'Türkiye’yi bu hale 12 Eylül’ler getirdi'

12 Ocak 2013 21:16  

 

'Türkiye’yi bu hale 12 Eylül’ler getirdi'

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, küçük Millet Meclisi’nde konuştu

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, 12 Eylül darbesinin ve 12 Eylül referandumun Türkiye’ye zarar verdiğini belirterek, “Biri silahla, diğeri yasayla yapıldı, başımıza ne geldiyse 12 Eylüllerden geldi” dedi

Tuğçe DOĞANELİ

İzmir Küçük Millet Meclisi (İkMM) yılın ilk toplantısını Alsancak Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıya konuk olarak katılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ülkedeki siyasi gündem ve AK Parti’nin politikaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kürt sorununun tartışıldığı bölümde, Kürt vatandaşların haklarının ihlal edildiğini ve Kürt sorununda yeni bir sürecin başladığını ifade eden Moroğlu, “Kürt sorununda yeni bir süreç başlıyor. Yine AK Parti ve CHP’yi izlerken belleklerimizdeki ön yargı ile hareket ettiğimizi gördüm. Bu sorun Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce de, sonra da var olan bir sorundur. Bu uğurda çok kayıplar verdik” diye konuştu.

“Önce susmalıyız”

Uludere’ye ve yakınındaki Robozki’ye gittiğini belirten Moroğlu, “Her anlamda kayıplar veriyoruz. Çevre diye bir şey kalmamış. Ormanlar teröristler saklanmasın diye yakılmış. Verilen tüm mücadeleler birbirine bağlı. Kadın cinayetleri ile ilgili, HES’lerle ilgili mücadele Kürt sorunundan bağımsız mücadele değildir. Bence Kürt sorunuyla ilgili yapacağımız en iyi şey susmak. Çünkü konuşmadan önce düşünmeye ihtiycımız var. Değerlendirme kriterlerimizi değiştirmeliyiz. Sorunun çözümünde artık eski dili reddetmeliyiz” dedi.

“AK Parti saltanat içinde”

İktidar için saltanatı geri getireceğini söyleyenlerin olduğunu belirten Moroğlu, “İktidar zaten şu anda saltanat içinde yaşıyor. Her şeyi kullandıklarını düşünüyorum. Dün BDP’nin dokunulmazlığını konuşan kişi, bugün terörle mücadele için siyasilerle görüşeceğim diyor. İktidarın bu sorunu çözmesi lazım. Meclis çatısı altında bu sorun çözülmeli, bu dönemde biz susuyoruz. AKP ve Tayyip bu sorunu kendi çıkarların için kullandı. 3 seçimde de ateşkes ilan edildi. Seçimin ardından sorun devam etti” diye konuştu.

“12 Eylül’ler neden oldu”

AK Parti’nin yaptıklarından şikâyet edenlerin kendi görevlerini yapamamasından kaynaklanan kötü bir gidişat olduğunu ifade eden Moroğlu, “Onlar sadece durum tespiti yapıyorlar. Özelleştirme AKP’nin en büyük kaynağı oldu. Otoyollar ve köprüler özelleştirildi. Kimse de çıkıp gık diyemedi. Bunların hepsi 12 Eylül referandumuyla sağlandı. Biz buna olanak sağladık. Bir kısım Kürt kökenli arkadaşlar sandığa gitmedi. Kimi görünenle yetinerek evet dedi. Biz siyasiler olarak görünmeyenleri söyledik ama olmadı. AKP yönetmelikteki tek bir madde ile kişiyi veya kurumun kullanıp atıyor. Ahmet Altan’ın başına gelenler buna örnektir. Türkiye’nin bugünkü haline gelmesinin nedeni 12 Eylüllerdir. Birinci 12 Eylül asker eliyle yapıldı. İkinci 12 Eylül ise yasayla yapıldı” dedi.

egetelgraf.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0