ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

ÝÞ CÝNAYETLERÝ ÝÇÝN GEÇ OLMADAN SENDE SES VER

05 Kasým 2014

habibtaskin

ÝÞ CÝNAYETLERÝ ÝÇÝN GEÇ OLMADAN SENDE SES VER
Bu nasýl devlet anlayýþýdýr ki iþ cinayetleri sýk sýk yaþanmaya baþladý. Kurbanlýk koyun gibi iþçiler toplu ölümlerle topraða pisi pisine girerken, AKP'nin üst düzey yetkilileri de; ‘sorumlulardan hesap soracaðýz' diyorlar. Hangi patrondan bugüne kadar hesap soruldu? Sorulmadý! Sorulamadý!
TC devletinde patronlarýn, sermayedarlarýn aðýrlýðý vardýr. Bir yüzünde iktidar partisi yandaþlýðý vardýr. Hangi patronu savcý, hâkim sorgulayabilir ki? Ýktidar partisi ile saðlanan ‘adalet mülkün temelidir' anlayýþý vardýr.
Karaman'ýn Ermenek ilçesine baðlý Pamuklu köyü yakýnlarýndaki Has Þekerler Madencilik Limited Þirketi'ne ait kömür ocaðýnda meydana gelen su baskýnýyla yerin 350 metre altýnda mahsur kalan 18 iþçiyi, iþ ve can güvenliði önlemlerini almadan göz göre göre ölüme gönderdiler dersek yanlýþ olmaz.
Bu nasýl yönetim ki, her iþ cinayetinden devletin yöneticileri ders çýkarmazlar? Patronlar cinayetlere aldýrmadýðýndan, bu yaþanan iþ cinayeti de elbette son olmayacaktýr.
Yaþananlar ‘kader, alýn yazýsý' diye insanlara dayatýlýyor. Dönen çarkýn, bir avuç sermayenin, para babalarýnýn arkasýnda devletin yöneticileri vardýr. Patronlar bundan güç aldýklarý için giden canýn ‘beþ, on, yirmi' olmasý önemli deðildir diyerek,olaylar karþýsýnda piþkinliklerini utanmazca gösterirler: ‘Biz önlem alýyoruz ama iþçiler uymuyor. Biz gereken önlemleri aldýk.'
Çalýþma Ve Sosyal Güvenlik Bakaný Faruk Çelik'in açýklamalarýnda ilginç bir detay göze çarpmaktadýr. ‘Biz kapatýyoruz, arkamýzdan yeniden açýyorlar' cümlesi bizlere, bu sistemin nasýl iþlediðini açýk ve net bir þekilde ortaya koymaktadýr. Buna bir örnek veriyor:' Soma Kömür Ýþletmeleri A.Þ'ye baðlý Iþýklar Maden Ocaðý'nýn apar topar açýlmasý.'
Bu maden ocaklarý ya da kömür ocaklarý ve diðerlerinin kapatýlýp açýlmasýndaki en büyük rolü sizce kim oynayabilir? O bölgenin milletvekili, milletvekilleri, Valisi, Kaymakamý, Belediye Baþkaný, o bölgenin nüfuslu, hatýrý sayýlýr kiþileri ve diðerleri rol oynayabilir. Patron ve patroncuklarýn minicik ricasý anýnda devlet katýnda yanký buluyor. Ya ölen emekçi iþçilerin?
Halkýn üzerine, bu iþ cinayetlerini yasal anlamda protesto edenlerin üzerine, polisi, jandarmayý salmalarý, coplarla saldýrmalarýný, tomalarýn kimyasal yakýcý su kustuðunu, bizler unutmadýk. Özellikle de Recep Tayyip Erdoðan, duyarlý basýný hedef tahtasýna koyarken polise, savcý ve hâkimlere iþinizi çabuk yapýn demeye getiriyordu.
Bu ülkenin insanlarýnýn hepsi aptal deðildir. Duyarlý insanlar elbette protestolarýný yapacaklardýr. Ölen bir candýr. Bunu sizler anlayamazsýnýz. Çünkü siz kendi güvenliðinizi saðlamaktasýnýz. Maaþlarýnýza kýyak zam yapmaktasýnýz.
Gelelim Karaman – Ermenek'teki kömür ocaðýna; devletin yetkilileri meydanlarda esti ve gürledi. Peki, sizden patronlarýn ödü koptu mu?
Ey insanlar hele hele uyuyanlar, açýn bir gözlerinizi. Türkiye'de iþ cinayetlerinde giden canlara bir bakýn! Yarýn belki sizin çocuklarýnýz ya da torunlarýnýz olabilir katledilenler. Geç olmadan sen de bir ses ver.


Hüseyin Habip Taþkýn
03.11.2014
Ýzmir, Yazarevi Topluluðu gönüllüsü

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0