KALEMLERE KIYMAYIN EFENDİLER

07 Şubat 2021 23:33 / 2069 kez okundu!

 

 

"Parmaklarımız kalem tutmayı unutmakta artık. Kalemleri tutmakta önemli olan başparmak şimdilerde daha çok sms yazmakta kullanılmakta cep telefonlarında. Başparmaklar oldu smsparmak.!"

Yeni yazarımız Muzaffer Narman, aramıza hoş geldi :) 

 

****

 

KALEMLERE KIYMAYIN EFENDİLER

 

Kargıdan (kamış) ya da bir kuş teleğinden yapılmış kalemler neler neler yazdılar yüzyıllardır... Ne arşivleri, kütüphaneleri doldurdular tıka basa... Bir o kadarı da çöp oldu, yok oldu, yok edildi sakıncalı oldukları düşüncesiyle, o yazılı sayfaların...

Kalem önemliydi kültür için, kayıt için, düşüncenin aktarımı, bilginin bilimin gelecek kuşaklara miras bırakılabilmesi için... Kısacası eğitim için gerekli bir araçtı bir zamanlar. Çağdaşlığın ve gelişmenin olmazsa olmazıydı kalemler. 

Kışın ceketlerin yazın gömleklerin ceplerinde yan yana dizili yerlerini alırlardı. Koldaki saat, parmaktaki yüzük kadar gerekli aksesuarlardı kalemler bir zamanlar. Şimdilerde eski itibarlarını yitirdiler... Günümüzde aranır, gerekliliği yadsınmaz bir araç olarak artık dikkate alınmıyor kalem. Kadın çantalarının dibinde hala kalemler olduğunu düşünüyorum ama o kalemlerin yazabildiği konusunda şüpheliyim. Aylardır kullanılmamaktan mürekkebi donmuştur zavallı tükenmez kalemin. 

Günümüzde teknoloji binlerce tür çeşit ve renkte kalem piyasaya sürmesine rağmen özelliğini ve gerekliliğini yitirdi kalem. Kalemin yerini bilgisayar klavyeleri, cep telefonları, sms’ler akıllı tahtalar, maus’lar, tabletler aldı. Kalemler, ne yazık ki hızla ortalıktan çekilmekte, daha az görünür olmaktalar...

Ak kağıtlarla döktüğü kara yazılardan oluşan; uzaklardaki eşe, dosta, akrabaya, askerdeki oğula yazılan mektuplar, bayram ve yeni yıl tebrikleri de kalemlerin ortalıktan yok oluşuna koşut kalktı piyasadan. Mektupları evlerimize ulaştıran nerdeyse akraba yakınlığını bize hissettiren tonton koca çantalı postacı amcalarımız da silindi ortalıktan. Şimdilerde evlerimize gelen postalar telefon faturaları ile kredi kart ekstrelerimiz, onları getiren görevliler de getirmiş olduklarının ne mene şeyler oldukları bildiklerinden midir nedir pek bizlere sezdirmeden bırakmaktalar zarfları posta kutumuza ya da apartman kapısına... Kabahat işlediklerini hissettiklerinden mi ne, görünmez haberciler gibiler artık.

Kalemlerin ortalıktan çekilmesinde öncelik dolma kalemlerdeydi. Sessizce kalktılar piyasadan yanlarına mavi mürekkep dolu şişelerini alarak. Bu güzel alımlı dolmakalemler, cepte statü göstergesi olan dolma kalemler, yerini tükenmez kalem tabir edilen oysa basbayağı tükenen mürekkebi kendinden dolu kalemlere terketti yerini. Seyrekleşti dolmakalem taşıyanlar. Teknoloji ilerledikçe türlü boya kalemleri, hazır mürekkepli çeşitli renklerde olan kalemler akın etti piyasaya. Şanslı öğrenciler hangisini alacağını şaşırdılar. Çantalar kalemlerle doldu. Gün geldi okullarda akıllı tahtalar devreye girdi. Ak tebeşirler ortadan yok oldular. Öğrenciler tabletler veya bir bilgisayar özelliğinde olan cep telefonları taşımaya başladılar. Kalemler giderek yok oldu öğrenci çantalarından.

Adres tarifi için “dur bir kalem bulayım”ın yerini “bana cepten konum at” lar aldı. Telefon numaranı söylesene ifadelerine verilen cevaplar “ben seni cepten arayayım, sen kaydedersin” oldu. İletişimin ve edebiyatın önemli unsurlarından mektupların yerini sms mesajları, whatsapp’lar, messenger’lar aldı.

Parmaklarımız kalem tutmayı unutmakta artık. Kalemleri tutmakta önemli olan başparmak şimdilerde daha çok sms yazmakta kullanılmakta cep telefonlarında. Başparmaklar oldu smsparmak.!

Ağır cezalarda ceza alanların davaları sonucu kırılan kalemler yok artık.

Okumaya pek meraklı olmayan toplumumuzun yazmaya zaten isteği çok değildi eskiden. Fakat tam da öyle olmadığını sosyal medya ortamında yazılanları görünce anlıyoruz, yanılmışız. Kalemsiz yazmaya ne çok meraklıymışız meğer. Sosyal medya ve internetteki bloglar, oluşturulan web sayfaları çalakalem (çalaklavye daha doğru olacak) yazılarla dolu. Her şeyimizi yazıyor anlatıyoruz sosyal medya da. Herkes her şeyimizi biliyor nerdeyse. Eskiden, kilitli ve anahtarı en saklanası yerde olan hatıra defterlerimize yazardık gizli anılarımızı veya aklımızdan geçenleri, o deftere yazan kalem yoldaşımız da sırdaşımızdı adeta...

Teknolojinin baskısına rağmen ben vazgeçemiyorum kalemlerimden. Bir tükenmez (artık dolmakalemim yok) kalem ile, okumakta olduğum kitapların ilginç bulduğum satırların altını çizip not yazabileceğim bir 0.5 inceliğinde  2B yumuşaklığında ucu olan kurşun kalemim cebimden eksik olmuyor.

Bence siz de vazgeçmeyin taşımaktan kalemleri. Vazgeçmeyin bulduğunuz ak sayfaya çizmekten ilginç resimlerinizi... Yazmaktan vazgeçmeyin şiirlerinizi, anılarınızı, aforizmalarınızı, taşıdığınız kalemlerle. Taşıyın kalemlerinizi bir antika eseri taşır gibi cebinizde, çantanızda.

Kalemlere kıymayın efendiler!

 

Muzaffer NARMAN

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2021 15:22

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.