YALÇIN ERGÜNDOÐAN: Ýlerici, devrimci, demokrat, komünist, çevreci ve türcülük karþýtý

11 Eylül 2010 02:34 / 3623 kez okundu!

 


Ýllegal olarak 10 yýlý aþkýn saflarýnda bulunduðum TKP’nin 90. yaþýný deðiþik biçimde kutlamak istedim. Bu nedenle kendi küçük tarihlerimiz için de bir tür çentikler olmasý amacýyla, sýra dýþý bir arkadaþýmla ilgili sýra dýþý notlar aktarmak istiyorum.

 

 

 

 

36 yýllýk arkadaþým Yalçýn Ergündoðan'ý1974'de Ýzmir Sinema Kültür Derneði etkinlikleri sýrasýnda tanýmýþtým. Hep etkindi, hep çalýþkandý. Daha sonra da Türkiye Sosyalist Ýþçi Partisi Ýzmir Ýl örgütü saflarýnda yolumuz kesiþti.

Kendisi uzun boylu, yakýþýklý sarýþýn bir delikanlýydý o zaman… Yüzüyle Lenin gibiydi, býyýklarýyla Stalin…

Abidin Sökmen bizim gruba eðitim verirken, grupta ben Yalçýn ve kitapçý Kürt Mustafa vardý. TSÝP'in "Ýþ Ekmek Hürriyet" afiþlerini gündüz serigrafi ile üretip, gece de kendi hattýmýzda (Çankaya - Ýkiçeþmelik - Hatay Nokta duraðýna kadar) Parmaksýz Ýbo'nun da katýlýmýyla tüm caddeye yapýþtýrmýþtýk.

Ben, Genç Sosyalistler Birliði GSB'ye yönetici olarak seçilince iliþkimiz dolaylý hale geldi. Eðitim ekibimizde buluþtuk bir süre daha, eylemlerdeki kesiþmemiz, iþbirliðimiz sürdü.

ÝGD, TKP saflarýnda 1977 1 Mayýs’ýnda olaylardan sonra o hengâmede rastlantýyla karþýlaþtýk ve Taþkýþla yolundan Beþiktaþ'a birlikte yürüdük. Dolmabahçe'de barikat kuran güvenlik güçleri, üst baþýmý arayýp beni salýverdi ama onu gözaltýna aldý. Muhtemelen onun býyýklarýnýn benden daha muhteþem oluþunun da etkisi vardý bunda... Bir de elindeki megafonu da saymalýyým... Gözaltýnda haksýz yere epeyi hýrpalanýp, bizden birkaç gün sonra ancak dönebilmiþti Ýzmir'e...

O DÝSK'te çalýþýrken az görüþebiliyorduk... 12 Eylül 1980'den sonra uzuun zaman görüþemedik. Ben yurt dýþýndan izledim onun TBKP'ye katký günlerini, kendim de farklý biçimlerde destek yöntemleri geliþtirirken…

1992 sonrasýnda, 141-142'nin kalkmasýyla birlikte ülkeye 10 yýl aradan sonra geri döndüm. Bir yerlerde yine karþýlaþmaya baþladýk çünkü ikimiz de Ýstanbul'daydýk.

1996’da ben evlenirken düðünüme gelen az sayýda eski arkadaþýmdan biriydi…

22 Ocak 2007’de Hrant Dink’in cenazesinde on binlerin içinde yine rastlantýyla karþýlaþtýk ve sonrasýnda birlikte yürüdük. Bu kez birlikte yürüyüþümüz olaysýz tamamlandý.

Ben kalça kemiðimden, o kafatasýndan ameliyat olurken mesafeleri aþýp birbirimizi teknoloji yardýmýyla teskin etmeyi baþardýk...

Ýnternet ortamlarýnda verimli iþbirlikleri yaptýk, yapmaya devam ediyoruz…

Sesonline’ýn, Özgürlükçü Sol, Dünya Yalnýz Bizim Deðil Platformu grubunun yaratýcýsý olan Yalçýn, izmirizmir.net sitemize de yazýlarý ve haberleriyle katký sundu, sunuyor.

Yalçýn Ergündoðan, karton karakterlerin rahatlatýcý devrimciliði yerine hep zor olaný seçti. Ýnsanýn gerçek özgürlüðünü, gerçek çevreciliðini ararken bir adým daha atarak hepimize ayna tuttu. Hayvan dostlarýmýza karþý tutumumuzu sorgularken devrimciliðin sýnýrlarýný evrensel olana geniþletip kolaycýlarýmýzý yarý yolda býraktý ve bize, türcülüðümüzle yüzleþmede son bir þans verdi.

Onun bu konuda çýkardýðý kitabý YAÞAM SAVUNUSU'nu imzalamak için geldiði Kadýköy’deki bir kafeye, ikiz kýzlarýmý ve kedimiz Minnoþ’u alarak gitmiþtim.

Güzel olan, ülkemizin bugünkü tarihi dönemecinde “Yetmez ama Evet” eylemine de birlikte katkýda bulunmamýz oldu.

Özetle birbirimizi görmeden de benzeri durumlarda benzeri biçimde davranmayý, ortak politikalara imza atmayý baþardýk. Bu beni hep mutlu etmiþtir.

Hukuksal dertlerinde, BAÞ’ýnýn derde girdiði durumlarda, yanýnda yüzlerce kiþinin desteðini bulan Yalçýn Ergündoðan ile birlikte, politik etkinlikler içinde bir baþka 36 yýl daha olabilmek doðrusu hoþ olurdu…

TKP’nin 90. yýldönümünü bu duygularla anýyorum.

***

Sevgili arkadaþým Yalçýn Ergündoðan ile yapýlmýþ aþaðýdaki söyleþiye göz atarsanýz, onu biraz daha yakýndan tanýyabilirsiniz:

Yalçýn Ergündoðan: Solda yaþanan en hayýrlý ayrýþma...



Ýlhami Mýsýrlýoðlu

10.09.2010


Fotoðraf: Kýzlarým Nil (saðda) ve Ýnci (solda) Yalçýn'ýn Kadýköy'deki imza gününde... (25 Haziran 2009)

 

 

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
12 Eylül 2010 12:05

sultan

Bizler kendisine Ediz Hun derdik. Ayný lisede okurduk. o büyük bir karizma ile farklý bir ýþýk yayardý ortalýða. Yalçýn Ergündoðan gibi sevgi dolu özel bir insaný tarif etmenizi çok sevdim. Geçmiþ günlerin "saf"lýðýna geri döndüm. teþekkürler, aðzýnýza saðlýk. Ömürlerinize ömür katsýn sözleriniz...ikinizde iyi bakýn kendinize.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.