MUAMMER SAKARYALI DAVASINDA YAÞAM KAZANDI

06 Mayýs 2009 13:49  

 

MUAMMER SAKARYALI DAVASINDA YAÞAM KAZANDI

"Kuzularýmýz ölüyor, sýra çocuklarýmýza gelirse" çýðlýðý hukuka uygun bulundu.

Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Þ.’nin Yaþamý savunan Ýnay Vicdan Hareketi Sözcüsü Muammer Sakarlý nezdinde tüm yaþam savunucularýný susturmayý amaçlayan davasý reddedildi.


Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Þ.’nin kiþilik haklarýnýn ihlal edildiði ve manevi varlýðýnýn zarar gördüðü iddiasý ile Ýnay Köyü Vicdan Hareketi Sözcüsü Muammer Sakaryalý’ya açmýþ olduðu 50.000 TL’lik tazminat davasýnýn 5. duruþmasý 6 Mayýs 2009 Çarþamba günü (bugün) saat 10.0’da Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi duruþma salonunda yapýldý. Hakim Ömer Kýzýlkaya tarafýndan yürütülen davanýn reddine karar verildi.

Daha önceki duruþmalarda Tüprag AÞ’nin can güvenliðinin olmadýðý iddiasý ile duruþmalara polis çaðrýlmasý talebi üzerine gerginlikler yaþanmýþ, polislerin duruþmayý izlemek isteyen köylülere çýkardýðý zorluklar köylülerin haklý tepkisine neden olmuþtu.

Dava, duruþmalarý izleyen polislerin tutanak örneði almasý, duruþma günü ve saatlerinin polislere sorularak verilmesi ve davalý avukatlarýnýn isimlerinin telsizlerle merkeze iletilmesi ile de gündeme gelmiþ, Muammer Sakaryalý’nýn avukatlarýnýn söz konusu ihlalleri Ankara Barosu Baþkanlýðý ve Adalet Komisyonu’na taþýmasýna sebep olmuþtu.

Jeoloji Mühendisleri Odasý Baþkaný Dündar Çaðlar, Çevre Mühendisleri Odasý Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, Metalurji Mühendisleri Odasý Genel Sekreteri Hüseyin Savaþ ile Davacý vekili olarak Av. Arif Ali Cangý, Av. E.Baturay Altýnok, Av. Mehmet Horuþ, Av. Alev Tetik Horuþ, Av.A.Özgür Sarýyýldýz, Av Rýza Karaman’ýn katýldýðý duruþmayý Ankara Barosu Baþkanlýðý Avukat Haklarý Merkezi de izledi.

Kýþladað’daki köylülerin, çevreyi ve doðayý tahrip eden madencilik faaliyetlerine karþý yöre halkýnýn sesi, Bergama’da baþlayan çýðlýðýn Kýþladað’daki yankýsý olan Muammer Sakaryalý’ya haksýzca açýlan tazminat davasýnýn reddedilmesi saðlýklý bir çevrede yaþama hakkýnýn savunulmasý çabalarýnýn yükseltilmesi açýsýndan son derece önemli ve olumlu bir geliþmedir. Hukukun ve bilimin üstünlüðü, kamunun yararý bir kez daha ön plana çýkmýþtýr.

Sonuç vermeyen bu susturma giriþimlerinin ve yörede yaþanan çevre ve saðlýk sorunlarýnýn araþtýrýlarak üzerine gidilmesi gerekmektedir. Benzer içerikli bir dava da geçtiðimiz günlerde TMMOB aleyhine açýlmýþ, söz konusu dava 7 Mayýs 2009 Perþembe günü (YARIN) Ýstanbul’da görülecektir.

Saðlýklý ve dengeli bir çevrede yaþam hakkýný savunan bu sesi ve bu mücadeleyi yükselteceðimizi bir kez daha vurguluyor, ülkemizde bilime ve hukuka karþý devam eden altýn madenciliði faaliyetlerine bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.

Çaðdaþ Hukukçular Derneði

TMMOB Çevre Mühendisleri Odasý

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasý

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odasý

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0