Osman Can: 'Bir sistem var ama, bu sistem hukuk değil, hukuksuzluk sistemi'

09 Eylül 2010 23:35  

 

Osman Can: 'Bir sistem var ama, bu sistem hukuk değil, hukuksuzluk sistemi'

Çağ Hukukçular Derneği ve 'Yetmez Ama Evet Platformu' 12 Eylül anayasa referandumu öncesi Bolu'da bir panel düzenledi. Av. Mehmet Uçum'un moderatörlüğünü yaptığı panele Doç. Osman Can ve gazeteci Ergun Babahan katıldı.

Doç. Dr. Osman Can, panelde yaptığı konuşmada, "Size ait olmayan bir yargı sistemi olduğu zaman size adalet dağıtması mümkün değil." dedi. Bir sistemin oluşturulduğunu, bu sistemin hukuk devletini değil hukuksuz bir devlet anlayışını ortaya koyduğunu belirten Doç. Dr. Can, şunları söyledi: "Yargınızı demokratikleştirmedikçe hukuk devleti olamazsınız. Ne kadar çoğullaştırırsanız, o kadar adalet sağlarsınız" dedi. Osman Can ve ailesine yönelik tehditlerin artması üzerine panelin yapıldığı binada yoğun güvenlik önlemi alındı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nu da eleştiren Doç. Dr. Can, "HSYK'da bir Adalet Bakanı müsteşarı var gerisi yüksek yargıç. Ve bunların icraatları bugüne kadar açık. Darbecilerin karşısında emir komuta zinciri içerisinde çalışmış kurumlardır. Onların arşivleri açılsın o arşivlerde çok şey göreceksiniz. Sadece kendilerine ideolojik olarak yakın insanların Yargıtay'a ve Danıştay'a seçilmesinde aracı olarak çalışıyor."

Gazeteci Ergun Babahan ise; Türkiye'nin önünde önemli bir fırsatın olduğunu söyledi. Yargıtay Başkanının dün yaptığı konuşmada, yargının siyasallaştığı ve sistemin bozulma tehlikesinden bahsettiğini hatırlatan Babahan, "O da bana rahmetli İlhan Selçuk'un bir fıkrasını hatırlattı. Bektaşi elinde şarap şişesi ile giderken önüne bir dilenci çıkıyor ağzı yüzü çarpık. Bu kişi yalvarıp yakarıp sadaka istiyor. Bektaşi de şarabı uzatıyor al diyor. Dilenci haşa çarpılırım diyor. Bektaşi de çarpıl belki düzelirsin diyor. Bizim yargı sistemimizde o konumda. Bozulacak diyorlar, çarpılırız diyorlar. İnşallah 12 Eylül günü bir çarpılır da sistemimiz düzelir. Çünkü hepimizin tanık olduğu üzeri halkı, hepimiz yok sayan bir sistem." dedi.

Babahan, Türkiye kuruluşundan bu yana korkular üzerine yöneltildiğini dikkat çekti. Babahan, "Eskiden komünizm tehlikesi vardı, ardındairticatehlikesi şimdi bölücük tehlikesi var. Her türlü hak ve özgürlük talebi bastırılmaya çalışıldı. İnsanlar bunlara yürekten inandı. Çünkü korkular insanları etkileyen şeyler" diye konuştu.


FOTOĞRAF: Jale Mildanoğlu

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0