Ağaçta ceviz derede balık kalmadı

21 Temmuz 2013 14:30 / 1716 kez okundu!

 


İzmir’in içme suyunu sağlayan barajlar havzasında, kente yaklaşık 20 km uzaklıkta 2 yıldır faaliyetini sürdüren Efemçukuru Altın Madeninin yakınındaki köylüler yine eylem yapacak. Derelerin suyunun kesildiğini, balıkların öldüğünü ve ağaçların kuruduğunu belirten köylüler, altın madeninin yaşamlarını çekilmez hale getirmesinden şikayetçiler.

Altın madeni yakınlarındaki Kavacık köyü Muhtarı Şinasi Köse, geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptıkları eylemin bir benzerini yine yapacaklarını söyledi. “Geçen seferkiyle aynı sorunlarımız devam ediyor” diyen Köse şunları anlattı; “Daha bugün derede balık ölümleri olduğunu söyledi bir köylümüz. Fotoğrafını çekmesini istedim. Aşağıdaki derede balık kalmadı zaten. Maden çalışmaları nedeniyle sular yer değiştirince dereler kurudu. Bütün balıklarda öldü. Ayrıca iki yıldır ceviz, badem ve armut ağaçları da kurumaya yüz tuttu. Özellikle armut ağaçlarında aşırı kuruma var. Bademlerin de içi boş. Ayrıca maden sondajlarının olduğu alanlarda çamlarda da kuruma başladı.” Şu an için üzüm bağlarında bir zararın oluşmadığını söyleyen Köse, “Biz araştırdık en dayanıklı bitkiymiş üzüm asmaları. En son bağlara gelir dediler” diye konuştu.

MUHTARI MADEN Mİ BELİRLİYOR?

Yerel bir gazetede bir süre önce çıkan; kendisi ve Efemçukuru köyü muhtarının ortak şirket kurduğu ve madene iş yapmaya başladığı haberinin gerçek olmadığını belirten Şinasi Köse, “Köylülerle beraber kurduk şirketi ama madene hiçbir iş yapmadık. Hatta bu şirketi kurmamız üzerine maden kardeşimi işten çıkardı, köylüleri topluyorum diye. Geçenlerde de madenle aram iyi değil diye bizim köyden çalışanları toplamış şirket müdürü. Bizim köyden 48 işçiye; “Bu Muhtar’la olmayacak. İmza toplayıp bunu muhtarlıktan almamız lazım” demiş. Köyümüzü ikiye bölmek istiyorlar. İkna edilmem için sürekli adam gönderiyorlar. Ben de köy 48 kişiden oluşmuyor, 250 hane. Bin nüfusu var, alabiliyorlarsa alsınlar, diye yanıt gönderdim. ODTÜ’de okumuş birisinin, Kanadalı maden şirketi adına böyle cahil cahil konuşması akıl mantık işi değil” dedi.

AKŞAM FİLTRELERİ AÇIYORLAR

Efemçukuru köyü Muhtarı Mustafa Özdemir, Kavacık Muhtarı’nın anlatımlarını doğrularken, madenin su arıtma filtrelerini akşamları açarak kirli suyu doğaya saldığını ileri sürdü. Özdemir, yarın saat 14.00’te madenin önünde yapacakları eyleme köylülerin de katılacağını dile getirdi.

ASİT KOKAN BALIKLAR

Kasım 2012’de madenin önünde basın açıklaması yapan Kavacıklılar, köylerinde meydana gelen hayvan ölümleri ve derelerdeki balıkların ölmesinin nedeni olarak madeni işaret etmişlerdi. Balık ölümleri ile ilgili derelerde İZSU tarafından yapılan analizlerde kimyasal madde zehirlenmeleri sonucu ölümlerin meydana geldiğine ilişkin rapor hazırlanmıştı. Raporda; Kokarpınar deresinin kollarından alınan numunelerde bazı parametrelerde değişim tespit edilirken, civa gibi ağır metallerin limit değerleri aştığı dile getiriliyordu. Ölü balıklar üzerinde 9 Eylül Üniversitesi tarafından yapılan değerlendirmede ise ölümlerin dereye salınan asitten kaynaklandığı ve balıklardan asit kokusu yayıldığı belirtilmişti.



Özer AKDEMİR


21.07.2013

Son Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2013 00:30

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.