Zaman, Mekân, Hayat ve Kişisel Fütürist-Pürist Manifestom

16 Şubat 2015 01:17 / 4765 kez okundu!

 

 

Zamanın, mekânı ve hayatı yaratan büyük akışını durdurmaya edebiyatın da mimarlığın da gücünün yetmeyeceğini anladığımdan beri Fütüristim. Yıkmanın yok etmek için değil, hayatı geliştirmek için yaşanacak bir deneyim olduğunu anladığımdan beri Pürist. Geçmişin, şimdinin, geleceğin bütünlüğüne ve sınırların yokluğuna derin bir inançla bağlanmış yersiz, zamansız öyküler yazıyorum. Hayatım boyunca bir öykücü ve bir mimar olarak Fütürist düşünebilmenin cesaretiyle Pürist davranabilmenin gücüne sahip olabilmeyi istedim.

 

Fütürist düşünüp Pürist davranmaya kalkışan bir öykücü ve bir mimar, yıkma sürecinin geride yıkıntı bırakmamak demek olduğunun kadim bilgisini özümsemek zorundadır. Yıktığında  daha yetkin olanı inşa etmek zorundadır. Giderek daha yalın, daha saf olanı inşa etmek zorundadır. Hayat için, mekân için anlamlı ve önemli olanı inşa etmek zorundadır. Her şeyi yıksa da, inşa etmenin bilgisini, asla yıkmadan ve özenle koruyarak  sonraki zamana ulaştırmak zorundadır.

 

Fütürist düşünüp Pürist davranmaya kalkışan bir öykücü ve bir mimar, güçlü olmak zorundadır. Güçlü olmak zorundadır; çünkü yıktığı için genelin gözünde suçlu ilan edilecektir; yıktığının yerine daha yetkin olanı inşa etmeye teşebbüs ettiği için yaptığı işe tahammül edilemeyecektir; inşa çabası ya yıpratılacak ya da hemen eskitilecektir. Güçlü olmak zorundadır; çünkü büyük bir olasılıkla tasarladıklarının, yazdıklarının, çizdiklerinin  anlaşıldığını yaşarken göremeyecektir.   

 

Yeniyi aramanın, geleceği görmeye ve umut etmeye çalışmanın, kalıplaşmış düzenleri yıkmaya kalkışmanın, iyi, yalın, gerçek ve saf olanın peşinde koşmanın zorlu yolunda öğrenebildiklerim şunlar: Hiçbir duvar gerçekte yıkılmadı. Hiçbir mimarlık tanınmadık bir biçimde inşa edilmedi. Hiçbir söz zamanın içinde yok olmadı. Hiçbir yazı bilinmedik bir dille yazılmadı. Bu öğrenilenler şimdilik ve kesinlikle gelecekte değişmek üzere; çünkü, hayatım boyunca bir öykücü ve bir mimar olarak Fütürist düşünebilmenin cesareti ile Pürist davranabilmenin gücüne sahip olabilmeyi istedim.

 

*Bu manifesto 2000 yılında İzmir kentinde yazılmış; kısa, deneysel, imgesel öykü yazma haline ilişkin arayışları kuşkuyla karşılayan, reddeden, kabullenen, önemseyen çok sayıda kişi  ve topluluğa okunmuş; 2009 yılında da yayımlanmıştır.

 

Emel KAYIN

16.02.2015

 

Son Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2015 00:28

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.