ÖÐRETMEN AÇILIMI

24 Kasým 2018 23:27 / 2973 kez okundu!

 


Öðretmenler günü ne zamandýr?
24 Kasým öðretmenler günü, sadece Türkiye'de kutlanan bir gün. Çünkü dünyadaki tüm öðretmenler 5 Ekim'de kutluyorlar bu günü. 1981'de askeri yönetim, öðretmenlerin gözü dýþarýdan içeriye dönsün diye bu karar almýþtý.

 

****

 

ÖÐRETMEN AÇILIMI

 

Bilindiði gibi uzun zaman 1 Mayýs uluslararasý iþçi bayramý da bizde 24 Temmuz'larda kutlanmýþ, 1 Mayýs da bahar bayramý olarak tatil ilan edilmiþti. 27 Mayýs’ý bir cunta icadý olarak Hürriyet Bayramý diye kutladýk yýllarca -ki ironik olan, bu günün, 12 Eylül cuntasý tarafýndan bayram olmaktan çýkarýlmasýydý.

Bir zamanlar yerli malý haftalarý yapýlýrdý. Sümerbank, devletçiliðin þahikasý olarak övgüye boðulur, denize hiç sýcak bakmamýþ bir toplum 1 Temmuzlarý Kabotaj Bayramý diye kutlardý. Bu dönemler elbette Mete Tunçay’ýn deyimiyle, Amerikan denizcilerini rýhtýmdan denize atmak iþinin solculuk sanýldýðý yýllardý. Karýþýk kafamla “Ataþ millileþtirilsin” diye sokaklara yazýlar yazdýðýmý anýmsýyorum. Devletçilikle solculuðu meðerse o sýrada dünyada karýþtýran epeyi çokmuþ, biz de peþine takýlmýþýz…

Kimi zaman doðru, kimi zaman yanlýþ da olsa öðretmenler her dönemin ruhunu yansýttýlar öðrencilere…

Sonradan bunlarýn çoðu deðiþti, taþlar yavaþ yavaþ yerine oturmaya baþladý ama öðretmenlerin günü ayný hala…

Ancak böyle diye öðretmenlerimizi hatýrlamamak olmaz.

Öðretmen Açýlýmý kaçýnýlmazdýr

Toplumumuz ve yönetimlerimiz þimdiye kadar kaçsa da, öðretmenler konusunu artýk gündemimize almak zorundayýz. Öðretmen açýlýmý yapmak için hiç bir gün geç sayýlmaz.

Öðretmen, bizde öðreten kiþidir. Eðitim sisteminin ayrýlmaz parçasýdýr, çocukluðumuzun unutulmazlarýndandýr. Ülkemizdeki iniþlere çýkýþlara baðlý olarak kimi zaman öðreten, kimi zaman belleten, kimi zaman eðiten olmuþtur. Ýþin baþýnda elbette cumhuriyet düzeni tarafýndan kendisi de bir iyice eðitilmiþtir. Öðretmenlere, nasýl bir kuþak istendiði belletilmiþ sonra da öðretmen ordusunun bir neferi olarak Anadolu'ya gönderilmiþtir. Çalýkuþu ideali hep onlarýn içinin bir yerlerine gömülüdür. Bu ideal, politik rejimler tarafýndan çoðunlukla kötüye kullanýlmýþtýr. Öðretmenlerin önemli bir kýsmý belki de bu nedenle mevcut düzenin ileriye deðiþmesi için deðil korunmasý için, muhafazakâr Atatürkçüler olarak adeta bir asker gibi çalýþmaktadýrlar.


Öðretmenin rehber olduðu dönem

Devletin yapmasý gereken þey iyi bir öðrenme ortamý yaratmak, öðretmen için makbul olaný ise böyle bir ortamda rehberlik yapmaktýr. Eðitmek, öðretmek, belletmek dönemi artýk tümden kapanmaktadýr. Öðretmen odaklý eðitimden, öðrenci odaklý eðitime bu nedenle geçildi. Son hükümetin yaptýklarý aslýnda AB yolundaki Türkiye’nin çoktan yapmasý gerekenlerdir. Ancak küçümsenmemeli, yok sayýlmamalý, tersine eleþtirilerek desteklenmeli, daha ileri götürülmelidir. Eðitimde denemek önemlidir ancak sistem yaz boz tahtasýna çevrilmemelidir. Son zamanlarda kurulan Öðretmen Akademisi Vakfý gibi kurumlar bu süreçte bir kaldýraç iþlevi görebilirler.

Bir efsane olarak anlatýlýr. “Eskiden öðretmenlerin saygýnlýðý çok yüksekti, maaþlarý çok iyiydi...” Babamdan da biliyorum, 90 TL ile üç dört çocuklu bir ev rahatça geçindirilirdi, üstelik eþi sadece evde çalýþtýðý halde. Eskinin iyi sayýlan öðretmenlik kurumuna göre bugünkü öðretmenlerin hali pek de iç açýcý sayýlmaz. Acil bir öðretmen açýlýmýna ihtiyaç duyan bir topluluk var artýk karþýmýzda. Öðretmen Açýlýmý için notlar


2023 Yýlýnda Eðitimde Nerede Olmalýyýz? baþlýðýyla sitemizde yer alan eski bir makalemde ayrýntýlarýný yazdýðým akýlcý bir açýlým için benim baþlangýç notlarým þöyle:

1. Devlet memuru olarak kaldýklarý sürece ne kendilerine ne de topluma beklenen katkýyý saðlayamayacaklardýr.

2. Acilen maaþlarýna büyük oranda zamlar yapýlýp sonra da devlet memurluðundan çýkarýlmalýdýrlar.

3. Böylece öðretmenler serbest emek piyasasý içinde, mühendisler, avukatlar nasýl kendi ayaklarý üstünde duruyorlarsa öylece durabilirler. Onlar artýk okullarla sözleþme yaparak ilerlemelidir.

4. Acilen gerçekleþecek eðitim reformu planýnýn en önemli maddesi olarak öðretmenler ele alýnmalýdýr. Öðretmen yetiþtiren okullarýn puanlarý çok yükseltilmeli, öðretmen yetiþtiren okullarýn eðitim düzeyi sýçramalý biçimde geliþtirilmelidir.

5. Öðretmenlerin kendilerini geliþtirmeleri için ek kurs olanaklarý arttýrýlmalýdýr.

6. Dershanelere ihtiyaç olmayacak ortam saðlanýp, buradaki kaynak meslek okullarýna ve öðretmen geliþimine aktarýlmalýdýr.

7. Öðretmenler yeniden toplumdaki en saygýn meslekler arasýna böylece girebilir.

Ve böylelikle öðretmenlerin içinden artýk tek tek iyiler çýkmaz, onlar bir bütün olarak kalite sembolü haline gelirler... Olsa olsa kimi zaman küçük eðitim sorunlarýyla ya da tek tük sorunlu öðretmenlerle uðraþýr toplumumuz.

Bu duygularla Köy Enstitüsü mezunu emekli öðretmen babam dahil tüm öðretmenlerimizin gününü içtenlikle kutluyorum.


Ýlhami MISIRLIOÐLU

24 Kasým 2009, Ýstanbul

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.