İzmir'de seçimin belirleyicisi, adayların hayvanlara karşı tutumu...

07 Mart 2009 01:57  

 

İzmir'de seçimin belirleyicisi, adayların hayvanlara karşı tutumu...

İzmir'de Başbakan Erdoğan'ın "Bunların köpekleri vardır, onlarla yatar, onlarla kalkarlar" şeklindeki sözleri büyük sıkıntı yarattı. 

Kentte AKP'nin belediye seçimini kazanması durumunda "Kordon'da köpek dolaştırma yasağı koyacağı" söylentisi yayıldı. Söylentiyi yalanlamak yine Başbakan Erdoğan'a kaldı. Tanınmış, doğa ve hayvan hakları savunucusu, Dünya Yalnız Bizim Değil (DYBD) Platformu kurucusu, gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ın yazılarında sık sık ifade ettiği, "Doğanın ve hayvanların ne çıkarlarını koruyacak 'sendikaları', ne haklarını savunacak 'avukatları' ne de 'oy hakları' var. Ama bunun bilincinde olan, yaşamın eşit ve adil paylaşılmasını savunan duyarlı insanların, yaşam savunucularının oy hakları' var..." şeklindeki yaklaşımı seçim sürecinde etkileyici oluyor... İzmir'deki gelişmenin yanı sıra, Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP da, Belediye başkan adaylarına, haklara saygı göstereceklerine ilişkin taahhütname imzalatmaya başladı. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Hürriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun'a yönelik "Bunların sevgili köpekleri vardır, onlarla yatar, onlarla kalkarlar. Durumları budur. Benim milletime, vatandaşıma bunu yakıştırmaya kimsenin hakkı yoktur" demişti.

Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri, AK Parti'nin yerel seçimlerdeki hedef illerinin başında gelen İzmir'de sıkıntıya neden oldu.

Kentte hayvan korumacılar ve hayvan hakları savunucuları arasında "AK Parti kazanırsa Kordon'da köpeklerimizi dolaştıramayacağız" söylentisi yayıldı. 

Söylentilerin önüne geçilemeyip AK Partide panik başlayınca, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Taha Aksoy kentte bir "köpek açılımı" başlattı. İlk adım hayvan korumacılara köpek maması dağıtmak oldu.

Başbakan Erdoğan'ın bugünkü İzmir ziyaretine de bu kriz damgasını vurdu. Erdoğan'dan önce konuşan Taha Aksoy, CHP'nin iftirayla oy toplamaya çalıştığını söyledi. 

Erdoğan da konuşmasının başında bu konuya değinerek İzmirlilere "iftiralara kanmayın" mesajı verdi:

"İzmir'deki vatandaşlarımın hayvan sevgisi konusunda bizleri damgalamaları, kusura bakmasınlar, hiçbiri bizimle hayvan sevgisi konusunda yarışamaz. Bizim bir köşe yazarıyla ilgili söylediğimiz ifadenin önünü arkasını iyi değerlendirirse bunun niçin neden söylendiği ortaya iyi çıkar"

"HAYTAP'IN BAŞKAN ADAYLARINDAN TALEP ETTİĞİ TAAHHÜTNAME"

Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP da, başkan adaylarından, yurttaşlardan oy istemeleri öncesi imzalamaları talep edilen bir "tahhütname" hazırladı.
8 maddelik taahhütname şu ifadelerle imza altına alınıyor: 

"5199 sayili Hayvanları Koruma Kanununu titizlikle uygulayacağım ve ayırım yapmadan tüm hayvanların yaşam haklarının korunmasına ilişkin konularda gönüllüler ve STK larla isbirliği içinde çalışacağım. 

Başkanliğım süresinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar doğal koşullardaki bakımevlerinde güven içinde yaşayacaklar. Kısırlastırılması gerekenlerle, hasta olan ve tedavisi yapılacaklar ise hayvan hastaneleri ve merkezlerde tedavi görecek ve rehabilite edileceklerdir. 

Başkanlığım süresince, hiç bir hayvan belediye ekiplerince zehirlenerek öldürülmeyecek, ormanlara ve dağlara atılmayacaktır...."

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0