Kriz çocuk yetişkin ayırmadı

14 Haziran 2009 02:45  

 

Kriz çocuk yetişkin ayırmadı

Kriz, başta kızlar olmak üzere çok sayıda çocuğu işçiliğe itiyor. Dünyada 218 milyon çocuk işçi olduğunu belirten ILO, çocukları korumak için ebeveynlere iş yaratacak, sosyal koruma getirecek politikalar öneriyor

Küresel kriz nedeniyle başta kız çocukları olmak üzere çok sayıda çocuk, çalışmak zorunda kalıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bu yıl daha fazla risk altında bulunmaları nedeniyle kız çocuklarının durumuna dikkat çekti ve küresel krizin başta kız çocukları olmak üzere artan sayıda çocuğu, çocuk işçiliğine ittiği uyarısında da bulundu.

Örgüt, son dönemde yapılan küresel tahminlere göre, çocuk işçi sayısında düşüş olmasına rağmen krizin bu gelişmeyi erozyona uğrattığını da belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ile 182 Sayılı Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi'nin kabul edilmesinin 10. yıldönümünü kutladı.

Bu çerçevede, ILO merkezinin bulunduğu Cenevre'de Genel Direktör Juan Somovia'nın da katıldığı etkinlikler yapıldı.

En kötü biçimde çalıştırılıyor
ILO konuyla ilgili yayınladığı raporda, pek çok ülkede okula gidecek çocuk tercihi yapılırken önceliğin erkek çocuklara verildiği belirtildi.

Raporda, bu tercihin kriz döneminde kızların okuldan alınarak işçiliğe zorlanma tehlikesini ortaya çıkardığına dikkat çekildi.

Kriz döneminde milli eğitime ayrılan kaynağın küçülmesinin de çocuk işçi sayısında artışa yol açtığının vurgulandığı raporda, 218 milyon çocuk ve 100 milyon kız çocuğunun, çocuk işçi durumunda bulunduğu tahminine de yer verildi.

Çocukların pek çoğunun 'çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri' olarak kabul edilen işlerde çalıştırıldığının belirtildiği raporda,

"Kızları ve tüm çocukları çocuk işçiliğinden korumak için ebeveynlere iş yaratacak, sosyal koruma önlemleri getirecek ve böylece onların çocuklarını okullarında tutmalarına yardımcı politikalar izlenmelidir. Kız ve erkek çocukları için temel eğitim sağlanması çözümün bir parçasıdır" önerisinde bulunuldu.


Eğitim çözüm olabilir
ILO raporunda, yoksullukla mücadelenin etkin yolu olarak kız çocuklarının eğitimine yatırımın önemi vurgulandı.

Ayrıca, eğitimli kız çocuklarının daha çok kazandığı, daha geç evlendiği, daha az, daha sağlıklı çocuk sahibi ve evdeki kararlarda daha etkili olduğu belirtildi.

Raporda, eğitimli annenin çocuklarının eğitim almasını sağladığı vurgulanarak, bunun da gelecekte çocuk işçiliğinin engellenmesine katkıda bulunduğuna dikkat çekildi.

TÜRK-İŞ ENDİŞELİ
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, çocukların bu dönemlerini iş yerlerinde ya da sokaklarda çalışarak değil, eğitim alarak ve oyun oynayarak geçirmeleri gerektiğini söyledi. Kumlu, özellikle son dönemde Türkiye'de çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda bir dizi proje gerçekleştirildiğini hatırlatarak,

"Gerek bu projelerle, gerekse ILO ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz IPEC Programı'yla çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda oldukça önemli ilerlemeler kaydettik. Ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle çocuk işçiliğinde yeniden bir artış yaşanmasından endişeliyiz" dedi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0