ÝZMÝR'DE KÜRTAJ YASAÐINA HAYIR MÝTÝNGÝ: 'Kadýn düþmanlýðýna karþý sokaktayýz'

10 Haziran 2012 13:09  

 

ÝZMÝR'DE KÜRTAJ YASAÐINA HAYIR MÝTÝNGÝ: 'Kadýn düþmanlýðýna karþý sokaktayýz'

Birçok ilde olduðu gibi Ýzmir'de de kadýnlar sokaktaydý. Güvenli, eriþilebilir kürtaj hakký, yasal sürenin 12 haftaya çýkarýlmasý ve erkeklerin koruyucu yöntemler kullanmasý için merkezler açýlmasýnýn istendiði oturma eylemi üç saat sürdü. (Fotoðraflar için týklayýn)

Gönül Ýlhan

Ýzmir'de Adalet ve Kalkýnma Partisi (AKP) iktidarýnýn kürtajý yasaklamaya yönelik yasa tasarýsý çalýmalarýný protesto eden kadýnlar, 8 Haziran akþamý Lozan Meydaný'nda bir araya geldi. Birçok ilde eþzamanlý düzenlenen oturma eylemlerinde, olduðu gibi Ýzmir'de de ücretsiz, güvenli, eriþilebilir kürtaj hakký; yasal sürenin 12 haftaya çýkarýlmasýný ve erkeklerin koruyucu yöntemler kullanmasý için merkezler gibi talepler dile getirildi.

Akþamüstü saat 7 sularýnda meydaný dolduran kadýnlar, yaklaþýk yarým saat sonra "Kürtaj Haktýr, Karar Kadýnlarýn" yazýlý büyük bez pankartlarýyla Kýbrýs Þehitleri Caddesine doðru yürüyüþe geçti.

Apartmanlardan, balkonlardan destek

Trafiðe kapatýlan yolda davul ve erbane eþliðinde þarkýlar söyleyerek, sloganlar atarak yürüyen coþkulu korteji, sokaktaki ve çevre apartmanlarýn balkonlarýndaki Ýzmirliler alkýþlarla desteklediler.

Yürüyüþ esnasýnda; "Kadýn düþmanlýðýna karþý ayaða kalkýyoruz" "Kürtaj hakkýma dokunma " "Vardýk, varýz, varolacaðýz", "AKP elini bedenimden çek", "Beden benim karar benim sana ne", "Parasýz güvenli kürtaj hakký", "Kürtaj deðil Uludere cinayettir", "Kaçakçý deðiliz ço-cu-ðuz", "Tacize tecavüze kürtaj yasaðýna karþý ses çýkar", "Kadýnlar sokaða özgürleþmeye", "Benim bedenim benim kararým", "Ýnsanlýk dersinden sýnýfta kaldýk", "Ben Hüsnü Encü ilk kaçaðýmdý", "Ben M. Ali Tosun niþanlýma selam söyleyin", "Ben Zeydin Encü, güvercinlerime iyi bakýn", "Ben Özcan Uysal, bedenimin öbür yarýsý nerde" yazýlý dövizler taþýndý.

"Ýkiyüzlülüklerini ifþa ettiler"

Kürtaj Haktýr, Karar Kadýnlarýn Ýzmir Platformu adýna Derya Koptekin'in okuduðu basýn açýklamasýnda; "'Yaþam hakký" söylemiyle "cenin"i kutsallaþtýran iktidar politikacýlarý, Roboski'li çocuklarýn katlediliþinde ve Dolmabahçe'de eylem yaptýðý için polis tarafýndan tekmelenip yerlerde sürüklenen ve bebeði düþürülen genç kadýnýn durumu karþýsýnda sergiledikleri tutumla, ikiyüzlülüklerini tekrar ifþa etmiþlerdir", denildi.

"Bu yasayý bize raðmen yapamazlar" sözleriyle süren açýklamada, ayrýca, yasalaþtýrýlmaya çalýþýlan kürtaj yasaðýný protesto eylemlerinde gözaltýna alýnan tüm kadýnlarýn derhal serbest býrakýlmasý ve tüm iktidar erkeklerinin kadýnlar adýna söz üretmeyi sonlandýrmasý talep edildi.

Kýbrýs Þehitleri Caddesinde yapýlan yaklaþýk üç saatlik oturma eyleminde, eþzamanlý eylem yapan diðer kentlerle canlý baðlantý kuruldu, Amargi müzik grubunun türküleriyle halaylar çekildi. Daha sonra eyleme son verildi.

Bianet

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0