Erciþ Depremine destek için sýra dýþý bir deneyim

23 Kasým 2011 21:43 / 2502 kez okundu!

 


Eskiden ikiz kýzlarýma geceleri masal okurdum. Þu ünlü "Karýnca ile aðustos böceði" masalýný ne zaman okumaya kalksam boðazýma bir düðüm takýlýrdý. Orada "çalýþmaya övgü, tembelliðe yergi" dersi verilmeye çalýþýlýrken sanatýn ve sanatçýlarýn aþaðýlanmýþlýðýný hissederdim. Bu nedenle de masalýn sonunu hep deðiþtirirdim. Benim masalýmdaki karýnca, kýþ günü kapýsýný çalan aç aðustos böceðine "bütün yaz biz çalýþtýk, sen çalýp oynadýn; þimdi de git cezaný çek, sana yiyecek yok!" demiyordu asla. Þöyle diyordu...


Erciþ Depremi'ne destek için sýra dýþý bir deneyim


Depremden zarar gören sanatçýlara destek için düzenlenen fotoðraf sergisi, Ýstanbul'dan sonra þimdi de Ýzmir'de açýlýyor.

Ýstanbul'daki sergiye Yake Jeans, Eganis Danýþmanlýk, PhotoWorld Fotoðraf Merkezi ve www.ercisnet.com sitesi destek verdi. Ýzmir için de www.izmirizmir.net ve Kültürlerarasý Dialog Merkezi devreye girdi ve ev sahipliðini üstlendi.

Ýstanbul'daki sergi, sýra dýþý bir zamanda (Erciþ Van depreminden 3 hafta sonra); sýra dýþý bir mekanda (sahibi Erciþli, ihracatçý bir tekstil firmasýnýn -YAKE- salonunda) açýlmýþtý. Sadece Erciþli fotoðrafçýlarýn (Ali Daðer, Abdulselam Elçi, Ýlhami Mýsýrlýoðlu, Kenan Aþçýoðlu, Nihat Çavuþoðlu) çektiði; Göl Diyarýna ait (Van, Erciþ, Çelebibaðý, Muradiye, Gevaþ, Adilcevaz, Ahlat vd.) fotoðraflardan oluþan sýra dýþý bir sergiydi.

Ýstanbul sergisinde Güngören kaymakamý kýsa bir açýlýþ konuþmasý yaptý. K. Çekmece Belediyesinden bir yetkili sergiyi ilçelerinde de açmayý önerdi. Kadýköy'deki Tepe Nautilus AVM'nin, 3-10 Aralýk 2011'de sergiye yer vermeyi kabul etmesi haberi sevinçle karþýlandý.

Erkan Oður'un güzel müziði, Ermeni bir savaþ yetimi olan Vanlý Ruhi Su'nun harika sesi ortamýn hüznüne derinlik katýyordu.

Sergi düzenlemesi galerileri aratmýyordu ama yaðmur katýlýmý biraz azaltmýþtý.

Karmaþýk bir iþ yeri ortamýnda olunmasýna raðmen, sanki mekandaki her þey geriye çekilmiþ ve Göl Diyarý fotoðraflarýný hüzünle öne çýkarmýþlardý

Depremde arþivi ve makineleri zarar gören Ali Daðer'in güzel fotoðrafý, serginin afiþiydi ve Bertholt Brecht'in dizelerini akla getiriyordu:

Kar baþlýyor yaðmaya.
Burda kimler kalacak?
Eskisi gibi gene
taþlarla yoksullar.

"Melek Köprüsü'nde Çocuklar" fotoðrafý, kar altýndaki yöre çocuklarýnýn dramýný haykýrýyor gibiydi.

Giriþte ilk fotoðraf, deprem öncesi Erciþ'e ait bir panoramaydý. Altýnda da, sergideki tek deprem fotoðrafý (Ali Daðer çekmiþti) vardý. Kalan fotoðraflar deprem öncesine aitti. Ancak ilerde duvara projeksiyonla yansýtýlan fotoðraflarýn bir kýsmýnda Erciþ'in, Van'ýn yürek burkan hali sürekli dönmekteydi.

Nihat Çavuþoðlu'nun fotoðraflarý sergi sorumlularýna geç ulaþtýðýndan, sergide sadece depremle birlikte neredeyse kaybolan "Erciþ Kalesi"ne ait bir fotoðrafla temsil edilebildi. Kenan Aþçýoðlu, Abdulselam Elçi ve Ýlhami Mýsýrlýoðlu'nun fotoðraflarý da bizi Erciþ'in, Van'ýn eski günlerine götürdü.

Açýlýþ gecesinde ve sonraki bir haftada 60'a yakýn fotoðraf satýldý. Elde edilen deneyim büyüktü. Klasik yardým çabalarýnýn dýþýna çýkmayý baþarmýþ bir etkinlikti yaþama geçen. Artýk baþka yerlerde de tekrarlanabilirdi. Ýnternetten satýþ da baþarýlabilirse yöredeki sanata ve sanatçýlara daha büyük bir destek saðlanmýþ olacak.

Sergi Ýzmir'de

Ýzmir'de Ziraat Mühendisleri Odasý'nýn lokalinde 25 Kasým cuma günü 15.00'de açýlacak serginin Ankara ve Bursa'ya da gitmesi için temaslar sürüyor. Destekçilerini buldukça etkinlik daha da yaygýnlaþabilir.

Bu sergide satýlacak fotoðraflardan elde edilecek fon ile, yörede sýkýntýya düþmüþ, baþta fotoðraf sanatçýlarý olmak üzere sanat ile ilgilenen maðdurlara destek olmak amaçlanýyor.

Eskiden ikiz kýzlarýma geceleri masal okurdum. Þu ünlü "Karýnca ile aðustos böceði" masalýný ne zaman okumaya kalksam boðazýma bir düðüm takýlýrdý. Orada "çalýþmaya övgü, tembelliðe yergi" dersi verilmeye çalýþýlýrken sanatýn ve sanatçýlarýn aþaðýlanmýþlýðýný hissederdim. Bu nedenle de masalýn sonunu hep deðiþtirirdim. Benim masalýmdaki karýnca, kýþ günü kapýsýný çalan aç aðustos böceðine "bütün yaz biz çalýþtýk, sen çalýp oynadýn; þimdi de git cezaný çek, sana yiyecek yok!" demiyordu asla. Þöyle diyordu: "Elbette kardeþ, gel içeri, ýsýn, topladýðýmýz yiyeceklerde senin de payýn var. Senin müziðin bize moral verdi, güç verdi; sen de bizim ruhumuzu doyurmuþtun!" Aðustos böceðiyle birlikte her seferinde benim de gözlerim dolardý.

Galiba bu öykünün yeni sonu Göl Diyarý'nda yaþama geçiyor. Depremden zarar gören baþta fotoðrafçýlar olmak üzere çeþitli sanatçýlara destek için sergi açýlýyor, fotoðraf satýlýp paralar toplanýyor. Karýncalar, bu kez aðustos böceklerine destek vererek, klasik öykünün sonunu olumlu biçime çevirmeye kararlýlar. Bunun için hepimize ihtiyaçlarý var.

25 Kasým - 30 Kasým arasýnda açýk kalacak olan sergiye gidin, oradan ya da web'den fotoðraf satýn alýn, sanata, sanatçýlara omuz verin. Verin ki onlar da depremde üþüyenlerin acýsýný en estetik biçimde dünyaya duyururken ruhumuzu da doyurmaya devam edebilsinler.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu
imisirlio@gmail.com

-----------------------

Sergi tablolarýna ve Ýstanbul'daki açýlýþ fotoðraflara, diðer bilgilere
bu linkten ulaþabilir, dilerseniz böylece webden fotoðraf satýn alabilirsiniz.


25 Kasým 2011 Cuma saat:15.00'de açýlýþý yapýlacak Ýzmir Sergisinin adresi:

Ziraat Mühendisleri Odasý Ýzmir Þubesi Lokali
1462 Sokak NO: 21 / A (Saint Joseph Lisesi sokaðý) Alsancak Ýzmir
Telefon: 0232 422 42 24

Bilgi için: Ýlhami Mýsýrlýoðlu 0532 361 59 78


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.