İzmirliler, Körfez'le yeniden barışmalı - Milliyet/EGE

09 Temmuz 2008 02:28  

 

İzmirliler, Körfez'le yeniden barışmalı - Milliyet/EGE

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Körfez’in kirlilikten kurtarılmasının yanı sıra turizm açısından cazibe merkezine dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş; dev yolcu gemilerinin kullanacağı kruvaziyer limanı, İnciraltı’nda yapay ada, Körfez’in iki ucunu birbirine bağlayan köprü ve Pasaport’ta dalgakıran gibi projelerle İzmir Körfezi’nin yepyeni görünüme kavuşabileceğini dile getirdi. Demirtaş, “Denize ve Körfez’e küsmüş olan İzmirlileri, yeniden denizle barıştırmalıyız” dedi.


Ekrem Demirtaş, İTO olarak, yıllardır Körfez’in kirlilikten kurtulması, İzmir’in bir deniz kenti olması için projeler hazırladıklarını hatırlattı, bunları ana hatlarıyla şöyle sıraladı: “Alsancak Limanı, 3. kuşak gemilere de hizmet vermeli. Bunun için Yenikale geçişinden başlayan ve limanda son bulan 11 kilometre uzunluğunda, 250 metre eninde, 14 metre derinliğinde su kanalı oluşturulmalı. Mavişehir villalarının bittiği alanda marina inşa edilmeli. İnciraltı-Çiğli, Körfez’den tünel ve viyadüklerle birbirine bağlanmalı. Bu yöndeki projeyi, Ulaştırma Bakanlığı’na sunduk. Körfez’in dip akıntılarını engellemeyecek, doğal döngüye zarar vermeyecek şekilde bir ada oluşturulmalı. Burada rekreasyon alanları ve plajlar yapılmalı.


Ayrıca İzmir’le bütünleşecek simge yapı inşa edilmeli. Çiğli’deki kıyı alanları, delta özelliği bozulmadan botanik bahçesi, tema parkı ve rekreasyon alanı şeklinde kurgulanmalı. Bu alanlar, Sasalı’ya yapılan Doğal Yaşam Parkı’yla ilintilenmeli. Körfez’in güneyindeki İnciraltı balıkçı barınaklarından biri de marina olarak kullanılmalı. Üçkuyular Vapur İskelesi alanına yeni ve modern kruvaziyer limanı yapılabilir. Odamızın gündeme getirtiği Pasaport Limanı Dalgakıran Projesi gerçekleştirilmeli. Dalgakıranda ve Pasaport İskelesi’nde akvaryum, deniz müzesi, yüzer gösteri havuzu, ışık ve su oyunları, yat limanı, yat fuarı, yüzer amfitiyatro, kafe, bar, restoran, yürüyüş yolları, seyir ve gösteri terasları, butik otel gibi fonksiyonlar yer alacak.”



İzmir Kıyıları Master Planı şart

Körfez’de denize girilen günlerin siyah-beyaz fotoğraflarda kaldığını belirten, kafalarda ‘kirli Körfez’ imajının oluştuğunu vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: “İzmirlilerin yeniden denizi kimliklerinin bir parçası olarak hissetmeleri gerek. Bunun için Körfez’in geleceği garanti altına alınmalı. Gemiler, limana sorunsuz ulaşmalı. Deniz ulaşım ağı güçlendirilmeli. Kentlinin denizle buluşmasını sağlayacak imkanlar yaratılmalı. Deniz sporları yaygınlaştırılmalı. Tüm bunlar için İzmir Kıyıları Master Planı yapılmalı.”



Milliyet EGE

09.07.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0