YA YENÝ BÝR YOL BULUNACAK YA DA YENÝ BÝR YOL AÇILACAK

16 Mayýs 2017 15:33 / 2588 kez okundu!

 

 

Erdoðan ve Trump görüþmesi henüz baþlamadan önce Twitter'da yazdýðým bu notlarý elden geçirdim. Sizinle paylaþýyorum. Farklý düþüncelere ne kadar açýðýz ?Kürt meselesinde coðrafyamýzda beklenmedik geleiþmeler olabilir mi? FETÖ konusunda ne bekleniyor? Bunlar benim öngörülerim. Bakalým zamanýn ruhu onlarý doðrulayacak mý tuz ruhu olup eritecek mi?

*****

 

ERDOÐAN-TRUMP HENÜZ GÖRÜÞMEDEN, GÖRÜÞLERÝM:  YA YENÝ BÝR YOL BULUNACAK YA DA YENÝ BÝR YOL AÇILACAK

 

Referandumu kazanmýþ ve baþkan olma hazýrlýklarýna baþlamýþ olarak baþý dik biçimde Amerika’ya giden RTE’nin TRUMP ile görüþmesi öncesinde, olasý perde arkasý çözüm arayýþlarýna deðinmemek olmaz. Bu notlarýmý þimdiden, bir yere kaydedin.

USA; hem kendini, hem TR'yi, hem de PKK'yi ayný anda nasýl kollar? Böyle bir politika mümkün mü? Trump’ýn bu dilemmalar içinden bir çözüm çýkarmak için kafa yormadýðýný düþünenler yanýlabilir.

Görüþme baþlýklarýnýn iki konuda yoðunlaþtýðý sýr deðil. Suriye (PKK-PYD-DEAÞ) ve FETÖ. Durum bu kadar karmaþýk olmasa bir üçüncü madde ekonomik içerikli olarak devrede olacaktý ancak hayat öne bunlarý çýkardý.

Gelelim notlarýma:

USA; TR-Ýran ve TR-Rusya iliþkilerinde RTE'dan güvence isteyecektir. Bu güvence Ýncirlik'i de içine alýr ama TR-AB iliþkisini dýþta tutar. USA, AB'nin ekonomik kriz, mülteci sorunu ve Rusya "tehlikesi" nedeniyle yeniden kendisine daha baðýmlý olmasýný böylece güvenceye alacaktýr. Önümüzdeki dönem TR'nin, AB ile iliþkilerinde ayrýca bu nedenle de, daha rahat, daha kendine güvenli davranýþýný bekleyebiliriz. Almanya ile oluþan Ýncirlik krizine bakýlýrsa, bu süreç baþladý bile…

FETÖ konusunda Trump, TR'nin istediðini yapmaya eðilimli olduðunu hissettirecektir. Ancak önemli olan TR'nin ne istediðidir. Türkiye acaba Gülen'in iadesini gerçekten istiyor mu? Belki TR, Gülen’in doðrudan iadesi dýþýnda ara çözüme daha eðilimli olduðunu gösterir. Örneðin sýnýrdýþý etme, Öcalan macerasýný iyi etüd etmiþ bir TR için, daha makul gibi görünebilir.

Trump, PYD'ye silah verme iþini daha önce açýkladýðý biçimiyle sürdürecektir. Ancak önceden açýklanmýþ bu kararý, elinde iyi bir pazarlýk gücü olarak kullanacaðý da kesindir; hem TR’ye hem de PKK’ya karþý… Görüþmelerin bir noktasýnda silah verme iþini daha sýnýrlý tutabileceðini ve de süreçte TR'nin de kontrolü olabileceði hissini de yaratabilir.

Trump, PYD'ye destek, PKK'ye köstek politikasý için TR'yi ikna etmeye çalýþacaktýr. Çok sayýda bilinmezin ve açmazýn ortasýnda USA tarzýnda bir devletin politikasý kaçýnýlmaz olarak buralarda dolaþabilir. Yani TR ve yakýn coðrafyasýnda bir tür yeni Barýþ Süreci gündeme gelebilir.

USA, PKK'ye baský yaparak, TR'ye dönük saldýrýlarýna son vermesini, bunu ikna edici biçimde bir kamuoyu þovuyla duyurmasýný isteyebilir. PKK de, Barzani ve TR'nin sýkýþtýrmasýndan kurtulmak, A. Öcalan’ý yeniden devreye sokabilmek, Demirtaþ'ý hapisten çýkarmak ve asýl, Kobani'yi kaybetmemek için; TR'ye yönelik olarak silah býrakýp, tüm kadrolarýyla Suriye'ye geçip, DEAÞ'a karþý savaþmak sözünü USA'ya vermek zorunda kalabilir.

TR, Suriye sýnýrýnda kendisiyle savaþ halinde bir devlete asla izin vermeyeceðini net biçimde dosta düþmana gösterdiði için, aslýnda bu çözüm PKK için belki de tek yol. Bu noktada Türkiye ile iliþkisi nedeniyle Rusya’dan tam destek göremeyeceðinden, böylesi bir anlaþmaya sýcak bakmayacak bir PKK için tek çare Ýran’a yanaþmak olacaktýr. Ancak bu durum barýþý ve nispeten huzurlu günleri deðil daha kanlý bölgesel bir savaþý çaðrýþtýrýr ve yaklaþtýrýr. Unutulmasýn ki böyle bir durumda fincancý katýrlarý arasýnda ilk ezilecek olan da PKK olur. 40 yýllýk deneyimi nedeniyle PKK bu hesabý bölgede en iyi yapacaklardan biridir.

PKK’yi “Türkiye ile savaþmayan bir PYD” içinde eritmeyi amaçlayan USA, bir taþla kaç kuþ vurmuþ oluyor? Öncelikle bu adýmla bölgede yeniden oyun kurucu ve Kürtlerin hamisi oluyor, Rusya ile papaz olmadan bölgedeki Amerikan çýkarlarýný (petrol, gaz ve diðer ticaret) koruyor, TR'yi kaybetmiyor asýl önemlisi Ýsrail'i güvende tutuyor, Ýran'ýn ilerleyiþini sýnýrlýyor, AB'yi kendine daha da baðlýyor…

TR’de bir taþla çok þey elde edebiliyor. Amerika için iyi olan kuþlarýn neredeyse tümü esas olarak TR için de geçerli… Ayrýca kendisine karþý savaþan üç terörist örgütten (FETÖ, PKK, DEAÞ) hem PKK hem DAEÞ'e karþý mücadelesinde ayný anda tek adýmda hamle üstünlüðü kazanýp, onlarý birbiriyle savaþtýrarak içerde rahatlýyor, FETÖ ile mücadeleye aðýrlýk veriyor.

Bu arada ekleyelim ki TR, Rakka operasyonuna PYD ile birlikte omuz verirse hiç þaþýrmamak lazým.

Böylece TR, Kürtlerin bir kýsmýyla daha anlaþmýþ olarak coðrafyasýnda oyun kurucu olmayý sürdürecektir. Suriye'de barýþ ve federasyon en çok TR'ye yarayacaktýr. Türkiye, Suriye yýkýlýrken kaybettiklerini, Suriye yeniden birleþirken kazanabilir. “Bir koyup üç alma” sözlerini þu sýralarda yeniden çok duyabiliriz. Üstelik bugünkü Türkiye, o günün Türkiye’siyle karþýlaþtýrýlamaz bile… Yeni Suriye’nin kentlerinin inþasýnda Türkiye’nin ana oyuncu olacaðý da kesin. SUR’un yeniden inþasýyla baþlayan süreç ve Cerablus’ta hayatýn çarkýnýn yeniden çevriliþi, El Bab’ýn inþasý için yapýlan hazýrlýklar zaten bunun ilk iþaretleri oldu.

TR böylece PKK ile savaþa ayýrdýðý enerjiyi ve parayý, ülkede ekonomik ve politik atýlým (DEMOKRASÝ, DEÐÝÞÝM, REFORM) için kullanma fýrsatýný yeniden yaratmýþ olur.

Özetle;

TR-Barzani iliþkisinin Suriye'nin kuzeyiyle de kurulmamasý için sebep yok. Türkiye, sýnýrýndaki Kürt devletinden deðil; sýnýrýnda Türkiye ile de savaþan Kürt devletinden ve onun teröristinden rahatsýz olur. TR ilk baþýndan beri sürece ýlýmlý baktý. Barýþ Sürecine de güvenerek Salih Müslim’i dünyaya açtý. Ancak “Suriye’de PKK devleti” biçimindeki elma þekerine kanan PKK’nin süreci bombalamasýyla da ayný Salih Müslim kýrmýzý listeyle arananlar arasýna dahil oldu. Yani olumlu gidiþe TR ile savaþmaya karar veren 'Silahlý PKK' engel oldu.

TR, RUSYA VE USA denetiminde, DAEÞ ile savaþmak için PYD'de toplaþýp meþruiyet kazanmaya çalýþan bir PKK görebiliriz önümüzdeki günler.

Erdoðan-Trump görüþmesi sonrasýnda geliþmeler benim öngördüðüm doðrultuda olursa; bu durum eski ittifaklarý bozar, yeni ittifaklarý hazýrlar; MHP ile hafif kavgaya, HDP ile de hafif yeni temaslara hazýr olalým. CHP mi? O, kategorik muhalif çizgisinden hoþnut.

Aslýnda ülkemizdeki politik güçler de bir dönemeç noktasýnda bugün. Ünlü söylemle ya kendilerine yeni yollar bulacaklar ya da yeni bir yol açacaklar.

Bölgeyi ve zamanýn ruhunu iyi okuyamayanlar ise ülke politikasýndan hýzla soyutlanmaya mahkumlar. Yeni dönem yeni giriþimlere gebe. Umutlu olalým.

 

Ýlhami Mýsýrlýoðlu

16 Mayýs 2017

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.