Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

BÝR ALIÞVERÝÞKOLÝÐÝN ÝTÝRAFLARI - Komedi/DVD

13 Temmuz 2009

deepblueeagle


CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC-Isla Fisher


Cici, sevimli, neþeli, duygusal bir film. Prenses Günlükleri, Brigitte Jones, Gelinlerin Savaþý, Þeytan Prada Giyer, Dadým Aþýk gibi genç kýz filmlerinden. Amerikan rüyasý. Genç kýzlýk halleri, giyim, erkekler, markalar, düþler, flörtler, kýz arkadaþlar, coþku, heyecan, abartýlý duygular. Genç kýzlýktan yetiþkinliðe adým. Pembe gençlik filmlerinden.

Film, ayný adlý kitabýn uyarlamasý. Bu tür kitaplar Amerika’da çok satan oluyor her zaman. “Ye, Dua Et, Sev” gibi. Baþroldeki þirin Isla Fisher’i Owen Wilson’la Davetsiz Çapkýnlar (Wedding Crashers) ve Ryan Reynolds (Teklif-Bullock) ile Kesinlikle, Belki (Definitely, Maybe) filmlerinde izlemiþtik son yýllarda.

Filmde çok kuvvetli bir yardýmcý oyuncu kadrosu da var. Rebecca’nýn (Isla Fisher) anne babasý Joan Cusack ile John Goodman. Cusack bir kere John Cusack’ýn ablasý. Çizgi film Toy Story 2 (Oyuncak Hikayesi-Tom Hanks), Nine Months (Dokuz Ay-Hugh Grant), Runaway Bride (Kaçak Gelin-J.Roberts, R.Gere), Adams Ailesi 2 (Anjelica Huston), Çifte Oyun (Two Much-A.Banderas, M.Griffith, D.Hannah), Oyuncaklar (Toys-Robin Williams) gibi filmlerin tanýnmýþ komedyeni.

John Goodman da en ünlü Amerikalý komedyenlerden. 80’lerin baþýndan itibaren birçok iyi filmde izledik. N.Kinski ile Maria’nýn Aþklarý, D.Quaid ve E.Barkin ile enfes New Orleans polisiyesi The Big Easy, N.Cage ile Arizona Büyüyor, J.Lange ve D.Quaid ile Everybod’s All American, Pacino ve Barkin ile Aþk Denizi, R.Dreyfuss ile Daima, Barton Fink, Beyzbol ilahý Babe Ruth, P.Newman ve Tim Robbins ile Hudsucker Proxy, Fred Çakmaktaþ, Blues Brothers, Big Lebowski, G.Clooney ile Neredesin Be Birader. Goodman, 80’ler, 90’lar Amerikan popüler filmlerinin demirbaþ komedyen ve dram oyuncularýndan. John Candy, Dan Aykroyd gibi. 

Rebecca’nýn çalýþtýðý dergilerin sahipleri de Kristin Scott Thomas ve John Lithgow. Ýngiliz Kristin Scott’ý H.Grant’lý Dört Nikah Bir Cenaze, T.Cruise ile Görevimiz Tehlike, R.Fiennes ile Ýngiliz Hasta, R.Redford ile Atlara Fýsýldayan Adam, H.Ford ile Gerçeðin Peþinde’de (Random Hearts) baþrolde izlemiþtik. 

John Lithgow da 80’lerden beri aramýzda. Travolta ile Patlama (Blow Out), J.Nicholson ile Sevgi Sözcükleri, K.Bacon ile Footloose, M.Modine ile Memphis Belle, Stallone ile Daðcý, J.Roberts ile Pelikan Dosyasý gibi filmlerde yardýmcý oyuncu olarak izliyoruz.

Filmin bir diðer gücü de müziði. James Newton Howard’a ait.Yönetmen P.J.Hogan da Peter Pan, Evlilik Rüyasý (Muriel’s Wedding) ve romantik komedi klasiklerinden olan En Ýyi Arkadaþým Evleniyor’un (My Best Friend’s Wedding-J.Roberts, C.Diaz, R.Everett, D.Mulroney) yönetmeni.

Filmin Konusu: Rebecca, küçük bir kýz iken istediði renkli, cici bici ayakkabýlarý annesi almaz. Büyüyüp dilediði gibi alýþveriþ yapmak ister. Büyür ve gazeteci olur, New York’da. Alýþveriþ baðýmlýsýdýr. Kredi kartlarý kullanýr. Kartlar ve indirimlerle alýþveriþ yapar. Marka giyer. Gucci, Valentino, Prada, Cartier, YSL, Bloomingdale, Macy; American Express vb. ile geçer günleri.

Kartlarý çok kullanýp borçlanýr, vitrin mankenleri ile bile konuþmaktadýr. Satýn almak için hep bir bahanesi vardýr. 
Alette adlý moda dergisinde yazmak ister. Borçlarý çoðaldýðý için çok paraya da ihtiyacý vardýr. Ancak bir finans dergisinde yazmaya baþlar. Ýþ görüþmesine giderken aldýðý yeþil eþarp nedeniyle yazýlarý yeþil eþarplý kýz diye çýkar. Ekonomiden anlamadýðý halde ilginç tanýmlamalarý ve samimi diliyle ünlenir. Bu arada kredi kartý borçlarý nedeniyle izlenmektedir ve kaçmak için bir dolu yalan söyler.

Kira ve faturalarý, kart ekstrelerini ödeyemez. Ama alýþveriþ üstüne yazýlar yazar. Bir yandan da alýþveriþ dürtüsüne engel olmaya çalýþýr. Bunun için grup terapisine katýlýr. Ancak kurtulamaz.

Bir yandan da dergideki patronu Luke (Hugh Dancy) ile yakýnlaþýr. Birlikte çalýþýrlar. Dergiciliðe yeni bir soluk getirmiþtir. Herkes sever onu. Ýþ toplantýlarýnda sakarlýklar yapar, yorumlarý komiktir. 

Bir fenomen olur, televizyona çýkar. Ama kredi kartý borçlarý ortaya çýkar. Ve iþini býrakýr. Ailesine sýðýnýr. Daha sonra, borçlarýný ödeyebilmek için bütün elbiselerini, ayakkabýlarýný satar. Hayalindeki moda dergisinde yazmasý için teklif alýr ama kabul etmez. Ev arkadaþýnýn düðününe katýlýr. 

Hayata yeniden baþlamaya çalýþýr. Alýþveriþ hastalýðýndan kurtulmaya. Ne istediðini bulmak çabasýna girer. Aslýnda isteði yazmak ve sevmektir. Alýþveriþ ona geçici mutluluk vermektedir. Tatmin duygusu çok çabuk geçmektedir.

Ve hayatý deðiþir. Ýyi kalpli olduðu için. 


Gökhan Özgen
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0