KATLEDİLEN GÜZEL TÜRKÇEMİZ

21 Şubat 2024 15:43 / 171 kez okundu!

 

 

"Bu ve diğer yanlışları her gördüğümüzde uyarmalıyız. Üşenmemeliyiz çünkü dilimiz mahvoluyor. Bugün “ilk uçuşu başarı ile gerçekleştirdi” diye yazmış büyük bir gazetenin haber sitesi. Doğrusu “başarıyla gerçekleştirdi” olacak. Yani kafasızlık illa dilden başlar. Dil yanlışsa, düşünce doğru olamaz."

 

*****

 

KATLEDİLEN GÜZEL TÜRKÇEMİZ

 

Geri zekalı yetersiz çevirmenler, güzel Türkçe'mizi katlediyor.
Türkçe bilmeyen haberciler de bunu fazlasıyla yapıyor. Medya patronları ucuz ve kifayetsiz çevirmenler kullanıyor. Bunun sonucunda rezil bir “çoğul” kullanımı yaygınlaşıyor. Örneğin “İngiliz uçakları geliyordu” yerine İngiliz uçakları geliyorlardı” diyor. İngilizcede “were coming” dediği için Türkçede de “geliyorlardı” diye çeviriyor, kirletip batırıyor. Her gün binlerce örneğini görüyoruz bu şuursuz garabetin. Daha neler nelerle karşılaşıyoruz. Gürcistan ile Georgia eyaletini karıştıranlar mı istersiniz, division (tümen) yerine bölük diyenleri mi... Saymakla bitmez, aklı yitirmek işten değil. Uzmana para verilmeyince ucuz etin yahnisi bu kadar oluyor. Tabii, bu gerilik milli eğitimin zayıflığını da gösteriyor. Ne dil, ne tarih, ne coğrafya bilmiyorlar. Zaten Türkçe bilmeyen yabancı dili de doğru dürüst öğrenemiyor. Afrika’da ve Asya’da en kötü dil öğrenimi bizde çünkü önce kendi diline vakıf değil.
...

Bu ve diğer yanlışları her gördüğümüzde uyarmalıyız. Üşenmemeliyiz çünkü dilimiz mahvoluyor. Bugün “ilk uçuşu başarı ile gerçekleştirdi” diye yazmış büyük bir gazetenin haber sitesi. Doğrusu “başarıyla gerçekleştirdi” olacak. Yani kafasızlık illa dilden başlar. Dil yanlışsa, düşünce doğru olamaz. Adam yayın yapmak için milyonlarca yatırım yapıyor, sonra üç kuruş vermemek için dil uzmanlarından yararlanmıyor. Ayıbın dibi budur. Televizyon programlarında geçen altyazıların yarısından fazlası hatalı. Böyle olmaz. Uyarmamız gerekir. Dilini korumayan geleceğini koruyamaz. Herkesten hassasiyet bekliyoruz.

 

Mehmet Tanju AKAD

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.