Hemen Þimdi Mutlu Olmanýn Üç Yolu

03 Aralýk 2018 21:19 / 1145 kez okundu!

 

 

Bilimsel araþtýrmalara göre mutlu insanlar daha uzun yaþýyor, hayattan ve iþlerinden daha fazla keyif alýyor, depresyon ve stresle daha kolay baþa çýkýyorlar. Yine araþtýrmalara göre mutluluk bizi hastalýklardan koruma potansiyeline sahip. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Dr. Sheldon Cohen tarafýndan 334 yetiþkin üzerinde yapýlan araþtýrmada, deneklere soðuk algýnlýðý benzeri semptomlara yol açan virüsler içeren burun damlalarý verilmiþ. Araþtýrma sonucunda, “mutlu deneklerin” soðuk algýnlýðý kapma olasýlýðýnýn düþük olduðunu, hastalýðý kapanlarda da semptomlarýn daha az þiddetli olduðu görülmüþ.

 

****

 

Hemen Þimdi Mutlu Olmanýn Üç Yolu

 

Bilimsel araþtýrmalara göre mutlu insanlar daha uzun yaþýyor, hayattan ve iþlerinden daha fazla keyif alýyor, depresyon ve stresle daha kolay baþa çýkýyorlar. Yine araþtýrmalara göre mutluluk bizi hastalýklardan koruma potansiyeline sahip. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Dr. Sheldon Cohen tarafýndan 334 yetiþkin üzerinde yapýlan araþtýrmada, deneklere soðuk algýnlýðý benzeri semptomlara yol açan virüsler içeren burun damlalarý verilmiþ. Araþtýrma sonucunda, “mutlu deneklerin” soðuk algýnlýðý kapma olasýlýðýnýn düþük olduðunu, hastalýðý kapanlarda da semptomlarýn daha az þiddetli olduðu görülmüþ.

 

Mutlu olmanýn aslýnda sadece zihnimizle ilgili bir durum olduðunun farkýnda mýsýnýz? Bana inanmýyor musunuz? Çocukken hepimizin korktuðu diþ doktoru ziyaretlerini hatýrlayýn. Diyelim doktorunuz çocuk ruhundan anlayan bir kiþiydi ve diþinizi tedavi ederken size güzel hikayeler anlattý, rahatlamanýzý saðladý. Fiziksel olarak diþ hekiminin koltuðunda olmanýza raðmen, artýk korkmuyordunuz ve zihinsel olarak daha mutlu bir yerdeydiniz.

 

Mutluluðumuzu dýþ koþullara baðladýðýmýzda aslýnda mutsuzluða davetiye çýkarýyoruz demektir. O çok istediðimiz kýrmýzý elbiseyi alýnca, okulu bitirince, ya da iþ yerinde terfi edince çok mutlu olacaðýmýzý zannederiz oysa ki bu mutluluklar sadece anlýksal mutluluklardýr. Biz her zaman mutluluðu varýlacak bir durak olarak görüyoruz. Oysa mutluluk yolculuðun ta kendisidir.

 

Mutluluk pozitif ve negatif düþüncelerimiz arasýnda gidip gelen bir seçimdir. "Ben çok þiþmaným, kendimden nefret ediyorum" dediðimizde mutsuzluða yelken açýyoruz demektir. "Kilo vermek istiyorum, doðru diyetisyene danýþarak bunu yapacaðýma inanýyorum" yapýcý ve bizi mutlu eden bir düþüncedir. 

 

Peki kendimizi daha mutlu hissetmek için neler yapabiliriz?

 

1- Ýyimser olun:

Yale Üniversitesinden Dr. Becca Levy tarafýndan yürütülen araþtýrmalar sonucunda; olaylara iyimser bir þekilde yaklaþmanýn, saðlýk üzerinde sigarayý býrakmak ve düzenli spor yapmak kadar olumlu etkisi olduðu ortaya çýktý. Ayrýca olumlu bir bakýþ açýsýna sahip olmanýn, insan saðlýðý üzerinde düþük tansiyon ve kolesterolden de daha etkili olduðu tes­pit edildi. Psychology Bulletin Journal’da yayýnlanan bir araþtýrmaya göreyse iyimser olmak kalp saðlýðýný koruyor. Siz o kadar da iyimser bir insan deðilseniz kendinizi bu konuda geliþtirebilirsiniz. Nasýl mý? Kýrtasiyeciden kendinize beðendiðiniz bir defteri alýn. Bu sizin “Ýyimserlik Defteriniz” olacak.

 

Her gün beþ, on dakika boyunca defterinize baþýnýza gelen güzel olaylarý, þükredeceðiniz konularý yazýn. Týpký Julia Andrews’in The Sound of Music filminde söylediði “My Favorite Things" þarkýsý gibi, günlüðünüze sizi mutlu eden, en sevdiðiniz þeyleri not edin. Kendinizi kötümser hissettiðiniz zamanlarda günlüðünüze bakarak hayatýnýzdaki güzellikleri, þükredeceðiniz olaylarý kendinize hatýrlatýp gününüze daha iyimser bir þekilde devam edebilirsiniz. Þükredecek bir þey her zaman vardýr. Yeter ki dünyaya þükran dolu gözlerle bakmasýný bilin.

 

2- Pozitif duygular uyandýran müzikler dinleyin:  

Müziðin iyileþtirici etkisi Antik Çaðlardan beri bilinen bir gerçek. Ancak müziðin etkisinden maksimum þekilde yararlanmak için doðru müzik türlerini seçmeliyiz. 

 

Yapýlan bir araþtýrmaya göre hergün müzik dinlemek stresi azaltýyor. Yine ayný araþtýrmada müzik dinleyenlerin daha pozitif duygulara sahip olduðu belirtiliyor. Ancak bu araþtýrmanýn sonucuna göre, her müzik ayný etkiyi yapýyor diyemeyiz. Örneðin araþtýrma heavy metal tarzý müzik dinleyenlerin öfke seviyesinde bir artýþ olduðunu ortaya çýkarmýþ. Müzikten pozitif etki almak için, insana pozitif hisler veren müzikleri dinlemek en iyisi. 

 

Pozitif, neþeli müziklerin bedenimize de iyi geldiðini bir baþka araþtýrma ortaya çýkarmýþ. Maryland Medical Center araþtýrmacýlarýnýn sonuçlarýna göre, müzik ve kalp saðlýðý arasýnda bir iliþki var. Araþtýrmacýlar, neþeli müzik dinlemenin kan damarlarýna daha fazla kan akýþýný saðladýðýný bulmuþlar. Neþeli müzik dinleyen insanlarýn kan akýþýnýn % 26 arttýðý gözlenirken, endiþe ve korku içeren müzik dinleyenlerde bu oranýn sadece % 6 olduðu saptanmýþ. 

 

Müzik zevkimiz ne olursa olsun, müziðin iyileþtirici etkisinden yararlanmak ve kendimizi daha mutlu hissetmek için kendi zevkimize uygun müziklerin yaný sýra, her gün neþeli müzikler de dinlemeyi ihmal etmeyelim.

 

3- Affedin

Baþlýðý okuyunca hemen þimdi mutlu olmanýn yollarýndan biri affetmek nasýl olur dediðinizi duyar gibiyim. Benim de size cevabým “neden olmasýn?” olacak. Harvard Üniversitesi tarafýndan yapýlan bir araþtýrmaya göre affetmek vücudu birçok hastalýktan koruyabiliyor. Araþtýrma, birini affedememenin vücuda verdiði zararlarý þöyle sýralýyor: "Kalp hastalýklarý, nörolojik bozukluk ve hafýza kaybý riski büyür. Kortizol hormonu seviyesi artar." Bu hormonun artmasý baðýþýklýk sistemi bozukluklarý baþta olmak üzere, þeker hastalýðý, yüksek tansiyon gibi hastalýklara sebep olabilir. Amerika’da 1423 kiþi üzerinde yapýlan bir baþka araþtýrma ise affetmenin mutlu hissetmek ve ruh saðlýðý üzerinde önemli etkileri olduðunu ortaya çýkarmýþtýr. Amerikan Psikoloji Derneði (American Psychological Association) tarafýndan Birleþmiþ Milletler’de yayýnlanan “Affetme” raporu da affetme eyleminin insaný mutlu ettiðini ortaya koyuyor.

 

Size hata yapmýþ, mutsuz etmiþ o insaný ya da insanlarý affetmemek için haklý nedenleriniz olduðuna eminim. Ama onlarý affetmemek saðlýðýnýzý tehlikeye atacak bir boyuta gelmiþse ya da sizi mutsuz ediyorsa, kendinize kötülük yapmýyor musunuz sizce? Evet affetmeyerek kendinizi sabote ediyorsunuz. O kiþiyi ya da kiþileri her düþündüðünüzde geriliyorsunuz, bu gerilimi vücudunuz ve ruhunuzda hissediyorsunuz.

 

Gelin bugünden itibaren ruhunuza ve bedeninize bir iyilik yapýn. O bir türlü affedemediðiniz kiþi ya da kiþileri affedin. Her ne kadar affetmek kolay bir eylem olmasa da özgürleþmek için gerekli olduðu yadsýnamaz. Çoðu insan affetmenin, nefret ettiði kiþiyi suçsuz ya da haklý bulduðu anlamýna geleceðini sanarak affetme eyleminden kaçýnýr. Oysa affederek, içinize ferahlýðý davet ederek, kendinizi çok daha mutlu hissedecek ve saðlýðýnýzý koruyacaksýnýz. 

 

Bizi, affetme eyleminden alýkoyan nedenlerden bir diðeri de affedeceðimiz kiþiyle yüzleþmek istemememiz olabilir. Bir insaný affetmek istiyorsanýz illa onunla yüzleþmenize ve onu affettiðinizi söylemenize gerek yok. Bunu kendi içimizden de yapabiliriz. Nasýl mý? O insana hiç göndermeyeceðiniz bir mektup yazarak. Evinizin en sevdiðiniz köþesine oturun. Eðer seviyorsanýz yanýnýza bitki çayýnýzý ve de mektubunuzu yazmak için kullanacaðýnýz kaðýt, kalemi alýn. Önce çayýnýzdan bir yudum, sonra da derin bir nefes aldýktan sonra affetmek istediðiniz kiþiye karþý duyduðunuz bütün hisleri yazmaya baþlayýn. Þu an karþýnýzda olsaydý ona neler söylerdiniz? Onu neden bir türlü affedemiyorsunuz? Bunlarýn hepsini yazýn. Ýçinizdekileri iyice döktüðünüzden emin olduktan sonra, yazdýklarýnýzý okuyun.

 

Bu yakýcý hisler size kendinizi nasýl hissettiriyor? Affedememe duygusunu vücudunuzun hangi bölgesinde hissediyorsunuz? Evet size haksýzlýk yapýldý, evet o kiþi canýnýzý çok acýttý. Ama siz bu kötü hislerle yaþamaya devam etmek istediðinizden emin misiniz? Eðer affetmeye hazýrsanýz egzersizimizin ikinci kýsmýna devam edebilirsiniz.

 

Ýlk önce yazdýðýnýz mektubu bir kez daha okuyun ve yýrtýn. Þimdi sýra ikinci bir mektup yazmaya geldi. Bu mektupta affetmek istediðiniz kiþiye onu affetme nedenlerinizi yazýn. Mektup þu þekilde olabilir: “Seni affetmek istiyorum çünkü seni affetmeyerek, artýk kendime zarar vermek istemiyorum.” “Seni affetmek istiyorum, çünkü affetmemek yüreðime aðýr geliyor ve ben artýk kendime daha ferah bir hayat yaþatmak istiyorum “. Mektubunuz bitince derin bir nefes alýn ve o kiþiyi affetme düþüncesine kendinizi yavaþ yavaþ alýþtýrýn. Bu sadece bir baþlangýç. Uzun süredir affedemediðiniz bir kiþiyi, sadece bu egzersizi yaparak affedemeyebilirsiniz. Her þey gibi affetmek de zaman alacaktýr. Ancak hiç olmazsa artýk affetme yolculuðuna doðru bir adým attýnýz. Kendinizi tebrik edin lütfen.

 

Evet, mutlu olmak için verdiðim diðer iki öneri, affetmeye oranla daha kolaylar. Siz listemizden, size þu an en uygun olanýný alýp, kendinizi daha mutlu hissetmeye baþlayabilirsiniz. Sorularýnýz için e-posta adresim rsolaker@gmail.com

Bir sonraki yazýmýzda görüþünceye dek, sevgiyle kalýn.  

 

Rana KUTVAN

03.12.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.