Kokuyorsa pistir herhalde...

02 Temmuz 2008 00:53  

 

Kokuyorsa pistir herhalde...

Bu hafta ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü yetkililerinin yaptığı açıklamada "Körfez'de kolları sıvamazsak, İzmir, liman değil kara kenti olacak" deniyor. DEÜ, körfezde tehlike çanları çaldığına dair uyarısı, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından son dört yıl boyunca sürdürülen Körfez Araştırmasının çarpıcı sonuçlarına dayanıyor.



BİLİMSEL ÖNERİLER DİKKATE ALINMALI

DEÜ Rektörü, Prof.Dr. Emin Alıcı, İzmir'in bir liman kenti olarak kurulduğunu ve varlığını limana borçlu olduğunu söyledi. Körfezin temizlenmesi konusunda Belediye ile dört yıldır çalıştıklarını ve hazırlanan raporun Belediye'ye teslim edileceğini anlatan Prof.Dr.Alıcı, İzmir Körfezi'nin doğal akıntı ile temizlenmesi için bilimsel önerilerin dikkate alınıp uygulanması gerektiğini ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Belediye'nin ortaya çıkacak projenin maliyetini karşılayabilecek düzeyde olduğunu ifade ederek, körfezin temizlenmesine öncelik verdiklerini vurguladı. Kocaoğlu, "Uygulamaya yönelik çalışmalarda radikal çözümler yer almalıdır. İzmir'i gelecek kuşaklara bir liman kenti olarak bırakmak için çalışmalarımızı hızlandırmalıyız" şeklinde konuştu.


Aziz Kocaoğlu, "Elde edilen bilimsel çalışma en kısa sürede hükümetin ilgili birimleri, odalar, sivil toplum örgütleriyle tartışılmalı, ana eksende mutabık kalındıktan sonra yaşama geçirilmesi için projelendirimelidir" dedi.



DÖRT ADIMDA HIZLA TEMİZLİK

DEÜ Rektörü, Prof. Dr. Emin Alıcı'ya göre, İzmir Körfezi'ni hızla temizleyecek dört temel proje şunlar:


1- Yenikale geçidi enlemesine genişletilmeli (akıntıyı rahatlatmak üzere).


2- Dalyan duvarından sonra akıntıyı engelleyen set yıkılmalı.


3- Ragıp Paşa Dalyanı bölgesi, kanallarla derinleştirilmesi! (yine akıntıyı rahatlatmak üzere).


4- Jeofizik çalışmalar sırasında bulunan batıklar, su akışını engelledikleri için çıkarılmalı.



FiKRET KARAGÖZ-İPEK ŞARLIOĞLU

Taraf Gazetesi

02.06.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0