaþtýðý, sert ve kaba bir politika haline geldiði” eleþtirisini yapmýþtý.

 

Ýlk baþta bunlar yaþanýrken, DENK’in bu gün içine düþtüðü koltuk kavgasý göçmenlerin Hollanda’daki siyasi katýlýmlarý açýsýndan endiþe vericidir. 

 

DENK hareketine bakýþ perspektifi

 

DENK partisinin kuruluþunu, bu güne kadarki iþleyiþini ve hem meclis içinde hem de meclis dýþýnda vermek zorunda kaldýðý mücadeleleri ve en son geldiði iç çeliþkili durumunu genel olarak göçmenlerin emansipasyon sürecinden ve perspektifinden kopuk deðerlendirmenin doðru olmayacaðýný düþünüyorum. 

 

DENK hareketini salt þu anki milletvekillerinin ifade ettiði kimi somut düþünceler temelinde veya sað-sol, muhafazakar-laik þeklindeki polarizasyoncu zihniyetle deðerlendirmek yerine, Hollanda’daki göçmenlerin 50 yýllýk eþit haklar mücadelesi, Hollanda toplumuna uyum saðlamanýn zorluklarý ve engelleri ve ayný zamanda Hollanda’nýn sömürgecilik ve ýrkçýlýk tarihi perspektifinden çýkarak ele almanýn gerekliliðine inanýyorum. Hollanda’da yaþamak zorunda kalan bütün göçmenler; dil, din, kültür, siyasi düþünce-ideoloji ve ýrk farklýlýklarýna raðmen, ayný kaderi paylaþmaktadýr ve ayný sömürgeci ve ýrkçý tarihin kalýntýsý olan zihniyetlerle karþýkarþýya kalmaktadýrlar.

 

(Devam edeceðim...)

Ahmet DAÞKAPAN

26 Nisan 2020

Son Güncelleme Tarihi: 06 Mayýs 2020 18:09

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.