ÝMECE EVÝ’NDEN EKOLOJÝK YAÞAM ÝÇÝN ÇAÐRI

25 Mayýs 2009 21:51  

 

ÝMECE EVÝ’NDEN EKOLOJÝK YAÞAM ÝÇÝN ÇAÐRI

Kazdaðýnýn eteklerinde yaktýðýmýz çoban ateþi büyüyorrrrr!!!!!! 

2007 yýlýnda “baþka bir dünyanýn mümkün olduðunu” sadece sözle deðil, yaþayarak da gerçekleþtirmek üzere, ekolojik köy giriþimimizin ilk ayaðý olan Ýmece Evi’ ni kurmuþtuk.
2008 yýlýna kadar geçen sürede, ekolojik tarým ve hayvancýlýk, doðal ürünler ve bu ürünlerin üretimleri ile ilgili atölye çalýþmalarý, seminerler ile aktivitelerimizi büyüttük ve yeni katýlýmlarla topluluðumuz da geniþledi. 

Bugün Ýmece Evi, 2008 Eylül ayýnda baþlattýðý vizyonu ve proje çalýþmalarýyla kendini ortaya koyan bir topluluk oldu.
Ekoköyümüz … 

Artýk ekoköy kurma giriþimimiz gerçekleþiyor.
Köyü kuracaðýmýz bölgeyi Ege’de belirleyip, ilk arazilerimizi aldýk. 

Dernegimizi kurduk

Deneyimlerimizi paylaþmak ve benzeri giriþimlere destek vermek üzere, “Ýmece Ekoköyü Doðal Yaþam ve Ekolojik Çözümler Derneði” ni kurduk. Ekoköyde yaþayanlarýn yaný sýra, Ýmece Topluluðunun bir parçasý olmak isteyenleri de dernek çatýsý altýnda buluþmaya davet ediyoruz.
Kooperatifimiz….
Mevcut Ýmece Evi-Deniz iþletmesinde ve Ekoköydeki faaliyetlerimizi kooperatif tüzel kiþiliðinde yürütmek için ana sözleþmemizi bitirmek üzereyiz.
Artýk hem yaþam, hem de ekonomik organizasyonumuz olan kooperatife üye olmak isteyen kurucu adaylarýyla kucaklaþmaya hazýrýz. 

ÇAGRIMIZ; 

Bu çaðrýmýz, eleþtirdiðimiz tüketim sisteminin dýþýna çýkmaya hazýr olanlara,
Bu çaðrýmýz, sade ve ekolojik yaþama yüzü dönük olanlara,
Bu çaðrýmýz, insanýn da doðanýn bir parçasý olduðuna inanan ve hep birlikte uyum içinde yaþamaya istekli olanlara,
Bu çaðrýmýz, evrensel deðerlere, iletiþime,dinlemeye,öðrenmeye ve öðretmeye, dayanýþmaya öncelik verenlere,
Bu çaðrýmýz, dünyada olup bitenlere sessiz, kayýtsýz kalmayanlara,
Bu çaðrýmýz, tüm deðerlerin altüst olduðu ve kaynaklarý hoyratça tüketilen gezegenimizi onaracak, her kesimden, aklý dayanýþma, kalbi sevgi ile çalýþanlara,
Bu çaðrýmýz, kariyerlerinden,statülerinden arýnýp bizimle uyumlanmaya hazýr olanlara,
Hem kendi hem de çevresindeki,ötedeki,berideki,diðeri ve baþkalarýna karþý sorumluluðunun farkýnda olanlar;
Birlikte, ekolojik, sürdürülebilir, sosyal ve ekonomik eþitliði benimsemiþ, uzlaþý ve dayanýþma içinde, “ortak karar, ortak kasa ve ortak kazan” ilkesiyle yaþanan, kendi kendine yetmeyi hedef alan, sade ve doðayla uyumlu örnek yaþam modelleri oluþturalým.
Biz, Ýmece Evi Topluluðunu oluþturanlar, bu temel amaç çerçevesinde;
Ýmece Evi Deniz ve Ýmece Ekoköyü’ nün yaný sýra Ýmece Evi Þehir yerleþimlerini de hayata geçirmek üzere çalýþýyoruz. 

Bizi bir araya getiren ve toplulugumuzun vizyonunun temelini olusturan ilke ve degerlerimiz;

Ortak karar, ortak kasa ve ortak kazan
Topluluðumuz dününü, bugününü ve geleceðini ilgilendiren konularda ve her ihtiyaç-istek belirtildiðinde ortak karar alýr. Kar amacý gütmeden oluþturduðumuz ekonomi ortak olup, her bilgi gibi ekonomi ile ilgili bilgilerde üyelerimizin her zaman ulaþabilecekleri þekilde düzenlenir.
Genellikle yemekler birlikte yenir. Yemek, grubumuzun aitlik duygusunu ve keyfini paylaþtýðý alanlardýr.
Ekonomik Baðýmsýzlýk
Her fýrsatta takas mekanizmasýný çalýþtýrarak, doðal tarým, hayvancýlýk ve diðer üretimler ile mümkün olduðunca kendine yeten bir iþleyiþin oluþturulmasý benimsenir. Diðer ihtiyaçlarýn giderilmesi için ise þehirdeki dostlarýmýzla oluþturulan ürün paylaþým aðý ile kapalý ekonomi yaratýlarak baðýmsýz bir sistem sürdürülür.
Çevreyle Uyum
Tüm faaliyetlerimizde, tüketimi en aza indirerek, yerel ve doðal ürünleri tercih ederek, atýklarý doðal olarak dönüþtürerek, çevreye zararlý kimyasal ve endüstriyel ürün ve ambalajlarý kullanmadan, doðal ve sade bir yaþam biçimi benimsenir. Ýhtiyaçlarýmýz tüketime yönelik alýþkanlýklarla deðil, bilinçle, ekolojik çözümlerle belirlenir.
Yerel ve geleneksel deðerler ile uyuma önem verilir.
Diðerlerine Saygý
Diðer insanlara (farklý kiþilik yapýlarýna, etnik ve kültürel kökenlerine, dini ve siyasi görüþlerine, geçmiþlerine ve sorunlarýna), baþkalarýnýn mülküne ve ortak mülke, tüm canlý türlerine gönülden saygý duyulur.
Yaþam alanýmýzda ki tüm nesillerin, kiþisel ve sosyal potansiyellerini yaratýcý bir þekilde geliþtirip, ifade edebilmeleri için gerekli koþullar hazýrlanýr ve desteklenir.
Toplumsal Cinsiyet ve Dezavantajlý Gruplar
Cinsiyet eþitsizliði ve psikolojik, sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlý kiþi ve gruplara duyarlýlýk esastýr. Ekoköy yerleþimimizde, kiþilerin onurlu, eþit ve saygýn bir yaþam düzeni içinde olmalarý benimsenir.
Birey Olmak ve Özgürlük
Ekoköy yerleþimcilerimiz birey olmaya ve topluluk yaþamýna ayný hassasiyet ile yaklaþýr. Topluluk yaþamý, bireylerin, duygularý, düþünceleri ve davranýþlarý ile bütünlük içinde kendilerini var etmelerini destekler. Gönüllülük temelinde bir araya gelmiþ bireylerden oluþan topluluðumuzda, kendi sosyal iþleyiþini, topluluðu gözetecek ve birliðini koruyacak biçimde sürdürür.
Duygusal Olgunluk ve Kiþisel Bütünlük
Özünde, sözünde ve davranýþlarýnda, uyum içinde olunmasý benimsenir. Ekoköy yerleþimcisi olma kararýnýn, kiþisel ve sosyal bir farkýndalýkla ve sorumluluk duygusuyla alýnmýþ, özerk bir karar olmasý beklenir.
Doðrudan Ýletiþim
Duygu ve düþüncelerin, açýk, net ve dürüstçe ifade edilmesi ve baþkalarýný kalpten dinlemek, içtenlikle anlamaya çalýþmak; aleni veya özel konuþmalarda, baþkalarýný yeren, karalayan ifadeler kullanmamak, insanlarla doðrudan yüz yüze konuþmak kabul edilir.
Sorumluluk
Eylemlerin ve hatalarýn sorumluluðunun üstlenilmesi, yapýcý eleþtirileri dinlemeye açýk olup baþkalarýna uygun dille ve saygýlý bir þekilde yapýcý eleþtiriler sunarak, kiþisel geliþime katkýda bulunulmasý beklenir.
Þiddetsizlik
Tavýr ve isteklerin baþkalarýna dayatýlmamasý; baskýcý, þiddet içeren (fiziksel, sözlü ve psikolojik) eylemlerin durdurulmasý ve bu eylemler gerçekleþtiðinde yapýlan müdahalelerin kabul edilmesi beklenir.
Sorunlarýn çözümünde diyalog, etkililik, kalýcýlýk ve uzlaþma benimsenir.
Dayanýþma
Bir ekoköyde birlikte yaþamak, herkesin gönüllü dayanýþmasýna ve açýk iletiþimine dayanýr. Bu yüzden bütün üyelerin elinden geldiðince, ortak ihtiyaçlarýn karþýlanmasý için çalýþmasý, katkýda bulunmasý beklenir.
Bilgi Paylaþýmý
Bilgi ve deneyimler, sosyal ve eðitsel bir merkez olma perspektifiyle ilgili kiþi ve kurumlarla paylaþýlýr.
Topluluðumuzda bilgi ve deneyimlerin, yerel, ulusal ve uluslar arasý sorunlarýn çözümünde etkili bir þekilde kullanýldýðý yaþam alanlarý yaratýlýr.
Toplumsal sorumluluk
Baþta Ekoköy ve yakýn çevresi olmak üzere halka halka geniþleyerek, gezegenin tümünde yaþayan canlý ve cansýz varlýklarýn evvel zamandan beri oluþturduklarý dengenin, ekosistemin korunmasý çalýþmalarýna etkin olarak katýlýp, kamuoyu oluþturarak, tehdidin ortadan kalkmasý için çaba gösterilir,
Anlaþmalara Sadakat
Üyelerimizin yaptýklarý tüm anlaþmalarda, üzerlerine düþen sorumluluðu yerine getirmeleri, yasalarýn, yönetmeliklerin, devlet kurumlarýnýn, ekoköyde yaþarken imzalanan sözleþmelerin gerektirdiði tüm sorumluluklarý üstlenmeleri, herhangi bir kamusal cezaya (trafik, maliye, çevre, vs) ya da hasara neden olduklarýnda, bunu þahsen ödemeleri beklenir.
Adanmýþlýk
Üyelerimiz tüm eylemlerinde bu ortak zeminde belirtilen deðerlere uygun davranmayý kabul ederler. 

Sevgilerimizle

Ýmece Evi Dogal Yasam ve Ekolojik Çözümler Çiftligi.
Ýmece Ekoköyü Dogal Yasam ve Ekolojik Çözümler Derneði.
Imece Ekoköyü Kooperatif Giriþimi.
www.imeceevi.org 

0286-7526043
0533-2168359
0552-4142363
0546-6335979 

imeceevi@gmail.com 

Ýmece Evi-Deniz'in adresi; 
Arýklý sahili,Kücükkuyu-Assos yolu 5.km. Çanakkale (Kuzey Ege-Kazdagý) 

Ýmece Ekoköyü'nün adresi;
Ege bölgesi. Tam adresi Eylül ayýnda sizide çaðýrýp açýklayacaðýz. 

www.imeceevi.com
www.imeceurunleri.blogspot.com
www.imecemedya.blogspot.com

Duyuru grubumuz; http://tech.groups.yahoo.com/group/imeceevi

Haberleþme grubumuz; http://tech.groups.yahoo.com/group/imeceiletisim

Üye olmakta zorlanýyorsan bizden yardým isteyebilirsin
  

Þehir baðlantýlarýmýz; 

Ýstanbul
Mustafa Ülgen 0533-7405395
Tülay Ararat 0532-2236554 

Ankara
Hatice Doðan 0534-2234945



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0