Ýzmir ikna oldu mu gerisi gelir

15 Nisan 2013 18:46 / 1763 kez okundu!

 


Ýzmir'de neler oluyor? Barýþma sürecinde Ýzmir'in durumu ne? Þu sýralarda medyada Ýzmir tartýþýlýyor.

Ýzmir þöyle... Ýzmir böyle... demek çok doðru deðil. Ýzmir'de bu konuya her tür yaklaþým var. Biz izmirizmir.net sitesi olarak 6 yýldýr deðiþik yaklaþýmlarý bünyemizde dostça barýndýrýyoruz. hamallýðýný yürüttüðümüz Ýzmir küçük Millet Meclisi de bu hoþgörülü yaklaþýmlarýmýzýn sonucunda büyüdü, bugüne geldi.

Önemli olan þu anki barýþma sürecinde ülkenin en yararýna olan adýmý atabilmektir...

Aslýnda barýþma sürecine tam destek verebilmek için Ýzmir kendi içiyle de barýþmalýdýr. Yani bu iki taraflý bir süreç; Ýzmir kendi içiyle ne kadar barýþabilirse, büyük Türkiye barýþýna da o denli destek verecektir.

Örneðin kardeþim Pervin Mýsýrlýoðlu, 3 yýl yönettiði Ýzmir LÝfe dergisinden bir baþlýk nedeniyle ayrýldý: GÖÇ GELÝR, HUZUR BÝTER diye atýlan baþlýk, o sýrada (2006) Ýzmir'in bu konulara yanlýþ bakýþýný aslýnda iyi özetliyordu. Bunun üzerine zaten yazýlý basýn yerine sanal ortama aðýrlýk vermeyi kararlaþtýrdýk ve Ýzmirizmir.net sitesini böyle kurduk.


Misafir misafiri sevmez mi?

Kendisi de göçle gelen ve sonra yerleþik olan bir kýsým Ýzmirli, kendisinden sonra gelenleri kabullenmekte kimi zorluklar yaþadý, yaþýyor.

"Misafir misafiri sevmezmiþ" lafýný arada bir haklý çýkartsa da, eski dokusu her daim göçlerle oluþan Ýzmir, "melezlik iyidir"e inanmalýdýr.

Bir zamanlar Osmanlýnýn, Türkiye'nin en liberal, hoþgörülü yörelerinden olan Ýzmir, ülkede yaþanan büyük deðiþimin sonucunda, kendi kabuðuna çekildi ve yokolmakta olan deðerlerin yýlmaz savunucusu oldu. Þimdiki görüntüsü bu. Ancak Ýzmir'in Türkiye'deki etkisi azaldýkça, yeni-konservatif yani yeni-tutucu bu çizginin de giderek Ýzmir'deki etkisi azaldý. Þimdi Ýzmir'de bir pata hali, bir kararsýz denge durumu var. Zamanýn ruhunu daha iyi okuyan kazanacak...


Zamanýn ruhu nedir?

Sahici biçimde Barýþ yanlýsý olmaktýr, savaþlara gerçekten karþý durmak demektir.

Sorunlarýn çözüm yolu olarak otoriterliði deðil daha çok demokrasiyi görmek demektir.

Toplumlarý yönetmeye aday olanlarýn, merkeziyetçiliði deðil adem-i merkeziyetçiliði öne almalarý demektir.

Zamanýn ruhu; Tek Particiliðin deðil, Çoðulculuðun, önem taþýmasýný gerektiriyor. Akýllý koalisyonlar dönemi baþlamalýdýr. Bunun için de seçim barajlarý % 2'yi aþmamalýdýr.

Ýzmirli, militarizm hayranlýðýný topraða gömmelidir. Seçimler dýþýnda bir güce, statükoya bel baðlamamalýdýr.

Ýzmirliler, bu toplumun çoðunluðunun Atatürk ile, Cumhuriyet ile, Bayrak ile bir sorunlarýnýn olmadýðýný kavramak ve bu gerçeði sindirmek zorundalar. Ýzmirli, enerjisini baþörtüsü yasaklarýna, korkularýna harcamamalý, þeriat geliyor paranoyalarýna kanmamalý, darbecilikle her türlü iliþkisini sorgulamalýdýr.

Tek tipçilik bir tür fakirliktir; bunda ýsrar etmek toplumu kýsýrlýða mahkum etmek demektir. Oysa, çok kültürlülük zenginliktir. Bunu sözde kavradýk ama hayata geçirmek kolay deðil. Ýzmir bunun sancýlarýný yaþýyor.

Sancý yaþayan sadece Ýzmir mi? Hükümet de bunun sýkýntýlarýný yaþamakta.


Taksim için neden Akil Ýnsanlara baþvurulmuyor?

Örneðin Kürt sorununda eski yöntemleri çýkmaz görüp çözümü demokraside arayan hükümet neden "Ýstanbul sorunu"nda otoriter bir yolda? Taksim'i kazarken Akil Ýnsanlara danýþmak çok mu zordu?

Yani kim yanlýþta ýsrar ederse onu eleþtirmeliyiz. Ancak konu gençlerimizin ölümlerine son vermek ya da vermemek ise orada tartýþma bitmelidir. Hep birlikte ve süratle barýþ yanlýsý olup, sürecin selameti için birlikte uðraþmalýyýz.

Ýzmir'de bizim eleþtirimiz yarým aðýzla "barýþ istiyoruz ama..." diyenleredir. Hükümet bu konuda baþarýsýz olsun diye sabah akþam dua edenleredir. O yüzden 200'e yakýn Ýzmirli STK birleþip "AMASIZ BARIÞ" hareketini baþlattý. Akil Ýnsanlara da hiç sorgulamadan bu nedenle destek veriyoruz. Onlara sorular soruluyor: Bu iþin sonu nereye varacak? Dibini görmediðimiz suya nasýl atlayalým? Kürtlere özerklik mi verilecek?

Gerçekçi olalým, Akil Ýnsanlar bunlarý nereden bilsin? Bunlarý yanýtlamak onlarýn iþi deðil. Belki de bu sorularý þu an yanýtlayacak kimse yoktur bu toplumda... Belki bu sorular ve sorulduklarý adres de yanlýþtýr. Süreç bir yoldur. Bir yola çýkýlmýþtýr, söylendiði anlamda bir hedefe belki hiç varmayacaktýr. 20 yýl sonra da belki birileri hala soruyor olacaktýr: Bu yol nereye gidiyor? diye... Ýronik deðil mi? Her ayrý momentteki güçler dengesi belirleyecektir geçilecek duraklarý. Demokrasi böyle birþeydir. Varýlacak yerler, tumturaklý hedefler devri bitmiþtir. Yol herþeydir!


"Akil Ýnsanlarýn da aralarýnda farklýlýk var!"

Ege toplantýlarýnda Baskýn Oran ile Tarhan Erdem'in yaklaþýmlarýnda kimi farklýlýklar oldu. Vay efendim bu nasýl olurmuþ? Neden olmasýn?

Türkiye, PKK ile müzakere yapýlmasýna nasýl alýþmak zorundaysa, Akil Ýnsanlar arasýnda barýþ sürecine bakýþta farklý yaklaþýmlar olabileceðine de alýþmalýdýr. Akil Ýnsanlarýn sihirli deðnekleri yok ve üstelik onlar da sihirbaz deðil. Elbette dil çok önemlidir. Hepimiz yeni durumun yeni bir yaklaþým ve üslup gerektirdiðinin farkýndayýz. Ama bunu yaþama geçirmek o kadar da kolay olmuyor. Sabýr ve hoþgörü... Herkes herkesten bunu bekliyor. Uygulama için ilk adýmý en günahsýz olanýmýz atýyor. Ýzmirizmir.net ve ÝkMM'nin sürece destek çabasý iþte bu adýmlardýr.

Sonuçta göreceðiz ki, Ýzmir, bu süreci herkesin düþündüðünden daha iyi kavrayacak ve herkesten daha çok katkýda bulunacaktýr. Ýzmir böylece yine eski ilerici, demokrat, yenilikçi günlerine yeniden dönecektir.

Ýzmirliler, boþ laf yapanlarla, "ama" diyerek sürece köstek olmaya çalýþanlarla gerçek barýþ taraftarlarýný giderek daha iyi ayýrýyor.


Ýlhami MISIRLIOÐLU

15.04.2013


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.