ÝRAN, BAÞÖRTÜSÜ VE ÖZGÜRLÜK

01 Ekim 2022 10:32 / 622 kez okundu!

 

 

"Ýran’da son günlerde yaþanan “baþörtüsü mecburiyeti”ne karþý kadýnlarýn eylemi doðal olarak ülkemizde de farklý tepkilere yol açtý ve kimi politik ikiyüzlülükleri de belirginleþtirdi. Tam o günlerde Twitter’da yazdýðým notlarýn orada kalmasýna gönlüm razý olmadý. Yazý arþivime aldým. Ýyi okumalar."

 

***

ÝRAN, BAÞÖRTÜSÜ VE ÖZGÜRLÜK

 

Ýran’da son günlerde yaþanan “baþörtüsü mecburiyeti”ne karþý kadýnlarýn eylemi doðal olarak ülkemizde de farklý tepkilere yol açtý ve kimi politik ikiyüzlülükleri de belirginleþtirdi. Tam o günlerde Twitter’da yazdýðým notlarýn orada kalmasýna gönlüm razý olmadý. Yazý arþivime aldým. Ýyi okumalar.

 

1/8

Esenyurt’ta düðünde taktýklarý þal yüzünden gözaltýna alýnanlar serbest kaldý. Ýran’daki baþörtüsü ile yanlýþ paralellikler kuruluyor.

 

Baþörtüsü gerçekten özgürlük meselesi ve Türkiye ile karþýlaþtýrýlamaz çünkü TR’de isteyen takar isteyen takmaz!

 

“Þal” konusu ise þöyle:

 

2/8

Türkiye’de USA’nýn emrinde PKK var; her gün askerimizi öldürmekte, orman yakmakta, canlý bomba ve çocuk asker kullanmaktadýr. Irak, Suriye ve Türkiye’de Kürtlere baský ve zulüm yapýp ayrýlýkçý gerillacýlýk oynamaktadýr.

 

3/8

Türkiye’de bu örgütün bayraðý, flamasý ve onun renklerini özel olarak taþýyan “þal”ýyla propaganda yapmak, teröre övgüdür yasaktýr.

 

Birileri gezideki #kýrmýzýatkýlýkýz için övgüler dizip kýzýn baþýný yakmýþtý. #HDPKK militaný olmuþ, daða çýkmýþ ve sonra da silahýyla ölmüþtü.

 

4/8

Þal ile Ýran’daki baþörtüsü konusunu benzermiþ gibi anlatmak #KategorikMuhalif bir tutumdur. Ezik batýcý, Avrupa merkezci, dar kafalý, eski “solcu” kimileri tarafýndan kullanýlan bu yanlýþ benzetmenin asýl körükleyicileri ise son demlerini yaþayan FETO ve PKK yandaþlarýdýr.

 

5/8

Baþörtüsü konusunda bir zamanlar Türkiye de Ýran da zýt kutuplarda benzer bir hatayý yapýyorlardý.

 

Ýran'da her kadýn baþörtüsü takmak zorundaydý, üstelik tam kapatarak!

 

Türkiye’de ise kamusal alanda baþörtüsü takmak yasaktý!

 

6/8

Türkiye aradan geçen yýllarda kendi özgürlük dengesini buldu. Kamusal alan dahil olmak üzere isteyen takar, istemeyen takmaz noktasýna geldi.

 

Ýran ise eski yasaklarýnýn sýnýrýný geniþletmek zorunda kaldý. Kadýnlarýn bir kýsmý yarým takýyor, bir kýsmý da tümden çýkardý.

 

7/8

Ýran rejimi þimdi çýkaranlarla öldüresiye savaþýyor.

 

Bir zamanlar “Türkiye Ýran’a mý benzeyecek?” diye bilinçli bilinçsiz korkulurdu.

 

Þimdi Ýran’ý korku sardý: “Türkiye’ye mi benzeyeceðiz?” diye…

 

Özgürlüðün kokusu özgürlüðün korkusunu hep yener, Ýran’da da yenecektir.

 

8/8

Türkiye bir çok alanda olduðu gibi bu alanda da örnek olmaya devam edecek.

 

#KategorikMuhalif, ezik batýcý ve diðer kimi Türkiye düþmanlarý bunu tersine görmeye ve göstermeye çalýþsalar da…

 

Özetle;

 

Üstelik Mahsa Amini iþkencede deðil de eylemde aldýðý darbe sonrasý, gözaltýndayken bayýlýp hastanede hayatýný kaybetmiþ de olsa;

 

Kimilerinin ýsrarla öne çýkardýðý gibi Ýran PKK’sinin kolu olan PJAK’lý da olsa; hatta kimileri sýrf bu nedenle saçýný da kazýtsa, sonuç olarak “baþörtüsü mecburiyetini” protesto ederken ölen bir kiþi var ortada…

 

Bu yüzden de yýllarca okullarda ve diðer kamu kurumlarýnda “Baþörtüsü takmama mecburiyeti”ne karþý direndikleri için büyük maðduriyetler yaþayanlarý anýmsamalýyýz. Baþörtülü genç kýzlara ülkemizde yaþatýlan bu eziyeti o günlerde þehvetle, bugünlerde ise biraz utanarak ama hala savunanlarýn; þimdi Ýran’daki “baþörtüsü mecburiyeti”ni protesto edenlere sempatisini saçýný kestirerek, ortak açýklamalar yayýnlayarak gösterenlerin çoðunun ikiyüzlülüðünü de gözden kaçýrmayalým ama kadýnlara desteðimizi de unutmayalým. 

 

Ýran’da baþýný açmak isteyen kadýnlara uygulanan þiddet konusunda resmi makamlarýmýzdan da uyarýcý, kýnayýcý daha net açýklamalar yapýlmalý.

 

Bu açýklama Türkiye’de, hem baþörtülülerin hem de örtmeyenlerin hakkýný savunan özgürlükçü bir yönetimin olduðunu teyid edecektir.

 

Vesselam.

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

22 Eylül - 1 Ekim 2022

Son Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2022 10:34

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.