Gençlere Saldýrý

11 Aralýk 2010 18:21 / 1676 kez okundu!

 


Öðrenciler, 68'liler, düþünce özgürlüðü, þiddet konularý üstüne yazmýþ Nurettin Akbaþ... Kendi gençlik yýllarýný bugünle karþýlaþtýrmýþ ve demokrat tavrýn pozisyonunu sorgulamýþ, gençliði anlamamýzý kolaylaþtýrmaya çalýþmýþ.

----------------------------------------------------------------------------------------

GENÇLERE SALDIRI


Televizyonun karþýsýna geçtikçe öfkeleniyorum. Ýçim içime sýðmýyor. Söyleniyorum durmaksýzýn. Belleðim andan uzaklaþýyor, deðiþik anýlarý getiriyor gözümün önüne. Yaþamýmda olup bitenleri anýmsýyorum. O günlerden bu günlere yaþananlar için yapmýþ olduðum deðerlendirmelerim kývrýlýyor yerlerinden. Öfkem artýyor. Kendimi düþünüyorum 30 yýl önceki yaþta. Kýzýmý, arkadaþlarýmýn çocuklarýný... Bu gençler ülke sorunlarýyla ilgilenmiyor diye ahkâm kesen yakýn arkadaþlarýmý.

Baþbakana karþý protestodan hapis cezasý alan gençlerin haberini okumadýðýný, izlemediðini söyleyen arkadaþýma gençler hakkýnda ahkâm kesme yetkisini nereden aldýðýný soruyorum. Bir kez daha öfkemi katlýyorum.

Haber saatleri, haber dakikalarý gençlerin eylemlerine saldýrýlarla baþlýyor ve bitiyor. Baþbakan ve hükümet yetkilileri yine zývanadan çýktýlar. Geçmiþte birçok kez gördüðümüz tanýk olduðumuz "gençleri yok etme" söylemi dozunu arttýrmýþ bir þekilde sürüyor.

Baþbakan, bakanlar iktidar grubunun milletvekilleri gözle görülen, kamera ile kayýt altýna alýnmýþ gerçeklere karþýlýk gençlere yapýlanýn az bile olduðunu dile getiren söylem yoðunluðunu artýrmayý canla baþla büyük bir zevk içinde yapýyorlar.

Hýnçlarýný, kinlerini, büyük zevk içinde kustuklarýný gözlerinden, el hareketlerine, yüz mimiklerinden baþlarýný eðip kaldýrmaya kadar her kamera kaydýnda görmek olanaklý. Tümü tehdidin huþusuna kapýlýp tanrýlarý için farz olan ibadetlerini yerine getiriyorlar.

Bir insan, bir baba, diðer insanlarýn, annelerin, babalarýn çocuklarýna kendi söylemlerine karþý çýktýklarý, kendilerine muhalif olduklarý için nasýl böylesi sopalý, aþaðýlayýcý, yok edici söylemle saldýrabilir?

YÖK, 12 Eylül'ün bir ürünü olarak 29 yýl önce hortladý. O günden baþlayarak üniversitede, baþta öðrenciler olmak üzere tüm kadrolarý zaman içinde iyice öðüttü. Ortaya çýkan muhalif ses, kendi içinde bölünmüþlükleri de dikkate aldýðýmýzda bir avuç bile sayýlmayacak düzeye ulaþtý. Tahammülsüzlük azalan sayýya orantýlý olarak azalmadý aksine arttý.

Amacýn sýfýr muhalefet noktasýna ulaþmak olduðu görülüyor.

Üniversitede yýllarca hocalýk yapmýþ Burhan Kuzu “beyinsiz” anlamýna gelen sözleri çekinmeden kullanýyor.

Avrupa kapýsýnýn týklatýcýsý Egemen Baðýþ'ýn sözleri baðýþlanmaktan çok uzak. Baþbakan hakaret etmeyi, kendine laf edenlere tüm yönleri ile saldýrmayý öðrencilere karþý katmerli bir þekilde yapýyor.

Elbette iktidarýn dilbaz ve kalembazlarý da faaliyetlerine baþlýyorlar. Gazeteler, köþe yazarlarý yolu ile öðrencilere saldýrýyý aralýksýz bir þekilde yýllardýr sürüyor. 1950-60-70-80-90 ve 2000’li yýllardan, öðrencilerin sýrtýndan sopanýn eksik olduðu bir yýl göstermeniz olanaksýzdýr. Sorun sadece sopa, dayak deðil asýl sorun gençlerin tüm zamanlarda topluma oyunbozan olarak ve olumsuzluklarýn nedeni gibi hedef gösterilmeleri... Ýktidarlara muhalefet eden gençlerin düþünemeyeceðinin, toplumu insanlara yararlý uðraþlarý olamayacaðý yargýsýnýn bir eksiksiz yinelenmesi…

Gençlik bitmez tükenmez bir suç kaynaðý olarak dillendiriliyor.

Gençler yaþadýklarý topraklarda þiddetten baþka ne gördüler? Hangi gün söyledikleri konusunda "haklý olduklarýný", "isteklerinin yerine getirileceðini" duydular? Evden, sokaktan, okuldan þiddet dýþýnda ne öðrendiler.

Onlarýn zihinlerinde dolaþan, gözlerinde ýþýltý olan özlemlerine hangi gün þapka çýkarýldý? Býrakýn þapka çýkarmayý bir tane iktidar sahibi haklý olabilirler diye kaygýya kapýldý mý?

Tanýklýðým olmadý.

Herþey geç öðrenildi.

Topraklarýn düþünce, eylem potansiyelleri, yalakalýk enerjisine dönüþtürülmek üzere coplandý, sopalandý, iþkence, hapis, idam, ölüm gördü.

Ýktidar altýndaki her karýþ toprak, kuzeyden güneye, batýdan doðuya þiddeti alkýþladý, þiddete taptý, þiddeti kutsadý. Adýna sunaklar yapýp gençlerini her aþamada kurban etti.

Ýktidar yanlýsý olmayanlar da gençlerin yanýnda olmayý bilemediler ve belki de istemediler. Onlardan kendi iktidarlarýnýn gereksinimi olan damlayý alýp kendi kovanlarýnda bal oluþturmaya kalktýlar.

Evet öfkeliyim. Gençlere yapýlanlar için,

Öfkeliyim gençler için yapamadýklarýmýzdan dolayý...

Öfkeliyim yapmadýklarým için.

En önemlisi de yaþadýklarýmýzdan öðrendiklerimizi uygulayacak anlayýþ yoksunluðumuz.

Yaþamamýþ ve yaþanmamýþ gibi yaptýðýmýzda elimizde, olumsuzluk potansiyeli ile beslenen öfkeden baþka enerji türü kalmýyor.


Nurettin Akbaþ

11.12.2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.