Bugünün liselileri 40 yýl öncekinden geri mi?

12 Haziran 2016 13:25 / 1297 kez okundu!

 

 

Kafasý epeyi karýþýk liseli kardeþlerimiz "baþkaldýrmýþlar".  Atatürkçü gençler, Nazým'dan þiirlerle, iktidarýn "gericiliði"ne karþý "aydýnlanmacýlýðý" savunuyorlar. 40 yýl önce 1,5 sayýlýk LÝSELÝ dergisini çýkarýrken daha ilerde durduðumuzu görmek sevindirmedi beni :(

 

1. Biz o dönem gerici-faþist içerikli ders kitaplarýnýn deðiþtirilmesini,

2. Kürt halkýna kendi ana dilinde eðitim hakký verilmesini talep ediyor,
3. Seçimle gelmiþ Kol baþkanlarýndan oluþan Öðrenci Birliði kurulmasýný öneriyorduk.

Ve daha bir kaç madde...

Elbette genel politikayla yoðrulmuþ isteklerimiz de vardý ama okul içine, tüm öðrencileri ilgilendiren konulara, demokratik haklara yoðunlaþmýþtýk. 

Ve elbette bir de "alamet-i farikamýz" olacak bir önerimiz vardý: "Kürt halkýna kendi ana dilinde eðitim hakký"... Bu istemi bu biçimiyle formüle etmek 40 yýl önce her babayiðidin harcý deðildi, hele bir gençlik örgütlenmesinin...

Nitekim de özel sayýmýzýn toplatýlýp, ilk sayýmýzýn yasaklanmasý ve yazý iþleri müdürümüzün içeri alýnmasýnýn temel gerekçesi bu istemimizdi.

Þimdi lütfen iliþikteki yeni liseli çaðrýsýný okuyunuz. Kafasý karýþýk bu baþkaldýrýnýn ne kadar yaþadýðýmýz ülke gerçekliðinden uzak oluþuna dikkat ediniz ve "ah" çekiniz :(

Mevcut hükumete uyarý:

Bu yeni liseli harekete yönelttiðimiz kimi eleþtirileri hemen onlarý ezme gerekçesi yapmaya kalkma sakýn! Bu gençler dünyayý senin hükumetlerinle tanýdýlar, eskiyi bilmiyorlar. Daha iyi bir dünya istemlerini, karþýlarýnda gördüklerine eleþtiri getirerek dile getiriyorlar. Buradaki Atatürkçülük hülyalarýyla geçmiþteki solculuk, sosyalizm rüyalarý aslýnda aynýdýr. Eðitimdeki kimi baþarýlarýnýz, aslýnda sýçrama yapýlmasý þart olan bir alanda durmadan patinaj yapmamýzýn suçunu liselilere yüklemeyi gerektirmez. Kendi hükumetlerinizin çok sayýda yanlýþý ve eksiðinde aramalýsýnýz nedenleri. Pedagojiden haberli kuþaklar "baþkaldýran" liselilerine daha olgun yaklaþýp, onlarý anlamaya, dinlemeye çalýþýr. Bunu yapan uzun erimde kazanýr, tersini yapan kýsa erimde. Kýsanýn sonrasý ise kaos olur. 

"Atatürkçü kuþaklar yetiþtirme"yi hedefleyenler nasýl hüsrana uðradýlarsa, bugün "Ýslamcý kuþaklar yetiþtirmeyi" hedefleyenleri de ayný son bekler. "Fikri hür, vicdaný hür" kuþaklara ne dersiniz?

Yanlýþ aydýnlanmacýlýklarý, Ýslamofobianýn girdiði solcu kýlýklarý, yanlýþ radikalliklerin çýkmaz sokaklarýný, býrakýn gençler kendileri deneyerek öðrensinler. Bu gençlere güvensizlikten doðan tavýrlar ve baskýyla kuracaðýnýz sistemler daha kýsa; saðlýklý diyaloga, ýsrarlý iliþkiye dayanan yapýlar ise uzun ömürlü olur.

Gençlerimiz baþkaldýrýrken, onlarý anlamaya, dinlemeye, sabýrla eleþtirmeye, saðlýklý örneklerle yol gösterici olmaya devam edelim. 

Geçmiþimizin olumlu deneyimleri bize yol göstersin.

Vesselam.

Ýlhami Mýsýrlýoðlu

http://t24.com.tr/haber/liselilerin-isyani-buyuyor-neden-basladi-kimler-bildiri-yayinladi,344777?utm_medium=social&utm_content=sharebutton&utm_source=twitter

http://www.izmirizmir.net/ilhami-misirlioglu-ana-dilinde-egitim-hakki-ve-liseli-genclik-deneyimi-y1590.html

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.