Tentemi eğerim sigaramı içerim

18 Temmuz 2009 15:51  

 

Tentemi eğerim sigaramı içerim

Kapalı mekânlarda yarından itibaren uygulanacak sigara yasağı, esnafı “açık alanları” genişletme arayışına sevketti

Kapalı mekânlarda sigara yasağı kapsamını genişleten kanunun yürürlüğüne bir gün kala zabıtadan gelen tebligat, esnafın kafasını büsbütün karıştırdı.
Çünkü bu tebligatta kanunun kısıtlayıcı maddeleri yer almıyor. Tebligat, birtürlü netlik kazanmayan açık alan-kapalı alan ayrımına ilişkin belirsizliği de ortadan kaldırmıyor.

Kanuna göre, açık alana masa kuran işletme, masayı üstünü tenteyle tam olarak kapatarak kullandığı taktirde, tenteli masada sigarasını tellendiren müşterisine “kalk buradan” demek zorunda.

Ancak tentenin masanın kaçta kaçını kapattığını anlayabilmenin tek yolu, gölgesi. Bu durumda masanın üzerine düşen gölgeye bakarak, tiryaki müşteriye “yüzde ellilik kısım gölgesiz, demek ki burası açık alan, sigara içebilirsiniz” diyebilecek mi? Esnafın tahmine göre, evet bu mümkün.

Gölgeye formül lazım

Konuyla ilgili Kadıköy’de görüştüğümüz bir mekân sahibi geliştirdiği stratejiyi şöyle anlattı:

“Tenteyi masanın üstüne değil de, masanın uzağında ama gölgesi masaya düşecek bir açıyla kuracağım. Böylece masa ‘açık alan’ olacak ve müşteri de güneşte kavrulmadan sigarasını içebilecek. Ayrıca tentenin dışında kalan masaların sigara içilenler-sigara içilmeyenler şeklinde ayrılacağına ilişkin bir “şifahi tebligat” da esnaflara dikte edildi. Buna göre, eşiniz sigara içmek isterse garsonun size “ablayı yan tarafa alalım” demesi bekleniyor.

Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanunun ayrıntılarını yeterince bilmeyen işletmeciler hükümetin kararlı tavrını “4. Murat dönemi”ne benzetirken özellikle içkili mekân sahipleri, sigarasını söndürmeyi kabul etmeyecek sarhoş müşterileriyle gırtlak gırtlağa gelmenin psikolojik hazırlıklarını sürdürüyor 

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0