Kekik Toplayan Köylüler Hangi Savaþýn Þehitleri?

29 Haziran 2010 17:22  

 

Kekik Toplayan Köylüler Hangi Savaþýn Þehitleri?

Demek ki, güvenlik kuvvetlerinin kendi gölgelerine kurþun sýkacak kadar sinirleri gerilmiþ. Devletin görevlisi bu þekilde belki düþünebilir, ama bu þekilde hareket edemez. Vatandaþýnýn güvenliðini korumakla yükümlü güvenlik görevlisi sýfatýný kaybetmiþ olur ki, bu çok tehlikeli bir süreç.

Hassa ilçesinde önceki gün çok vahim bir olay sonucunda, iki yaþlý vatandaþýmýz öldü, biri yaralý biri de kayýp.

Ajanslar önce haberi "PKK Köylülere saldýrdý iki köylü öldü, biri yaralý" olarak dünyaya duyurdu. Ama yaralý olarak MKÜ (MUstafa Kemal Üniversitesi) Araþtýrma hastanesine kaldýrýlan Mehmet Sak, hasta yataðýndan konuþunca olayýn gerçek yüzü anlaþýldý.

Ve olayýn çok ciddi bir skandal olduðu ortaya çýktý.

Akþam evlerine ekmek götürmek için, köylerinin hemen yaný baþýndaki daðlýk kesime, sabah saatlerinde kekik toplamaya giden ve yaþlarý 60 civarýnda olan dört köylü vatandaþýn üzerine askerler kurþun yaðdýrýyor. Ýki vatandaþ olay yerinde can veriyor. Diðer vatandaþýmýz hastanede can çekiþiyor, biri de hala kayýp. Sað mý, diri mi belli deðil.

Buna benzer bir olay Avrupa Birliði'nin herhangi bir ülkesinde meydana gelse. Baþbakan ve Hükümet yarým saat sonra istifa ederdi.

Devletin valisi yazýlý açýklama yapýyor: "Dur ihtarýna uymadýlar, kaçmaya çalýþtýlar, üzerlerinde kimlikleri yok."

Devletin resmi ajansý AA ve Gazeteler olayý "yanlýþ ateþ açýldý " þeklinde kamuoyuna duyuruyor.

Ne kadar acý deðil mi?

Demek ki; devlet yetkililerinin biz vatandaþlarýna bakýþ açýsý bu kadar basit ve de bu kadar önemsiz.

Þu inanýlmaz tesadüfe bakýn.

Hasada bu olayýn olduðu saatlerde, Hatay Valisi, Baþarýlý Güvenlik kuvvetlerine baþarý plaketi daðýtýyordu.

Ýl Jandarma komutaný ve Ýl Emniyet Müdürü, Valilik brifing salonunda terör örgütüne karþý son bir yýlda yapýlan operasyonlar hakkýnda ayrýntýlý bilgiler veriyordu.

Ve bu brifingden sonra altmýþa yakýn güvenlik görevlisi takdir belgelerini alýyordu.

Hassa'da öldürülen iki yaþlý vatandaþla ilgili ne devletin valisi, ne de herhangi bir kimse "soruþturma açtýk olayý araþtýrýyoruz " þeklinde þu saate kadar herhangi bir açýklama yapmaya gerek duymadýlar..

Bu güne kadar benzer olaylarda yapýlan rutin açýklama ve kliþe sözler "dur ihtarýna uymadý, kaçmaya çalýþtý", ateþ açýldý, öldüler. Bir de "kimlikleri üzerlerinde yokmuþ"

Vali Lekesiz'in valilik internet sitesinden yaptýðý bu açýklama, öyle sanýyorum ki, çok sayýda ciddi basýn kuruluþunu hayrete düþürmüþtür.

Devletin ayýbýný örtmeye dönük bu açýklamada, bir tek þu eksik. TV spikerlerinin her operasyondan sonra söyledikleri " ateþe karþý ateþle karþýlýk verdiler" þeklindeki kliþe sözler eksik.

Eðer kekik toplayan köylüler yaþýný baþýný almýþ insanlar olmasa idi, belki de bu tür suçlamayla yüz yüze kalacaklardý.

Amanos daðlarýnda terör örgütüne karþý operasyon yapan güvenlik kuvvetlerinin ruh halini anlama açýsýndan bu olay ibret vericidir.

Demek ki güvenlik kuvvetleri, kendi gölgelerine kurþun sýkacak kadar, sinirleri gerilmiþ durumda. Ýnsan olarak kim olursa olsun benzer þekilde hareket eder þeklinde düþündüðünüzü tahmin ediyorum.

Ancak devletin görevlisi bu þekilde belki düþünebilir, ama bu þekilde hareket edemez. O zaman devletin güvenlik görevlisi olmaktan çýkar. Bu þekilde düþünen ve düþündüðünü yapan güvenlik görevlisi, vatandaþýnýn güvenliðini korumakla görevli devletin güvenlik görevlisi sýfatýný kaybetmiþ olur ki, bu çok tehlikeli bir süreçtir.

Devletin güvencesi altýnda olduðunu sanan kekik toplayýcýsý yaþlý köylüler , güvenlik görevlilerinin operasyon anýndaki gerginliðini anlamadýklarý için yada düþünemedikleri için öldüler.

Devletin valisi, Jandarma komutaný ve Emniyet müdürü ölenlerin yakýnlarýna baþsaðlýðý dilemek için Hassa ilçesine gittiler.

Belli ki, ölen yaþlý vatandaþlarýn çocuklarýna , geride kalanlarýna baþ saðlýðý dileyip, üzüntülerini paylaþacaklar.

Devlet adýna insaný bir görev.

Ama ben merak ediyorum. Kekik toplamak için daða çýkan ve askerin kurþunlarý ile can veren yaþlý köylülerimiz "þahadet mertebesi"ne erecek mi?

Ve daha da önemlisi, bu olay bu þekilde kapanýp gidecek mi?

Bu yaþlý kekik toplayýcýsý köylüler hangi savaþýn þehitleri? (FL/EK)
___________________________________________________
* Ferit Lif: Hatay Denge Gazetesi Yayýn Yönetmeni

Bianet

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0