İşkenceye ilk kez müebbet

02 Haziran 2010 02:12  

 

İşkenceye ilk kez müebbet

Engin Çeber'in polis merkezinde ve Metris Cezaevi'nde "İşkence ve kötü muamele" sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin kamu görevlisi 60 sanığın yargılandığı dava 1,5 yıl süren 14 celse sonra karara bağlandı. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, olay tarihinde Metris Cezaevinde görevli olan ikinci müdür ile 3 infaz koruma memurunu müebbet hapis cezasına mahkum etti. Böylece ilk kez bir kamu görevlisi işkence dolayısıyla müebbet hapis cezası aldı.

İSMAİL SAYMAZ - Radikal


İSTANBUL - İstinye Şehit Muhsin Polis Polis Merkezi'nde ve Metris Cezaevinde gördüğü işkence sonucunda ölen Engin Çeber davası sonuçlandı. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu ile üç infaz koruma memuruna 'ağırlaştrılmış işkence' suçlamasıyla müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca iki infaz koruma memuruna ve dört polise de işkence suçlamasıyla hapis cezasına çarptırdı. Ceza alan alan kamu görevlileri meslekten ihraç edildi. Bu aynı zamanda Türkiye'de, işkence suçuna karşı verilmiş en yüksek ceza niteliğini taşıyor.

Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde 'işkence ve kötü muamele' sonucu ölmesine ilişkin 60 sanığın yargılandığı Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü 14. ve son duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, Çeber'in öldüresiye dövülmesinden sonra koğuşa girerek, "Bundan sonra sayıma kalkmayanlar böyle olur" dediği ileri sürülen Metris Cezaevi İkinci Müdürü Fuat Karaosmanoğlu ile Çeber'i döven infaz koruma memurları Nihat Kızılkaya, Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi'yi 'ağırlaştırılmış işkence' suçlamasıyla müebbet hapis cezasına mahkum etti.

Diğer tutuklu sanıklardan Yavuz Uzun ve Murat Çise ise işkence suçunu üçer kez işledikleri gerekçesiyle 90'ar ay hapise çarptırıldı. Ancak iki sanık tahliye edildi. İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi görevlilerinden Abdulmuttalip Bozyel ve Mehmet Pek adlı polisler için de 90'ar, polis Aliye Uçak için de iki yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sahve evrak düzenlediği ileri sürülen cezaevi doktoru Yemliha Söylemez de 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza alan kamu görevlileri meslekten ihraç edildi.

Jandarma Başçavuş Abdulkadir Öztekin ve iki gardiyana kasten yaralama, yedi gardiyana görevi ihmal, bir gardiyana suçu bildirmeme suçlarından beşer ay hapis cezası verildi. Bu cezalar ertelendi.

Çeber Ailesi'nin avukatı Taylan Tanay, mahkemenin tarihi bir karar verdiğini, işkenceye doğrudan katılmadığı halde gözetimi altında Çeber'e işkence uygulanan 2. Müdür Fuat Karaosmanoğlu'na bile hapis cezası verildiğini belirterek, "Bu açıdan çok tarihi bir karardır. Bundan sonra Türkiye cezaevlerinde ve nezarethanelerinde bu kadar kolay işkence suçu işlenemeyecek" dedi. Tanay, sadece, jandarmaların 'işkence' suçlaması dışına çıkarılarak, korunduklarını ileri sürdü.

Çeber, Sarıyer’de 28 Eylül 2008 tarihinde yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevi’ne götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

01.06.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0