Vekillerin yüzde 22'si sigara tiryakisi

26 Mayıs 2009 00:11  

 

Vekillerin yüzde 22'si sigara tiryakisi

Kapalı yerlere sigara yasağı getiren Meclis'te milletvekillerinin yüzde 22'si düzenli olarak, yüzde 4.5'i ara sıra sigara içiyor. Bir kısmı güne sigarayla başlayan tiryakilerin sigara içme nedenleri stres, baskı, iş, ülke sorunları...

ANKARA - Sigara yasağının kapsamını genişleten yasaya Meclis’te onay veren tiryaki milletvekillerinin büyük bölümü sigaraya 18 yaşından önce başlamış. Birçok milletvekili güne sigara içerek başlıyor. Vekillerin sigarayı içme nedenleri de vatandaşlardan çok farklı değil. Stres, çok çalışma, aşırı baskı gibi gerekçelere bir de ‘ülke sorunları’ ekleniyor.

19 Temmuz yaklaşırken...
19 Ocak 2008 tarihli yasa uyarınca 19 Temmuz’dan itibaren, lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence merkezleri de tiryakilere tamamen kapalı olacak. Sigara lobileri yasağın ertelenmesi için milletvekilleri üzerinde baskı yaparken, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Meclis’te sigara kullanma ve kapalı ortamlarda sigara kullanımının önlenmesi konusundaki görüş ve yaklaşımlarla ilgili araştırma yaptı.

Küçük yaşta başlamışlar
Araştırma için, 246 milletvekili ile anket yapıldı. Anket sonuçları vekillerin sigara alışkanlıklarına ilişkin de veriler ortaya çıkardı. Milletvekillerinin yüzde 22’si her gün düzenli, yüzde 4.5’i ara sıra sigara kullanıyor. Sigarayı bırakanların oranı yüzde 29.8, hiç kullanmayanların oranı ise yüzde 43.7 olarak belirlendi. Vekillerin yüzde 57.5’i 18 yaşından önce, yüzde 31.4’ü 19-24 yaşları arasında yüzde 11.1’i ise 25 yaşından sonra sigaraya başlamış.
Ankete göre, sigara için milletvekillerinin çoğunluğu tam anlamıyla bir tiryaki. Güne sigara içerek başlıyorlar. Sigara kullanan vekillerden yüzde 6.99’u sabah uyandıktan sonraki 5 dakika içinde, yüzde 25.9’u 5 ile 30 dakika arasında, yüzde 29’u ise 31 ile 60 dakika arasında ilk sigarasını yakıyor.
Tiryaki vekillerin yüzde 62.5’i ise bazı durumlarda sigarayı artırdığını ifade ediyor. Sigara kullanımını artıran nedenlerin başında da, yüzde 75’le stres, yüzde 7.5’le yoğun çalışma temposu, yüzde 7.5’le boş oturma geliyor. Milletvekilleri ayrıca, aşırı baskı sırasında, alkollü içki alırken ya da ülke sorunlarını düşünürken sigara kullanımını artırdıklarını söylüyor.

Çocuklarımız içmesin
Anket sonuçlarına göre, çocuk yaşta sigaraya başlayan milletvekilleri, çocuklarının sigara kullanması konusunda daha duyarlı. Ankete katılanların yüzde 87.5’i çocuğunun sigara kullandığını öğrenmesi durumunda sigarayı bıraktırmaya çalışacağını belirtiyor. 

17 milyon tiryaki var
Anket sonuçlarının da yer aldığı raporda ise, Türkiye’de nüfusun yüzde 43.6’sının sigara kullandığı, 17 milyon tiryaki olduğu belirtildi. Raporda dünyada her yıl 5 milyon insanın ölüm nedeninin sigara olduğu da vurgulandı. 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0