ÝSMAÝL BEÞÝKÇÝ YENÝDEN YARGILANIYOR… ARTIK YETER! EDÝ BESE!

09 Temmuz 2010 22:09  

 

ÝSMAÝL BEÞÝKÇÝ YENÝDEN YARGILANIYOR… ARTIK YETER! EDÝ BESE!

Ankara Düþünceye Özgürlük Giriþimi, 28 Temmuz 2010, Ýstanbul 11. Aðýr Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruþmasý ve bundan sonraki bütün duruþmalarýnda entelektüel dürüstlüðün ve bilim namusunun timsâli Ýsmail Beþikçi'nin ve onunla birlikte yargýlanan yazý iþleri müdürü avukat Zeycan Balcý Þimþek’in yanýnda olacaðýný duyurdu

ARTIK YETER! EDÝ BESE!

Ýktidar partisi AKP tarafýndan þaþaalý biçimde ilan edilen “Kürt Açýlýmý”nýn büyük bir fiyaskoyla duvara toslamasýnýn ardýndan, egemen sistemin her bir aksamý, yaþamý Kürtlere ve Halklarýn eþitlik ve özgürlük temelindeki kardeþliðini savunan herkese zehir etme yönünde yemin etmiþ gözüküyor.

DTP’nin kapatýlmasý, Kürtlerin seçilmiþ yerel yöneticilerinin “terör örgütü üyeliði” suçlamasýyla toplanýp naklen yayýn altýnda cezaevlerine kapatýlmasý; ilkokul çocuklarýnýn tutuklanýp örgüt üyeliði suçlamasýyla yaþlarýný aþkýn ceza talepleriyle TMK’dan yargýlanmasý; Kürt dergi ve gazeteleri üzerindeki amansýz takip, her Kürde “potansiyel terörist” muamelesi yapan zihniyetin ülkede kol gezmesi… yeni -ve korkarýz ki þimdiye dek yaþadýklarýmýzdan daha vahim- bir cehenneme doðru giden yolun döþeme taþlarýný oluþturuyor.

Üstelik bu taþlarýn çoðu, hedefte egemenlerin her vesileyle ilan ettikleri üzere PKK’nin deðil, Kürtlerin Kürtler olarak var olma haklarýnýn olduðunu gösteriyor. Bunlarýn sonuncusu, Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn, Ýsmail Beþikçi Hoca hakkýnda, Çaðdaþ Hukukçular Derneði (ÇHD) Ýstanbul Þubesi yayýn organý ‘Çaðýmýzda Hukuk ve Toplum’ dergisinde yer alan “Uluslarýn kendi geleceðini tayin hakký ve Kürtler” baþlýklý yazý nedeniyle “PKK örgütü propagandasý yapmak” savýyla dava açmasý…

Ýstanbul Cumhuriyet Savcýsý Hakan Karaali, Ýsmail Hoca’nýn bu yazýda yer alan, “Kürtler 200 yýldýr özgürlük için, özgür bir vatana kavuþmak için mücadele etmekte, bedel ödemektedir... Suriye, Ýran, Türkiye Kürtleri baskýyla, zulümle yönetmektedir... Kürtleri müþtereken baský altýnda tutan devletler her zaman politik, ideolojik ve askeri güçlerini, diplomatik güçlerini Kürtlere karþý birleþtirebilmiþlerdir. Bu müþterek denetimin hukuk, adalet yaratmadýðý, bilakis hukuk ve adalet duygularýný çiðnediði, rencide ettiði çok açýktýr. Bu baský ve zulüm süreçlerine karþý baskýya karþý direnme meþru bir hak olarak belirmektedir...” sözlerini “PKK propagandasý” olarak deðerlendirmiþ!

PKK yönetimine yönelik gözünü budaktan sakýnmayan eleþtirileri dünya alemce bilinen bir kiþiyi “PKK propagandasý”yla suçlamanýn abesliði bir yana, salt bu davanýn açýlmýþ olmasý dahi, düþünce ve ifade özgürlüðünün nasýl tehdit altýnda olduðunu somut biçimde gözler önüne sermektedir. Cumhuriyet Savcýsý’nýn cezalandýrýlmasýný istediði “örgüt propagandasý” deðil, doðrudan fikir ve ifade özgürlüðüdür; bu ise, egemenlerin baþlarý her sýkýþtýðýnda, kabul ettikleri o daracýk hak ve özgürlükler çerçevesini gözlerini kýrpmadan nasýl çiðneyebileceklerini bir kez daha -kimbilir kaçýncý kez- gözler önüne sermektedir.

Bizler, yaþamýnýn 17 yýlýný cezaevlerinde geçirmiþ, entelektüel dürüstlüðün ve bilim namusunun timsâli Beþikçi hocamýzýn aklýný ve kalemini hapis tehditleriyle kilit altýna almanýn mümkün olmadýðýný biliyoruz. Bizim itirazýmýz, 90 yýlý aþkýn süredir her baþý sýkýþtýðýnda ilk aklýna gelen önlem, aydýnlarý, ana-akým dýþýnda düþünenleri, aykýrý sesleri boðmak, zindanlara kapatmak olan bu rejimin kireçleþmiþ reflekslerine… Bu ülkenin “düþünce suçlularý” beþinci kuþaðýna eriþirken, egemenlerin hiç býkmadan, usanmadan ayný korku masallarýný anlatmalarýna… Bu ülkenin yýllardýr patlayýcý biriktiren sorunlarýna egemenlerin (kýsýr) tahayyülleri dýþýndaki her türlü alternatif önerinin tartýþmaya açtýrýlmayýþýndaki o kifayetsiz ceberutluða…

Bu nedenledir ki, yargýlandýðý her sözcük, her cümle, her satýra sahip çýktýðýmýzý, “suç”unu onurla üstlendiðimizi ve 28 Temmuz 2010, saat 09.10’da Ýstanbul 11. Aðýr Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruþmasý ve bundan sonraki bütün duruþmalarýnda Ýsmail Hoca’mýzýn ve onunla birlikte yargýlanan yazý iþleri müdürü avukat Zeycan Balcý Þimþek’in yanýnda olacaðýmýzý duyuruyoruz.


Ankara Düþünceye Özgürlük Giriþimi
Fikret Baþkaya, Sibel Özbudun, Temel Demirer, Sait Çetinoðlu, Mahmut Konuk, Ragýp Zarakolu, Attila Tuygan,...

kiþisel ve kurumsal destek için: gercekinatcidir@gmail.com


gercek-inatcidir.blogspot.com



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0