Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

BAÞUCU DVD'LERÝ

23 Aðustos 2009

deepblueeagle


ÖLDÜR BENÝ-Korhan Uður-2008/DVD


Ýlginç bir Türk filmi. Ne iyi diyebiliyoruz ne de kötü. Ama Türk sinemasýnda çok iþlenmeyen bir konuyu ele aldýðý için izlemek izlememekten daha iyi. Ancak defalarca izlenecek bir baþyapýt da deðil. Filmi izlerken sonunu tahmin edemedim. Çünkü bir Türk filminde bu tür bir konu beklemiyordum. Daha çok Amerikan filmlerinde izlediðimiz bir konu çünkü. Film bir Türk kasabasýnda geçiyor. Ama konunun özü genelde Hýristiyan kültürü filmlerinde izlemeye alýþtýðýmýz, biraz dini, biraz da doðaüstü gizemli, gerilimli olaylar. Daha doðrusu gerilim filmi olduðu filmin son çeyreðinde anlaþýlýyor.

Filmin iyi yanlarý öncelikle ilginç konusu. Aslýnda Amerikan filmlerinden alýþýk olmasak çok çarpýcý bir konu. Genelde Türk filmlerinde iþlenmeyen. Bu açýdan bakýnca yönetmeni kutlamak gerek. Film aslýnda biraz deneysel de. Ve oldukça da sessiz, az konuþmalý. Ama böyle filmlerde olan çok nüanslý oyunculuklar da yok. Düz oyunculuklar. Genelde Türk sinemasýnda olan rahatsýz oyunculuklar bu filmde de var. O nedenle, filmde ailenleþiyorsunuz (yabancýlaþmanýn internet aðzý versiyonu). Bekliyorsunuz, bakýyorsunuz, boþluklar var filmde. Aslýnda iyi bir kýsa film çýkardý bu filmden. Yönetmen uzatmýþ biraz. Müzik çok iyi. Genelde Anadolu Pop tandanslý ve biraz gerilim duygusu yaratýyor. Köy sahneleri, doðanýn kullanýmý, güneþ fena deðil. Film için ilginç bir çaba diyebiliriz.

Olumsuzluðu ise, filmdeki konuþmalar Türk kültüründen çýkacak konuþmalar deðil. Yani elbette Mevlana, Yunus Emre hayat, ölüm, zaman üzerine bu tür sözler ederdi ama bu sözcüklerle deðil. Konuþmalar o nedenle sahici deðil, inandýrmýyor.

Yönetmenden bu konularda çok daha yaratýcý, özgün filmler bekliyoruz. Film, Samanyolu TV’de izlediðimiz ibret öykülerine benziyor.

Ýki televizyoncu bir TV programý için yurdu gezerken bir köye gelirler, biri köydeki yaþlý bir kadýndan þerbet içer ve bir daha köyden çýkamaz. Diðeri gider. Köyde kalan Ozan artýk ölümsüz olmuþtur ve köyde yaþamak zorundadýr. Köyde çok az insan vardýr. Daha sonra köye sevgilisi gelir, ama sonsuza dek köyde kalmak istemez ve gider. Ozan köyde yaþamaya devam eder. Ama arada bir tuhaf sesler duyar, çünkü köye ziyaretçiler gelmektedir, onlarý görmemesi gerekmektedir. Ozan kendini öldürüp ölümsüzlükten kurtulmak ister. Ne olup bittiðini sona doðru anlarýz. O köy aslýnda yaþam ile ölüm arasýnda bir duraktýr. Ya da öldükten sonra sevdiklerimize kavuþtuðumuz köydür.

Film, Altýncý His, Diðerleri, Yolcular, Bugün Aslýnda Dündü, Korkusuz gibi spiritüel Amerikan filmlerini andýrýyor.


ÝÞTE SPARTALILAR (Meet the Spartans-2008)/DVD
 

Birkaç yýl önce Gerard Butler baþrolünde 300 filmini izlemiþ miydiniz. Sparta kralý Leonidas ülkesini Perslerden ve krallarý Xerxes’den kurtarmak için en iyi 300 askeri ile daðlýk bir geçitte Perslerle savaþýyordu. Ýyi bir görsel þölendi film. Üzerinde oynanmýþ renkleri ile etkileyici ve inandýrýcýydý.

Ýþte Spartalýlar ise 300 filminin bir parodisi. Eðlenceli bir seyirlik. Daha önce de, filmleri tiye alan komedi filmleri izledik. Top Secret (Çok Gizli), Korkunç Bir Film Serisi, Çýplak Silah serisi, Uçak gibi. Bu filmleri daha çok ZAZ olarak tanýnan yönetmen ekibi çeker.

Ýþte Spartalýlar, 300 filmini neredeyse sahne sahne izliyor ama her sahneyi komikleþtirerek. Yine Leonidas, Perslere karþý savaþýyor. Yine kahraman askerleri ile. Ama filmde bir yýðýn gönderme var. Sparta-Pers savaþýna kimler ve neler katýlmýyor ki. Örümcek kadýn, hayalet sürücü, botokslu Rocky, Transformers, bilgisayar oyunlarý, Grand Theft Auto oyunu, Paris Hilton, sokaðýn krallarý dans yarýþmasý, American Idol yarýþmasý, Var mýsýn Yok musun yarýþmasýnýn orijinali Deal or Not Deal, reklamlar, TV, Oprah gibi.

Savaþçýlar dans ediyor, Vietnamlý bir çocuk doðuyor ve onu ilk önce Brangelina’ya gösteriyorlar (Brad ve Angelina), Leonidas Casino Royale’deki Bond gibi iþkence görüyor, Leonidas herkesi ölüm çukuruna atýyor, filmin sonunda tüm ekip nefis bir dans gösterisi sunuyor.

Amerikan tarzý bir komedi. Gülmek için izlenebilir. 300 filmini sevenler de izleyebilir.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0