Sol maskeli saldırganlara tepki: 'İfade özgürlüğünden elinizi çekin!'

08 Eylül 2010 00:36  

 

Sol maskeli saldırganlara tepki: 'İfade özgürlüğünden elinizi çekin!'

12 Eylül Anayasa değişikliğine ilişkin referandumunda 'Yetmez ama EVET'na katılan Adalet Ağaoğlu, Osman Can, Ferhat Kentel gibi aydın ve sanatçılara karşı İstanbul ve İzmir'de Hayır'cı cephe' bileşenlerince girişilen saldırılar bugün İstanbul, Taksim Hill Oteli'nde yapılan bir basın toplantısı ile bir kez daha kınandı.

İzmir'deki Yetmez ama EVET forumlarına yapılan yumurtalı ve boyalı saldırı 'Yetmez ama EVET', 'Hayır' ve 'Boykot' kanaati taşıyan bir çok aydın ve sanatçı ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına 'dur' demek için biraraya geldi. Basın toplantısının yapıldığı otelin önüne toplanan 'sol maskeli' topluluk yine protesto gösterilerinde bulundu. Bu kez, toplantı salonuna giremeyen 'Hayır'cılar', ellerinde taşıdıkları Şair-yazar Roni Margulies'in posterini yumurta yağmuruna tuttu. Grup, Öz-öz özgürlük yumurtaya özgürlük", "İki, üç daha fazla yumurta" şeklinde sloganlar atarak, saldırılarını sürdüreceklerini duyurdu... Saldırıları protesto toplantısında konuşan dans sanatçısı Zeynep Tanbay; "Bu eylemleri yapan ve kendini 'sol' diye niteleyenler Marmaris'e Kenan Evren'in yanına gidip yağlı boya resim yapmasına katkıda bulunsunlar. Ayrıca kendileri için bir de reklam metni yazdım. 'Bundan sonra boya ve badanalarınız için yeni bir adres: ÖDP!'" dedi. 'Yetmez ama, Evet' katılımcılarından hak savunucusu Av. Eren Keskin ise saldırılara tepkisini şöyle dile getirdi: "Türkiye'de sağ ve solun büyük bir bölümü aynı kaynaktan bekleniyor. Bundan 5 yıl önce Ermeni Konferansı'na giderken yumurta atanlar İşçi Partililer ve faşistlerdi. Şimdi ise bu sol maskeli kişi ve gruplar. Ben ikisi arasında fark görmüyorum. Sahte soldan gelen bu saldırıları protesto ediyorum. İttihat ve Terakki geleneğinin 'sağ' ve 'sol' versiyonları. Bu unsurlar, giderek egemenine benziyorlar..." 'Yetmez ama, Evet' kampanyası katılımcılarından bazıları ise saldırıları; "Referandum kampanyanı askeri vesayetin bekçilerine, statükoya, Ergenekon'a karşı yapıyorsun; cevap kimlerden geliyor?.." şeklinde yorumladı.

'Yetmez ama EVET' kampanyası, düzenlediği basın toplantısı ile, referandum sürecinde görüşlerini ifade etmek için düzenledikleri toplantılara, kendilerini 'solcu' ilan eden gruplar tarafından iki gün arka arkaya yapılan saldırıları kınayarak herkesi sakinliğe ve sağduyuya davet etti.

Katılımcılar adına ortak açıklamayı okuyan 'Mor ve Ötesi' müzik topluluğu üyesi sanatçı Kerem Kabadayı, "Bizler bir kaygımızı paylaşmak için bu basın toplantısını düzenliyoruz. İki gün arka arkaya kendisini solcu ilan eden kurumların üyeleri, "Yetmez ama evet" kampanyasının toplantılarına saldırılar düzenliyorlar. İstanbul'daki toplantıda Adalet Ağaoğlu, Osman Can, Şenol Karakaş'ın konuşmalarından sonra tüm konuşmacıların oturduğu kürsüye yönelen saldırganlar, ertesi gün de İzmir'de aralarında Nabi Yağcı, Ferhat Kentel, Roni Margulies gibi konuşmacıların bulunduğu foruma saldırdı.

Toplantıları sabote etmeyi hedefleyen bu şiddet dolu eylemlerini kullandıkları malzeme yumurta ya da boya olduğu için masum demokratik tepki olarak anlatmaya çalışanlar kimseyi kandıramazlar. Bir kampanyayı beğenir ya da beğenmezsiniz. Ama hiçbir kampanyaya saldıramazsınız. Şiddet uygulayarak kampanya sözcülerinin üzerine boya dökemezsiniz. Yıllarını demokrasi, özgürlük, insan hakları mücadelesine adamış aktivistlerin, aydın ve sanatçıların üzerine yürüyemezseniz" dedi.

Kabadayı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık yeter! Bu insanları kendilerine gelmeye çağırıyoruz. Artık yeter! Sükunet tavsiye ediyoruz. Herkes kendi kampanyasını özgürce yapabilir. Herkes demokratik hakkını kullanarak eylemler örgütleyebilir. Saldırganlığın demokratik haklarla hiçbir ilgisi yoktur. Bizler bu saldırıları gerçekleştirenleri kınıyor ve sağduyuya davet ediyoruz."

Yetmez ama EVET kampanyasının "İfade özgürlüğünden elinizi çekin!" basın açıklamasına imza atan isimler şöyle:

Adalet Ağaoğlu, Ahmet Kekeç, Alev Erkilet, Alper Görmüş, Atilla Aytemur, Avi Haligua, Aydın Engin, Ayhan Aktar, Ayşe Günaysu, Bahri Bayram Belen, Baskın Oran, Bayram Bozyel, Bülent Somay, Cafer Solgun, Celal Yıldırım, Cemil Ertem, Cengiz Aktar, Cengiz Algan, Çağatay Anadol, Demiray Oral, Dilek Kurban, Doğan Tarkan, Emre Aköz, Eren Keskin, Erdağ Aksel, Ergin Cinmen, Ergun Özbudun, Erol Katırcıoğlu, Evren Ergeç, Fadime Özkan, Ferhat Kentel, Garo Paylan, Gencay Gürsoy, Görkem Yeltan, Gülçin Avşar, Gülden Sönmez, Gürbüz Özaltınlı, Halil Berktay, Hayko Bağdat, Hilal Kaplan, Jale Mildanoğlu, Kerem Kabadayı, Kezban Hatemi, Lale Mansur, Leman Yurtsever, Leyla İpekçi, Markar Esayan, Mehmet Altan, Mehmet Rasgelenler, Mehmet Uçum, Mithat Sancar, Mustafa Paçal, Mustafa Şentop, Necmiye Alpay, Oral Çalışlar, Osman Can, Oya Baydar, Ömer Laçiner, Perihan Mağden, Rojin, Roni Margulies, Salih Tuna, Sami Evren, Seydi Fırat, Sezai Temelli, Sinan Özbek, Şahin Alpay, Şenol Karakaş, Tatyos Bebek, Tuğbay Öz, Turgay Oğur, Ümit Kardaş, Ümit Şahin, Yakup Kadri Karabacak, Yalçın Ergündoğan, Yasemin Çongar, Yasemin Göksu, Yıldıray Oğur, Yıldız Önen, Yıldız Ramazanoğlu, Yücel Sayman, Zeycan Alkış, Zeynep Tanbay, Ziya Taner Koçak.

Kerem Kabadayı'nın konuşmasının ardından; Zeynep Tanbay, Rojin, Cengiz Aktar, Eren Keskin, Ümit Şahin, Demiray Oral, Doğan Tarkan, Sezai Temelli, Atilla Aytemur, Garo Paylan birer konuşma yaparak saldırıları kınadı. Markar Esayan ve Turgay Oğur'un da destek verdiği toplantıda söz alan aydın ve sanatçılar yumurta atmanın ve boya dökmenin solla, sol muhalefetle herhangi bir ilşikisinin olmadığını, bu saldırıların ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu dile getirerek kınadı.

KİM NE DEDİ?

Toplantıda görüş açıklayanlardan EDP Parti Meclisi üyesi Atilla Aytemur "Sol tarihiyle yüzleşmeli" talebini dile getirerek; "Türkiye'nin değişik noktalarındaki kişiler farklılıklara tahammülü olmayanların saldırılarına uğradılar. Herkesin sözünü söyleme özgürlüğünün sağlanması son derece önemli. Sol uzun yıllardır devletin tarihi ile yüzleşmesini istiyor. Onun da kendi tarihi ile yüzleşmesi lazım. Bugün bu yüzleşmeyi sağlayamamış solun şiddeti ile karşı karşıyayız. Bunu tasvip etmek mümkün değil..." dedi.

» Ümit Şahin (Yeşiller Partisi Eşbaşkanı):

Saldırılar sol adına alışkanlık oluyor. Yıllardır toplantılar yaptık, faşistler bile saldırmadı bize. Şimdi ise kendilerine 'solcu' diyen bir gruplar saldırmaya çalışıyor. Şimdi onların tehditlerinden çekinerek kendimizi koruma ihtiyacı hissediyoruz. Reklamlarını yapmak isteyen küçük grupları çok da ciddiye almamak lazım ama bu bir alışkanlık haline geliyor. Düşünce özgürlüğüne saldırılar sol adına bir alışkanlık oluyor.

» Doğan Tarkan (DSİP Genel Başkanı):

Şiddete, şiddetle cevap vermeyeceğiz. Hayır kampanyasını sürdüren tarafta öfke, hırçınlık, zaman zaman da saldırganlık var. Böyle devam ederse bu sadece darbe yapmak isteyenlerin işine yarar. Bu tehlikeli bir gidiştir, bu gidişe 'dur' demek gerekir. Biz şiddete şiddetle cevap vermeyeceğiz. Bu çok kolay ve çok yanlış bir tercihtir. Biz çıkan sonucu bekleyeceğiz ve sonuca saygı duyacağız...

» Rojin (Sanatçı):

Part-time ressam olsunlar. Ne söylenebilir ki. İnsanı şaşırtan bir şey bu saldırılar. Yazıklar olsun. Dersimli bir garsona ne oy vereceğini sordum. "AKP var diye hayır diyorum" dedi. Bununla ilgisi olmadığını söyledim. Fikrini açıklayanlara saldıranlara önerim var, Part-time 'ressam' olsunlar.

» Şanar Yurdatapan:

Bu davranışları 12 Eylül'de gördük. Evet'çilerin Amerika'nın, emperyalizmin uşağı olduğuna dair mailler yollanıyor. Biz bu tür davranışların sonucunda 12 Eylül'ü gördük. Yine isteniyor ki darbeye gerekçe olsun.


Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0