'İzmirliler Aliağa’ya termik santral yapılmasını yine engelleyecek'

01 Nisan 2012 14:14  

 

'İzmirliler Aliağa’ya termik santral yapılmasını yine engelleyecek'

"İzmirliler Aliağa’ya termik santral yapılmasını yine engelleyecek ve Türkiye’ye örnek olacak"

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin birlikte düzenlediği Demokrasi ve Ekoloji Forumları’nın İzmir ayağı Cumartesi günü (31 mart) gerçekleştirildi. EDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Asena ile Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin konuşmacı olduğu foruma katılım yoğundu.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin birlikte düzenlediği Demokrasi ve Ekoloji Forumları’nın İzmir ayağı Pazar günü gerçekleştirildi.

Yeşiller Partisi ve EDP örgütlerinden çok sayıda partilinin yanı sıra parti dostlarının da katıldığı ve Tepekule Kongre Merkezi’nde yapılan Demokrasi ve Ekoloji Formu’na EDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Asena ile Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin konuşmacı olarak katıldılar.

Kolaylaştırıcılığını Vezzan Karabulut ile Efe Göktoğan’ın yaptığı forumda ilk sözü EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı aldı ve Yeşiller Partisi ile eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojik bir siyasallaşmanın kurulması gibi bir amaçla yola çıktıklarını vurguladı. Son dönemde Türkiye’de gelişen siyasi olayların bir değerlendirmesini yapan Cangı, KCK tutuklamalarının hesaplı bir öç alma haline dönüştürüldüğünü, bunu yeni Kürt stratejisinin takip ettiğini ve Newroz kutlamalarında yaşanan yasaklamalarından ardından 4+4+4 yasa tasarısını protesto edenlere polis tarafından savaş açıldığına dikkat çeken Arif Ali Cangı, bu ortamda eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasanın yapılmasının da olanaksız olduğunu belirtti.

Yeşiller Partisi İzmir Temsilcisi Efe Göktoğan da yaptığı konuşmada Başbakan’ın kendini her derde deva ve seçeneksiz bir iktidar olarak gördüğüne dikkat çekerek “AKP iktidarı benim açımdan en kötüye yakın bir yönetim gösteren bir iktidar. Tüm haklarımız birer birer elimizden alınıyor. AKP’nin bu iktidar olma şekli herkese benimsetilmeye çalışılıyor. Bu yüzden geleceğimizin de karanlık olması gündemde.” dedi.

Demokrasi ve Ekoloji Formu’na konuşmacı olarak katılan Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin Türkiye’de yeşil hareketin doğum yerinin İzmir olduğuna dikkat çekti ve “Bu hareket Türkiye’nin ekolojik mücadelesini derinden etkilemiştir” dedi. Eski Yeşil hareketten unutulmaz bir an olarak 1990’ın 6 Mayıs’ında İzmir-Aliağa arasında yapılan insan zincirini hatırlatan Ümit Şahin “Bu eylemin ardından 8 Mayıs 1990’da dönemin Enerji Bakanı, çevrecilerin baskısıyla Aliağa’daki termik santral projesinden vazgeçildiğini açıkladı. “ dedi ve bugün İzmirlilerin önünde yine aynı sınavın durduğunu söyledi. İzmirlilerin 1 milyon İzmirliyi organize ederek ve Aliağa’da yapılması planlanan 7 adet termik santrale karşı çıkarak Türkiye’ye yeniden örnek olacaklarını savunan Ümit Şahin, siyasal gelişmeler üzerinde de durdu. Şahin Yeşil hareketin sadece çevre mücadelesiyle sınırlı olmadığını söyledi ve “AKP son olaylarla KESK protesto eylemine yaptığı müdahale ve Akkuyu’daki tavrı ile ne kadar samimiyetsiz ve yalandan ibaret bir politika izlediğini gözler önüne serdi. AKP, 12 Haziran seçimlerinin ardından saldırgan bir ekonomik büyüme izlemesinin yanı sıra sürekli otoriterleşti ve bir örnek olarak Kürt sorununda çözümsüzlüğü yarattı.” dedi.

EDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Asena da konuşmasında son günlerin Türkiyesi’nin değerlendirmesini yaptı ve EDP ve Yeşiller olarak zorlu bir döneme adım atıldığını söyledi. Seçeneksizlik olgusunu kabul etmeyip arayış içinde olmanın ve seçenek yaratmanın yaşam savunucuları için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Ahmet Asena’nın bir tespiti de feminizmin olmadığı bir sol hareketten bahsetmenin bugün için olanaksız olduğuydu. 4 Nisan’da Ankara’da başlayacak dava ile 12 Eylül Darbesi’nin yargılanacak olmasının önemine de değinen Ahmet Asena “Önceleri bizi hayal görmekle suçlayanlar, bugün Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı davadan siyasi çıkarım peşindeler. Bu 12 Eylül Darbecilerinin yargılanmasının peşine düşmeseydik, ısrarcı olmasaydık, bu yargılama olmazdı. Bugünden sonra da takip etmezsek peşine düşmezsek sonuç olmaz” şeklinde konuştu. AKP’nin bugün tarihsel misyonu yerine getirdiğini savunan Asena, “AKP’nin yerine CHP de iktidarda olabilirdi. Gelinen noktada değişen bir şey olmazdı otoriterleşme açısından. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir geçiş süreci yaşanıyor. Geçiş süreçlerinde yönetenler süreci kendi istediği gibi kontrol etmek ister. Kontrol edemezse sonucun ne olacağı bilinemez” dedi.

Demokrasi ve Ekoloji Forumu’nda daha sonra katılımcılar görüşlerini dile getirdiler. E.Ü. Halk Sağlığı Ana Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Prof. Dr. Üstün Rainad, İZÇEV (İzmir Çevre Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği) Başkanı Besalet Alkaya, İzmir Roman Dernekleri Başkanı Ramadan Güldür, Av. Senih Özay, Av. Ayşen Erdoğan, FOÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk, Greenpeace’den Ezgi Yazgülü, Egeçep’ten Esin Kaya birer konuşma yaparak görüşlerini dile getirirken, forumun ikinci bölümünde katılımcıların konuyla ilgili tartışmaları ve önerileri yer aldı.

Demokrasi ve Ekoloji Formu Greenpeace’den Ezgi Yazgülü’nün 1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı Kampanyası için gönüllü olarak çektiği “Termik tehdit Aliağa” belgeselinin izlenmesi ile son buldu.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0